Popboks - KANAL TVID - Propeleri tame [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.01.2009. 11:55 · 19

KANAL TVID

Propeleri tame

(PGP RTS)

Verovatno najnenadaniji povratak prošle godine doneo je mnogo zahvalnica, neprikrivenu nostalgiju, relaksiranost zrelih godina i nekoliko sjajnih trenutaka

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10
 

U nenadano bogatoj ponudi vrednih/primamljivih domaćih izdanja s potpisom PGP RTS-a tokom prethodne godine, u odeljku za skrajnute neophodnosti, obrela se nedavno povratnička ploča Kanal Tvida, vazda sklonih samoizgonu i rubnim pozicijama, kako u okviru talasa vojvođanskog gitarskog popa 90-ih, tako i u široj perspektivi.

Nakon Fontanele Lutki, povratničkih nastupa i reizdanja Eve Braun u raznim oblicima, tu je sada i Kanal Tvid da predoči novo i podseti na staro (na muzički bolje, izdašnije i nadahnutije devedeste).

KANAL TVID - Propeleri Tame

Kanal Tvid ni u ovoj inkarnaciji (Mileta Grujić, Srđan Dević i Aleksandar Ach) ne odstupa drastično od izraza koji ga je učinio dragom uspomenom i tihom patnjom pop-konzumenata sada već u tridesetim, a ni od samonavedenih uticaja (Emmerson, Lake and Palmer, Weather Palmer, R.E.M., Residents... a sada i Keane). Nostalgija često jeste utočište i pokrivalica očajnih, ali je ponekad i promišljen izbor sazrelih, a slušaocu ovo drugo biva glasno i jasno predočeno već u prvoj pesmi, umerenom radijskom hitu 1978, koja pleni jednostavnošću, naivnošću, dobronamernošću i čistotom pop izraza, što su sve do poslednje i odrednice koje važe i za izdanje u celini.

Već sledeće dve pesme Ukus i Samo ti, kao i Praznik koja dolazi kasnije uskaču direktno u  kovitlac power popa 80-ih, reinterpretirane na način Kanal Tvidu bliskih 90-ih i karakterističnog brit pop pakovanja.

Revizionizam je dolaskom novog milenijuma postao sasvim legitiman pristup, i tu se trojici kreativaca iz Kanal Tvida baš ništa nema zameriti. Problem se javlja kada već pohvaljena opuštenost uzme isuviše maha, pa verovatno u nameri da se postigne što primetnija jednostavnost i neposrednost minulih vremena, numere poput Iz uglova je vrebao san, Sa nekog drugog sveta i/ili Ledeno sunce ostanu bez završnog, a preko potrebnog produkcijskog poliranja, ostavljajući utisak osetne nedorečenosti i ishitrenosti.

Ovo bi bila i najkrupnija zamerka, uz dodatak da albumu u krajnjem skoru fali profilisanijih hitoidnih numera, tim pre što Kanal Tvid izraz ipak traži među granicama pop izraza i zvaničnog tržišta, ma koliko to bili varljivi koncepti.

Ipak, ono čime se vojvođanska trojka na kraju iskupljuje za ove manjkavosti jesu i pažnje i hvale vredne posvete dragim autorima i omiljenim melodijama. Nemoj poći sad je obrada, kanda stota u istoriji pop muzike sa raznih adresa, klasika Jacquesa Brela, moćne pesme koja, čini se, zvuči sjano u najraznorodnijim izvođenjima (Shirley Bassey, Natacha Atlas, Marc Almond, da pobrojimo tek neke od njih). Ova verzija je bogatija za primerenu dramatičnost vokala Mileta Grujića.

1978

Kako lepo, pak, predstavlja zdravu, smislenu i inspirativnu šetnju koju je nekada među prvima izveo Drago Mlinarec, a sledili ga mnogi. Završna Ti želiš sve ostavlja utisak neočekivanog ali uspelog zaokreta u zvučne vode chamber/dream rocka Tindersticksa, recimo.

