Popboks - IN MEMORIAM: BRANKO ČRNAC TUSTA (1) - Jedan od najboljih [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 15.10.2012. 16:39 · 1

IN MEMORIAM: BRANKO ČRNAC TUSTA (1)

Jedan od najboljih

Cane, Koja, Mile Kekin, Nenad Pejović, Kraka, Ante Perković i Dragan Kremer odaju poslednju poštu sinoć preminulom dugokosom frontmenu pulske grupe KUD Idijoti

Vest o sinoćnoj smrti pevača pulske grupe KUD Idijoti Branka Črnca Tuste veoma je rastužila sve one koji su na ovim prostorima decenijama unazad u muzici i beskompromisnom stavu kultnih istarskih pankera nalazili preko potrebnu životnu inspiraciju. Žalosna vest potakla je sagovornike Popboksa iz regionalnog muzičkog miljea da odaju poštu jednom od najvećih rok frontmena ovog dela Evrope.

 

Ante Perković, novinar, muzičar i publicista

Kad sam jutros čuo vijest, izvukao sam s police LP Mi smo ovdje samo zbog para. Prošlo je puno godina od našeg zadnjeg susreta, u međuvremenu su KUD Idijoti postali (kontra)kulturna činjenica, umrla je jedna država, rodilo se nekoliko novih koje će se opet utopiti u neku novu super-državu, čak su i mediji na kojima smo se upoznali, kazeta i vinil, izdahnuli, dugo bili mrtvi i evo ih opet, kao da se ništa nije dogodilo. Široki refren Minijature na početku B strane i zvonki Tustin glas samo su potvrdili kako ovdje i smrt treba uzimati s rezervom. Sigurno je da će doći, ali postoje stvari koje ni ona ne može ubiti.

Zoran Kostić Cane (Partibrejkers)

Dobar čovek... Dobar frontmen... Sve što je radio, radio je okej i publika je to prepoznavala i volela. Znao je da animira masu. Strašno je sve to kad god ode neki pevač. Mi smo održali i akciju za njega i iskreno smo bili tu sa nadama za oporavak.

Dragan Kremer, novinar

Potpuno sam zatečen jer je poslednjih meseci išlo na bolje i oporavljao se. Svi su pokazatelji bili da se oporavlja i tim je veći šok ova vest. Jako je lepo reagovao, i veoma su ga bili obradovali nedavni beogradski koncerti.

Vladimir Marković Kraka (Presing/Xanax)

KUD Idijoti, i Tusta sa njima, bili su svetionik normalnosti u vremenu kada je idiotizam bez "J" zavladao našim životnim prostorom. Nisam lično upoznao Idijote ali sve vreme ih doživljavam kao dobre drugare, i u tom smislu osećaj je kao da je otišao neko iz ekipe.

Nenad Pejović (Kanda, Kodža i Nebojša)

Za mene su KUD Idijoti i posebno njihov kasetni album Legendarni uživo predstavljali svojevrsnu inicijaciju u ovo čime se bavim, u muziku, i pratio sam ih od tada pa nadalje. Šta mogu da kažem, osim da je ovo tužna vest, nadali smo se da neće ispasti ovako, uradili smo najmanje što smo mogli da uradimo da ovako ne ispadne, ali je bolest bila brža i jača od nas. Sve ovo što se može pročitati na društvenim mrežama o angažovanosti benda dok je ova tužna vest još uvek sveža je istinito i nije patetično, i govori o veličini kako čoveka koga više nema ovde sa nama, tako i grupe čiji je bio frontmen. Jebem ti rak i jebem ti rat.

Mile Kekin (Hladno pivo)

Vjerojatno je to nešto što se moralo dogoditi. Rak je jedna od onih priča koje nemaju hepiend. Zadnji put kad sam ga vidio, Tusta je bio već dosta nagrižen, to je bilo početkom avgusta kad smo svirali u Puli, ali i dalje je bio zadržao svoj borbeni duh. Pravi stari Tusta kako ga oduvijek pamtim. Međutim, ovo je nažalost bila bitka koju rijetko ko dobiva. Svi smo potreseni u bendu. Oni su nam bili, Tusta kao frontmen, KUD Idijoti kao bend, uz Ramonse prvi pravi uzori. Sjećam se kad smo sredinom devedesetih svirali sa njima prvi put u klubu France Prešern da sam imao veću tremu nego kad smo poslije upoznavali Ramonse. Bili su definitivno bend koji su nam bili bliski po svom svjetonazoru. Pogotovu devedesetih kad su razni sa muzičke scene zastranili u razne fašizme i ludila. Oni su ostali svoji. Žao mi je, saučešće familiji i svima koji su ga voljeli.

Koja (Disciplin A Kitschme)

Tusta je bio jedan od najboljih. Iskren, pozitivan i stoprocentni rokenroler sa stavom, kakvih skoro da više i nema. Na žalost, ipak nije uspeo da se izbori sa svojom bolešću. Saučešće porodici, prijateljima, članovima KUD Idijoti, Puli i celoj sceni bivše domovine...



Komentari

  • Gravatar for Lale
    Lale (gost) | 16.10.2012. 02.06.37
    Tužno i potresno. "Za ljude kao što smo mi, više niko ne mari...". Počivaj u miru Tusta, tvoja muzika neće biti zaboravljena.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike