Popboks - BLOCK OUT - Block Out (DVD) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.06.2007. 00:00

BLOCK OUT

Block Out (DVD)

DVD koji donosi snimak (po)velikog beogradskog koncerta BO održanog decembra 2005. u Domu omladine i 15 spotova, još jedan je pokazatelj da je i na današnjoj domaćoj sceni moguće imati nešto što makar liči na ozbiljnu rokenrol karijeru

Marko Artuković

Ocena:
7
7/10
Govoreći pre nekoliko godina o karijeri svog benda, gitarista, kompozitor i tekstopisac Block Outa Nikola Vranjković nazvao je istu jadnom. Razmišljanje o ovakvom stanovištu lidera tada već uveliko jednog od najpopularnijih srpskih rock bendova moglo bi izroditi nekoliko značajnih priloga teoriji relativiteta domaće scene.
Opet, možda upravo dok nastaju Redovi Koje Upravo Čitate, Block Out sviraju kao predgrupa (ili, kako to vole da kažu organizatori, domaćini) engleskim pop zvezdicama Kaiser Chiefs.
S jedne, je li, strane, Kaiser Chiefs su trenutno prilično vruć bend i biti im predgrupa/domaćin nije baš jadna stvar; s druge, međutim, strane, voleo bih da vidim lica zvezda večeri dok Vranjković&Co gnječe svoj teskobni hard rock pripremajući okupljene za laku Kaiser zabavu. Situacija se, dakle, razvija li razvija, a konačna dijagnoza je još uvek neuhvatljiva.
BLOCK OUT: Block Out (DVD)
Bilo kako bilo, došlo je vreme da se izdanjima Block Outa, nakon četiri studijska i jednog živog albuma, pridruži i DVD, i – tako i bi. Za ovu stavku u diskografiji grupa je odabrala snimak koncerta održanog krajem pretprošle godine u nimalo jadno popunjenoj Velikoj sali Doma omladine Beograda, te 15 spotova iz raznih faza karijere. Tu su i fotografije od kojih su mnoge možda i odlične, ali je, zbog iz nekog razloga zbunjujuće lošeg kvaliteta slike na tom delu diska, to teško ustanoviti.
Video koncerta je opor i sablastan, što će reći da dobro dočarava atmosferu živih nastupa Block Outa i glatko se uklapa u odavno baždarenu vizuelnu estetiku grupe kojom se, kroz dizajn omota, spotove... uglavnom bavi pevač Mulutin Mita Jovančić.
Kvalitet audio zapisa koncerta toliki je da može iznenaditi čak i one koji znaju da je Vranjković jedan od najtraženijih studijskih radnika i koncertnih tonaca u zemlji (gotovo da ne postoje izvođači – osim Block Outa - na čijim nastupima Vranjkovićevo prisustvo za miks pultom može značajnije iznenaditi bolje obaveštenog posmatrača; Bajaga (Arena) i Sinan Sakić (Tašmajdan) samo su neki od klijenata).
Standard ovog izdanja tako je, kao i većina stvari u karijeri benda, u skladu sa njihovim statusom – i, što je za domaću scenu od još veće važnosti (odnosno, prosto rečeno, poučno) - obratno.
Od samog početka – sredine, dakle, 90-ih – Block Out rade temeljno i ozbiljno, vredno gradeći svoj put, na kojem autorski pečat i značajna popularnost idu ruku pod ruku, a osvežavajuća doza modernosti (uticaji Toola, Nirvane, Radioheada...) ne izmiče oslonac na domaću mainstream estetiku koju je nekih davnih godina patentirala Riblja čorba. Kao zgodna ilustracija tog linka može poslužiti numera Težak slučaj pakla, koju peva sam Vranjković: ona, naime, od glave do pete zvuči kao Riblja Čorba, samo bolje.
BLOCK OUT: Block Out (DVD)
Iz razumljivih razloga, mnogom čitaocu se od ove poslednje stavke može blago dići kosa na glavi. Ipak, Riblja Čorba nije uvek bila baš ovakva kakva je poslednjih 15-ak godina, a Block Out pomenutu zvučnu teritoriju definitivno ne pohode sa „manifestom“ čiji su sada nosioci Bora Đorđević i ekipa. Daleko od toga, uprkos učešću Block Outa kao jedne od, pa, mirne bi se duše moglo reći predgrupa Ceci&Bori u vašaru upriličenom pre nekoliko meseci u Beogradu u slavu domaćina Voje&Velje.
Koncert i spotovi na ovom izdanju nude pregledan pogled na rezultate svirački impresivnog benda ornog da vredno radi, a ima i ponešto značajno da kaže. Istina, estetika Block Outa ume da zadeluje malo maniristički sumorno, i gotovo je neprestano prisutan izvestan suficit patosa, ali to sve ide u paketu sa činjenicom da je njihov opus jedan od najrelevantnijih na ovdašnjoj sceni u poslednjih 10-ak godina.
U celoj stvari, naravno, ni najmanje ne odmaže to što su neke od njihovih pesama, prosto, tako prokleto - lepe.
Video:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.