Prošlo je gotovo osam godina od prethodnog izdanja, ali barem sudeći po blog-riznicama, piratskim zabatima i sličnim staništima upućenih i p(r)osvećenih, Kanal Tvid je prisutan i još uvek potreban. Propeleri tame teško da će išta primetnije učiniti za karijeru benda, ali svakako predstavljaju kvalitetnu i važnu stavku u 2008. godini.

Toga je, kanda, potpuno svestan i Mileta Grujić (i prateća ekipa), i čini se se da upravo ta relaksiranost, te vremenom izbrušena spoznaja o (ekonomskim) dometima u značajnoj meri doprinose ukupnom povoljnom utisku o ovom nenametljivom a kvalitetnom izdanju.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for ova pesma....
    ova pesma.... (gost) | 22.01.2009. 18.31.44
    ....1978 danas ama bas nista ne znaci! kao cita se dzuboks, oh boze! ne ironisem, niti sam cinican! i dokle vise sa posvetama pop-kulturi? toga je bilo i previse i sad samo zvuci nategnuto i opterecujuce.... joooj Bob Dilan........ kako Sonic Youth kazu: "Kill Yr Idols!" ....ili kako Tanjug javlja: "Volim te!"
  • Gravatar for Ivana
    Ivana (gost) | 23.01.2009. 09.30.06
    Pa mozda tebi ne znaci, ali veruj da ima mnogih kojima nesto znaci.... i mislim da ova pesma nije posveta pop kulturi, vec jednom vremenu, koje je ocigledno tebi strano....volela bih da cujemo tvoju posvetu tebi poznatom i dragom vremenu pa da mozemo i to da prokomentarisemo.... pesma je super, a samo ko malo razmisli shvatice dublji sadrzaj .... koga smo sve slusali i sta nas je dovelo do svega ovoga
  • Gravatar for izbedachio sam...
    izbedachio sam... (gost) | 23.01.2009. 09.52.47
    ...se kad sam cuo ovu novu pesmu, ja sam se ustvari sve vreme pogresno tripovao da oni pokusavaju da zvuce ko rush...
  • Gravatar for Bata Kanda i Nebojsa
    Bata Kanda i Nebojsa (gost) | 23.01.2009. 16.06.11
    Sjajno, momci, samo napred, odoh da nabavim disk.
  • Gravatar for @ Ivana
    @ Ivana (gost) | 23.01.2009. 22.24.34
    Jeste, strano mi je, Bob Dilan narocito i nadam se da imas 65 godina kada kazes da je to tvoje vreme! A posveta mom vremenu bi bila: My Bloody Valentine, Cranes, Cocteau Twins, The Gun Club, Throwing Muses, Belly, Slowdive, The Pixies, "kako Jeffrey Lee Pierce kaze, treba nam Frank Black" bi glasio moj tekst.......komentar? p.s. ovo o cemu oni pevaju, meni su opsta mesta u muzici koja su uvek prolazila na ovim prostorima, izuzev Dejvid Silvijana, svaka cast za malo ezoterije i u njihovom odabiru.... "na trafici prodat Melody Maker..." mooosh misliti bedaka :(
  • Gravatar for @ izbedacio sam...
    @ izbedacio sam... (gost) | 23.01.2009. 22.26.47
    E zaboravih i ovo da dodam!....i ja sam se izbedacio, jer sam se tripovao da zele da zvuce kao The Wedding Present!
  • Gravatar for Reebok
    Reebok (gost) | 24.01.2009. 19.16.06
    Gotivan mi je ovaj vojvodjanski zvuk iz 90-ih, iako mi je ukus drugaciji. Lepo je sto se vracate. Srecno
  • Gravatar for Mileta Grujic
    Mileta Grujic (gost) | 25.01.2009. 15.25.35
    Hvala Vam sto komentarisete, nema veze sto neko ne kapira ponesto, ali naravno da i ne moze svima da se svidja. Zao mi je sto se sve vrti oko jedne pesme, nadam se da cete imati priliku da cujete i ostale. p.s. ja sam kao petnaestogodisnjak zaista bio ocajan kad je u "Forumovoj" trafici prodat poslednji primerak "Melody Maker-a" :)
