Popboks - N.E.R.D. - Seeing Sounds [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.07.2008. 12:45 · 4

N.E.R.D.

Seeing Sounds

(Universal/Multimedia)

Budimo srećni što „Nerdovi“ nemaju pojma gde su Srbija i Kosovo, pa će ove godine doći na Exit. Sa Björk nešto nismo imali sreće, ali ko zna, možda dođe dogodine?

Dario Stajić

Ocena:
6


6/10
 

" Now move your big ass 'round this way so I can work on that zipper, baby

tonight you're a star

and I'm the big dipper.”

(Prince)

Kraj prošlog i početak ovog veka protekli su u znaku dominacije velikih producentskih imena/pseudonima:

  • Rodney "Darkchild" Jerkins;
  • Timothy Mosley, široj javnosti poznat pod pseudonimom Timbaland;
  • Dr. Dre (N.W.A);
  • duo Neptunes (Pharrell Williams/Chad Hugo);

Oni su i danas prve adrese na koje će pokucati Madonna, Missy Elliot i Justin Timberlake kad isprazne kasice-prasice, pukne im neki poslić s nekretninama ili odglume/produciraju sledeći filmski fijasko.

N.E.R.D. - Seeing Sounds

Njihovi hard diskovi ispunjeni su fajlovima koji se, zavisno od klijentele, nude u različitim pakovanjima: zvrcanje mobilnog telefona, pobednička pesma Evroklizije ili muzička podloga za MTV klip pun cica u nabreklim bikinijima ili nabildanih homića u papučama i havajskim bermudama, potrpanih u kabriolete čija se kožna sedišta tope na kalifornijskom suncu.

Ali i za komponovanje takvih stvari čovek mora da se rodi, tj. mora da bidne rođen. Kao što je rekao jedan relevantni kompozitor: „Dobar pank je bolji od loše simfonije“; tako je i dobar r&b bolji od lošeg r&b-ja.

Još pre 10 godina, u napadu lucidnosti, Björk je za ondašnje Timbalandove pulen(k)e, ženski r&b trio Destiny’s Child (rasturile se 2005), izjavila da su „spasile pop muziku od totalne propasti“. Pored uspona, odbrane i poslednjih dana grandž pokreta, pojave legendarnog albuma The White Room (KLF 1991), digitalizacije medija, masovnog fajlšeringa, i da skratim, niza drugih sporednih pojava, ta konstatacija slikovito predviđa kraj vladavine indi/mejnstrim podele.

Indi, naravno, postoji i danas, ali više kao odrednica za muzički pravac i modu. Indi je jedna od 51% reči iz svakodnevnog govora koja je prvo izgubila izvorno značenje, a zatim dobila sasvim drugo.

Među glavnim problemima i dilemama u vezi s albumom In the Search of… (...Love And Happiness, In Search Of The Bitch With The Big Ass Or In Search Of Why My Brother Smokes Crack) (2001) nalaze se upravo nemogućnost striktnog žanrovskog svrstavanja, kao i nerdovski/frikovski tretman nasleđa mejnstrim dinosaurusa i raznoraznih andergraund (r)eolucija. Delo koje je snimila trojka pod imenom N.E.R.D. – producentski duo The Neptunes plus/minus stidljivi prateći vokal Shay – diskografska kuća Virgin je prvobitno izbacila isključivo na evropsko tržište.

N.E.R.D. - Seeing Sounds

Američka publika se, inače, pokazala prilično neprijateljski raspoložena prema crnačkim psihodeličnim pop-r&b surogatima. Jedan u nizu primera je prilično loša prodaja remek-dela Kaleidoscope (1999) ćerke njujorškog propovednika Kelis, jedne od najboljih prijateljica i učiteljice pevanja Pharrella Williamsa.

Pharrella, Huga i Shaya, osim poslovne veze, spajaju i poverenje i vernost još iz tinejdžerskih dana, ali i neverovatan entuzijazam.

Paralelno uz hardver, softver, bubnjeve, saksofon i klavijature, arsenal proširuju na gitare i druge instrumente. Sledeće godine (2002) u vlastitom aranžmanu i uz pomoć prijatelja prvo objavljuju “instrumentalnu” verziju prvenca, da bi 2004. izašla to-be-black-hard-rock-or-not-hard-to-be-black-rock-sample-free-but-not-guaranted (najduža reč odštampana u istoriji Popboksa!) fantazija pod imenom Fly Or Die.

Pomerena otprilike u istoj meri kao što, recimo, i srbijanski Romi u svoj melos inkorporiraju imena i teme iz mitologije meksičkih serija. Bremenita toliko da puca od ideja, ploča (Od)leti ili (od)umri je proročanski odradila svoj naslov, komercijalno totalno podbacila i označila kraj saradnje s Virginom, što joj verovatno u nekom drugom životu neće škoditi da stekne kultni karakter.

