Popboks - KOMBINOVANA RECENZIJA - Od cloud rapa do neo countryja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.10.2012. 09:55 · 1

KOMBINOVANA RECENZIJA

Od cloud rapa do neo countryja

Dave Dub, Daughn Gibson, SpaceGhostPurrp i Dope Body - svi na jednom mestu

Marko Nikolić

Dave Dub – The Treatment (Stones Throw)

Aktivan oko četvrt veka, šašavi reper Dave Dub, veteran iz San Josea, više od 20 godina nije snimio čist hip hop album, više se zamajavajući raznim crossover eksperimentima, od kojih posebno treba izdvojiti hardcore punk hop ludnicu Mind Police iz pretprošle godine, rađenu sa The Sutter Cain Gangom.

Komplet rađena na starinskoj opremi saradnika Tape Mastah Stepha, The Treatment je mračna, ogoljena hip hop ploča na kojoj možete da zaboravite na šećer u obliku refrena i njima slične jednokratne pop trikove. Po svom zvuku ona podseća na trome illbient radove sa etiketa WordSound i Asphodel, posebno u svojoj središnjici gde se nalaze pesme Upside Down Lineage, As They Worship i The Tribulation. Kada Dave kaže “Underground is dead, I keep it in my head”, utisak je da zna o čemu priča.

Ocena: 6/10

Daughn Gibson – All Hell (White Denim)

Pošto se zaposlio kao kamiondžija, Daughnu Gibsonu nije trebalo mnogo pa da u toku svojih radnih aktivnosti zavoli country, muziku koju je “učen da mrzi” u toku svojih formativnih pankerskih godina. Bubnjar lokalnog stoner benda iz pensilvanijske zabiti svoju novootkrivenu ljubav pretočio je u jedan od pamtljivijih debija sezone.

Johnny Cash u društvu Scotta Walkera, Depeche Mode i Portishead su maglovita skica svega onoga što nepripremljenog slušaoca čeka na All Hell. Odmetnički road šmek i sinematično nedovršeni krokiji u liričkom segmentu kao simboli životne zrelosti mire tradicionalno sa naprednim, tvoreći jedan gotovo arhetipski kvalitet. Predivne Lookin’ Back on ’99, Dandelions i zaključna naslovna numera najlepši su cvetovi u bašti eksperimentalnog polja osavremenjivanja countryja. Radikalan raskid sa tradicijom u ime tradicije: da li će se ovaj pelcer primiti i u našim krajevima?

Ocena: 8/10

SpaceGhostPurrp - Mysterious Phonk: The Chronicles of SpaceGhostPurrp (4AD)

Sub Pop je prošle godine povukao nogu kada je prvi put u svojoj istoriji potpisao ugovor sa jednim rap aktom, fenomenalnim Shabazz Palaces. Jedan od predvodnika tzv. cloud rapa SpaceGhostPurrp sledi uočeni trend, tako što je zvanični debi izdao za, ni manje ni više,  4AD.

Miami uobičajeno važi za raskalašno mesto puno sunčanih zraka i nauljenih devojaka, no u zatrovanoj viziji dvadesetjednogodišnjeg uživaoca trave i “sirupa” ljubičaste boje pre liči na  poprište ezoterijskih obreda. Vođa mnogoljudnog Raider Clana, mreže rap umetnika rasutih po čitavim SAD, za svoj prvenac odabrao je najbolje cutove sa nekoliko svojih mixtapeova i ponovo ih snimio i producirao. Mizantropija, paranoja i nihilizam odavno nisu zvučali ovako zarazno, komforno i uverljivo. Podupirući tezu o smeni hip hop generacija, Mysterious Phonk usput, bez većeg napora, sumira u sebi gotovo sve vredno emocije iz zlatnog doba hip hopa devedesetih, nadovezujući se svojim prosvetljenim mrakom na 6 Feet Deep/Niggamortis, legendarni LP grupe Gravediggaz.

Ocena: 8/10

Dope Body – Natural History (Drag City)

Malo grmljavine za kraj – Dope Body predstavlja jedan od zanimljivijih bendova u trenutnoj gitarskoj ponudi. Njihova muzika je nesvodiva na uzore, a u znojavoj šorki math rocka, post-hardcorea i noisea prepoznaju se tragovi šapa Fugazi i Don Caballero.

Natural History predstavlja nesumnjivi napredak u odnosu na solidan debi Nupping (2010) – tromi stop-go ritmovi mogu da navedu na pogrešan zaključak da ovaj bend ima veze sa sludge metalom, dok su inventivna, negenerička upotreba gitare, upotreba neobičnih semplova i sugestivan vokal dovoljni aduti za procenu da je Dope Body uživo letalan kao odred plaćenih ubica. Sve u svemu, razvoj situacije uopšte nije loš za baltimorsku grupu koja je ime dobila po internoj šali članova da nakon proba liče na džankije koji se skupljaju preko puta prostorije za vežbanje, što je prizor koji je lako zamisliti ako ste fan vrhunske TV serije Wire.

Ocena: 7/10



Komentari

  • Gravatar for madrfadr
    madrfadr (gost) | 10.10.2012. 02.15.07
    hvala na ovim smernicama! HVALA!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.