  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 28.01.2009. 09.03.44
    Dajte ljudi, zgazilo vas je vreme...
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 28.01.2009. 09.13.45
    Ovo je vreme elektronske muzike, era racunara. Ovo je zvuk davno proslih vremena kojima se ne vredi vracati i ciju muziku treba "beckup"-ovati. Bolje kupiti neki prirucnik iz racunarstva i nauciti Sounde Forge. Treba savladati strah od tehnologije.
  • Gravatar for @anoniman
    @anoniman (gost) | 28.01.2009. 10.42.26
    moram te razocarati iako tvoj komentar zvuci jako pametno .... nije elektroska muzika jedina muzika koja se snima na racunaru. Frontmen grupe Kanal Tvid se razume u produkciju i snimanje muzike vise od mnogih, a ovaj album je snimljen u modernom studiju, naravno na racunaru. Ali muzika je autenticna i sviraju je zivi ljudi... zar to nisu muzicari?!?!?! uzmes instrument i sviras .... i naravno da je koriscen Sound Forge ....
  • Gravatar for Aca
    Aca (gost) | 29.01.2009. 09.27.49
    Ja ne nalazim nikakav dublji smisao u ovim tekstovima... Preslusavao sam i preslusavao, pokusavao i pokusavao...
  • Gravatar for Ognjen
    Ognjen (gost) | 29.01.2009. 09.28.26
    Zna li neko gde ima da se kupi album? Koji je tiraz?
  • Gravatar for Mario
    Mario (gost) | 29.01.2009. 09.38.14
    Nekad se sve radilo iz srca i duse a ne programiranjem u kompjuteru, zato je sve i izgubilo smisao u zrnu vecnosti zvanom sadasnjost!
  • Gravatar for Djordje
    Djordje (gost) | 29.01.2009. 10.06.09
    Ako je sve ovo snimano na racunaru uz pomoc programa - onda sam ja duboko razocaran. Mislio sam da negde jos postoje ljudi koji snimaju autentican zvuk koji preko instrumenta dolazi iz duse muzicara. Eto neko sa sigurnoscu rece da je koriscen program i kompjuter - ako je to tacno onda sve moje iluzije padaju u vodu. Jos jedna grupa u nizu koja se prodala i zaboravila pravi smisao muzike.. Dzabe studio, dzabe tehnologija kad uklone iz muzike sve ono sto dusa proizvede!
  • Gravatar for jovan
    jovan (gost) | 29.01.2009. 10.51.35
    Svidja mi se sto su se ponovo vratili. Pesma nije losa...
  • Gravatar for @Djordje
    @Djordje (gost) | 29.01.2009. 23.03.48
    u boze .... naravno da su oni sami svirali, ali danas NE POSTOJI tonski studio koji ne koristi racunare za SNIMANJE zvuka. Ako ce ti ovako biti jasnije: racunar je snimao ono sto su ONI svirali (gitaru, bas, bubnjevi, klavijatura), znaci nista apsolutno nije programirano.... u tome i jeste kvalitet grupe Kanal Tvid i zato uzivo zvuce isto kao na albumu ... nema lazi nema prevare
  • Gravatar for @Ognjen
    @Ognjen (gost) | 29.01.2009. 23.10.51
    Pocetni tiraz je 500, a album moze da se kupi u prodavnicama PGP-a u Beogradu i Novom Sadu, kao i preko sajta pgp-rts.rs
  • Gravatar for Kikinski licimur
    Kikinski licimur (gost) | 03.02.2009. 16.24.20
    Jao sto su lepe pesme, mnogo mi se dopadaju posebno prva.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.