Popboks - POSTPOP I – Momčilo Rajin - Bilo i biće [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 09.06.2006. 00:00

POSTPOP I – Momčilo Rajin

Bilo i biće

Promišljanje o popularnoj muzici, njenim herojima i fenomenima, kako god u nas bio prolazan i nezahvalan posao, odavno je u liku Mome Rajina dobilo vernog i posvećenog hroničara čiji entuzijazam je tokom višedecenijskog rada odolevao ne samo zubu vremena već i izazovima mladih, modernih naraštaja

Svetlana Đolović

Priča o njegovom novom čedu, zbirci tekstova objavljenih od 2002. do 2004. u redovnoj Politikinoj nedeljnoj rubrici Postpop kultura, podrazumeva i da se podsetimo na njegovo istrajavanje u ovdašnjim nestalnim medijskim prilikama i neugasivo dečačko ushićenje sa kojim prilazi svakoj izabranoj temi.
Posle zapaženog rada u vodećoj domaćoj muzičkoj periodici (Džuboks, Ritam), Moma se očekivano obreo u najstarijem domaćem dnevnom listu kao kolumnista čiji će osvrt na savremenu pop kulturu iz nedelje u nedelju podsećati na najznačajnije priče iz istorije, s jedne strane, i upoznavati čitaoce sa aktuelnim pojavama i trendovima, s druge. Najvažnije je što na tom zadatku autor svim temama prilazi iz ugla savremenog konzumenta pop kulture nastojeći da, bez suvišne sentimentalnosti, današnjem čitaocu ukratko predoči suštinu kroz analitički pristup uzročno-posledičnom odnosu aktera, društva, politike i ekonomije.
Momčilo Rajin
Sasvim primereno mediju u kom se izražava, Moma Rajin u zbirci Post Pop I (izdavač Draslar Partner, Beograd), odmereno i građanski konzervativno, a ipak s dozom mladalačkog buntovništva, poznatim temama daje još jedan, uglavnom kompilatorski ugao gledanja, a nove pojave tretira zainteresovano i s razumevanjem.
Za takav kvalitet očito je potrebno da se steknu dva važna uslova – iskustvo i znatiželja. Ove osobine ostaju tako glavne odlike zrelog i konciznog stila Mome Rajina, u kome težnja za što realnijim, objektivnijim stavom daje ovim tekstovima leksikonsku vrednost.
Kao na sajtu All Music Guide, u knjizi PostPop I naći ćete podatke koji mogu da budu polazište za dalji sopstveni istraživački rad, a mogu i da posluže kao informativni doprinos vašoj opštoj kulturi. U svakom slučaju, sadržaj koji ni po čemu nije uvredljiv za najbolje poznavaoce materije, i nikako snishodljiv prema sasvim neupućenoj publici.
Kada govorimo o stilu, zanimljiv je i način na koji su tekstovi koncipirani – autor nas neretko dokumentarističko-analitičkim ili nadahnuto poetskim saspensom uvodi u priču, te postupno razotkriva njene aktere i ideju, da bi u zaključku dao fenomenološki osvrt uz diskretnu ličnu notu. Umerenost u svemu, kako u oduševljenju, tako i u kritici, glavna je odlika autorovog stava, koji je nenametljivo uvek prisutan, dajući uljudni, džentlmenski ton napisanom.
Ko je sačuvao blues od zaborava, šta je kuliranje, zašto je važno pakovanje muzike, da li internet pomože muzičkoj industriji, kako razlikujemo umetnost i kič, koji su problemi domaće scene, ko je Mark Tven popularne muzike, kako se zloupotrebljava popularnost – samo su neke od priča u knjizi PostPop I.
Priča o kojima ćete otvoriti još jednu beskrajnu diskusiju sa prijateljima. Priča na osnovu kojih ćete se sami upustiti u samo vašu internet pustolovinu. U svakom slučaju, ova knjiga nije samo dokument truda jednog čoveka, već i dokaz naše neraskidive veze sa normalnim svetom koji tako lako i tako često zaboravljamo.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige