Popboks - LUCINDA WILLIAMS - West [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 28.03.2007. 00:00 · 1

LUCINDA WILLIAMS

West

Iako nije spektakularan, novi album ove autoritativne američke tete potvrđuje da je u pitanju jedna od ozbiljnijih singer/songwriter persona današnjice

Marko Artuković

Ocena:
6
6/10

Iako se njena muzika često vodi kao alt. country, Lucinda Williams kao autorka, tehnički posmatrano, retko zalazi u izrazito alternativne predele. Njeni stihovi su jasni; izolovani, ponekad bi izgledali kao da su na ivici banalnosti. Muzika je jednostavna i bistra, a što se aranžmana i produkcije tiče, oni ponekad naginju blagom avanturizmu, ali to ih samo po sebi ne čini ništa alternativnijim nego što su Fleetwood Mac alternativni rock. Ono što Lucindu Williams drži uglavnom van konteksta mainstream country i adult oriented rock radija i smešta je, na primer, na etiketu Lost Highway koja je objavila njen novi LP West jeste prvenstveno njena persona. Opasno ženstvena, ali nimalo umiljata, Lucinda je možda i više punk rock nego country.
Blago rečeno, njen glas nije umilan. Niti se trudi da bude; pogotovo na West. Producentska (Lucinda Williams i Hal Willner) odluka bila je da se zadrži vokal sa demo snimaka, i da se oko njega plete tapiserija svirke: tako je nastao još jedan ličan album Lucinde Williams, koji se teško može slušati, pa i komentarisati, bez izvanredno obilnog upliva ličnog.
Tako je, meni lično, bilo potrebno možda desetak slušanja uvodne pesme (i prvog singla sa albuma) Are You Alright? – odnosno, preko dve stotine ponavljanja naslovnog pitanja – da bi mi uopšte palo na pamet da to pitanje uopšte ne mora biti upućeno meni (odnosno, je li, muškarcu). U svakom slučaju, Lucinda je nešto posebno. Are you alright? You flew away like a little bird. Zamislite skoro bilo koga drugog kako peva ovo sa ptičicom! Kod Lucinde, ništa mu ne fali.
LUCINDA WILLIAMS
Pomalo je nezgodno što na ostatku albuma postoji još samo jedna pesma u rangu Are You Alright? - predivna Where Is My Love?. Ubedljivo najbolja vokalna izvedba na albumu niže slike koje sačinjavaju... Zrelo romantičnu galeriju nepoznatih muškaraca od kojih je neki možda njena buduća ljubav? Ili je u svakom prizoru reč o istom, nekad bliskom čoveku, ali Lucinda ne zna gde je on i šta radi? Ili nas ova dama začikava?... Srdačni, sazreli i krupni, bez taštih komplikacija, njeni stihovi slažu delikatnu, dirljivu liriku.
Ostatak albuma ne doseže tolike vrhove, mada je uvek u najmanju ruku solidan, bilo da je u pitanju dostojanstveno jadikovanje (Everything Has Changed), čisto sanjarenje (What If), ljuta rockerska provala razočarane ženske požude (Come On)... Privatni bekgraund nastanka albuma (smrt majke, mukotrpna romansa sa tužnim krajem) može, ali i ne mora biti značajan za njegovo tumačenje: Lucinda Williams poznata je po napornom radu na svojim pesmama, ali, kada ih jednom završi, put od njihovog zvuka do osećanja slušaoca neobično je kratak.
Svirka pratećih muzičara odiše adekvatno raskošnom kompetencijom dostojnom velikih singer/songwritera. Lucinda Williams ima svoje mesto na mapi alt. countryja, ali se njena muzika odvija na velikom platnu. West je prilično neujednačena ploča, ali dovoljno dobra da potvrdi Lucindu Williams kao stasitu umetničku figuru kod koje su pesma i osećanje bezmalo ista stvar.
Povezani članci:


Komentari

  • Gravatar for mikro m.
    mikro m. (gost) | 20.03.2009. 13.19.59
    sve je bas tako kod lucinde :) odlicna recenzija.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.