N.E.R.D. - Seeing Sounds

Ovogodišnji debi za Univerzal Seeing Sounds delimično označava povratak na s… …taro/…emplove. Opšteprepoznatljivi sinkopirani i ispresecani binarni tidlu-didlu džojstik i dalje predstavljaju brend i zaštitni znak benda. Korišćen je u potpuno drugačijem kontekstu od onog koji se čuje u najboljoj pesmi koju je Britney-Jean-Spears-s-kosom ikad otpevala u karijeri – I'm A Slave 4 U (2001).

N.E.R.D. slušaju, uče i (re)interpretiraju svoje uzore i svoje učenike. Nekad to zvuči “totalno pogrešno”, ali zbog svoje unutrašnje logike ipak “totalno ispravno”. Tempo kojim uplovljavaju u minimalističke vode elektronske muzike i isplovljavaju iz njih ponekad uzima frapantne zamahe.

U intervjuu povodom solističkog rep/r&b albuma In My Mind (2005) Pharrell Williams eskivira priču o “saradnji” sa Gwen Stefani (koja je inače udata). Situacija postaje još delikatnija kad se tema razgovora seli na paralelu između Timbalandove (“venčao se početkom meseca u Virdžiniji, i to u trenerci”) “bliskosti” sa sajborg drum’n’bass zvukom i neptunovskog šurovanja s belgijskim i detroitskim tehnom na tragu Carla Craiga. I sam Sean Combs (“Puff Daddy, Diddy, P. Diddy, Puffy”) ne krije oduševljenje evropskom elektronikom (povremeno sarađuje s oberbavarskim producentom Helmutom Josefom Geierom poznatijim kao DJ Hell). Sad neizbežno pitanje: kakva je situacija sa dabstepom? Još se ne zna! Benga je, kažu, u bolnici: “Pao s trešnje”.

Pharrellovo pevanje i “umeće repovanja” poboljšava iz dana u dan, a Hugo – u međuvremenu stalno zaposlen kao službenik nove izdavačke kuće – u matičnom studiju pegla demo snimke koje mu sa svojih tezgi i turneja, mejlom iz hotelskih soba šalje najbolji ortak.

Za harmonije, kao i na većini drugih produkcija, zadužen je treći, najpovučeniji član, lik s omota prvog albuma, strastveni igrač video-igara Shay.

Mreža koju danas plete N.E.R.D. gušća je nego ikada. Bogatstvo od preko 155 miliona dolara uvećava se svakodnevno, a da se jedno od niza tumačenja skraćenice njihovog imena – No Ecstasy Real Dope – ni do dana današnjeg nije okaljalo.

Everyone Nose (All The Girls Standing In Line ...)

Zlatni fetiš na Pharrellovom vratu, težak dva kilograma i 750.000 dolara, nije samo simbol uspeha i zajedništva, na njemu su stilizovani portreti sva tri člana benda.

Ta kajla je verovatno i podsetnik da i dalje mora vredno da se snima, uči i radi. Njima nisu potrebni patenti i intelektualna zaštita, tako da u intervjuima odaju inspiraciju, instrumente, pa čak i redosled kojim su došli do rezultata

Kao što se roboti danas koriste za izgradnju boljih robota, računari za projektovanje boljih računara, tako i N.E.R.D. koriste muziku za stvaranje bolje muzike. Posebnim ih čine ljubav, drugarstvo i magija.

Čuvare nasleđa Steveja Wondera, Jamesa Browna, Curtisa Mayfielda, Princea... najbolje opisuje ime pod kojim su objavili sinestezijsku rapsodiju Seeing Sounds: No One Ever Really Dies.

Povezani članci:

In My Mind - Recenzija solo albuma Pharrella Williamsa (2006)

Audio:

MySpace



Komentari

  • Gravatar for ama ne kontaju ovo...
    ama ne kontaju ovo... (gost) | 05.07.2008. 21.43.37
    ...flupi Frbijanci. :)
  • Gravatar for Fametni Frbin
    Fametni Frbin (gost) | 06.07.2008. 18.00.47
    лоше то ово
  • Gravatar for Zoxi
    Zoxi (gost) | 07.07.2008. 16.39.02
    Ali zato Bjork zna gde je Kosovo. A Kosovo je Srbija. Te prema tome...
  • Gravatar for Legenda
    Legenda (gost) | 11.07.2008. 08.32.45
    "Ovo je zemlja hrabrih ratnika!"
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.