Popboks - WOODEN AMBULANCE - Intersection [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.09.2012. 08:11 · 6

WOODEN AMBULANCE

Intersection

(samizdat/besplatan download)

Collinsovsko-grohlovskim iskorakom, Grubišić u Wooden Ambulance izleće u prvi plan kao pevač/gitarista, iz sedeće u stojeću poziciju. I baš kao i njegov matični bend, i novi singer-songwriterski paket lakše je smestiti u globalni nego u lokalni kontekst

Marko Nikolić

Ocena:
6


6/10

 

Goran Grubišić je dugo godina unazad poznat kao bubnjar subotičke post-rock grupe Ana Never. Collinsovsko-grohlovskim iskorakom, Grubišić u Wooden Ambulance izleće u prvi plan kao pevač/gitarista (svirač bendža, usne harmonike i metalofona), iz sedeće u stojeću poziciju. I baš kao i njegov matični bend, i novi singer-songwriterski paket lakše je smestiti u globalni nego u lokalni kontekst.

Najpoznatijem post-rocku bendu iz Srbije ikada, Ani Never, često je zamerano preveliko oslanjanje na opus kvebečkih Godspeed You! Black Emeperor, sa dugačkim hipnotičkim kompozicijama koje se sporo odmotavaju na putu za večnost. I u izrazu Wooden Ambulance uzori su lako uočljivi – pre svih Lambchop, čija je jedna stvar (Poor Bastard) uz dve Damiena Jurada (Simple Hello i See You Around) obrađena na ovoj ploči tako da se nijedna stilski ne izdvaja od ostatka ponuđenih pesama. Kao dan je jasno da se radi o Americani, hrapavi Grubišićev glas je neobičan i trubadurski primamljiv, no nije uočeno ni zrnce “subotičko-horgoške peščare”, na koju se bend toponimski poziva.

Ako ostavimo po strani odsustvo originalnosti kao uslovno najveći nedostatak, Intersection je prijatno slušalačko iskustvo – u pitanju je sasvim korektna, svirački posvećena kolekcija rustikalne atmosfere čiji bi prepleti folk milozvučnosti sa tinjajućom rock energijom mogli blagotvorno da deluju na neka skrhana srca, i na taj način ispuni svrhu svog postojanja.



Komentari

  • Gravatar for Michael
    Michael (gost) | 27.09.2012. 16.27.04
    "Odsustvo originalnosti", samim tim svaki kvalitet se mnozi sa nula. 6 puta nula je nula te je realna ocena ovog postrok plagijatora 0/10.
  • Gravatar for bob
    bob (gost) | 27.09.2012. 19.04.37
    svaka cast svim znalcima, teoreticarima muzike i pop kulture na pravu i znanju kojom se ocenom meri jedno izdanje... ja ne ljubim mnogo muziku u kojoj nema drava, dista i krljanja, ali mogu da kazem, kad stavim slusalice i pustim ovo... da je odlicno, da je osvezenje i da bolje/u ovom zanru prosto nemamo.. a da ne kazem da je vokal osvezenje, post - rock "tepih" koncept kao pozadina nekih pesama... sve u svemu... poslao sam gomili drugara (ne vojvodjana) link za skidanje albuma i oni dele moje misljenje... u svakom slucaju, misljenje je ko dupe, svako ga ima, tako da je sasvim moguce da ja nemam pojma o muzici i da moje visedecenijsko konzumiranje/muziciranje nema veze.. no dobro.. idemo dalje.. sto se mene tice, preporuka.. uzivacete..
  • Gravatar for Serge Stray
    Serge Stray (gost) | 27.09.2012. 22.29.57
    Ko je iole pažljivo slušao Jurada i Lambchop zna da je sličnost WA sa njima isključivo na nivou metafizičkog, nikako plagijatorska. Iako mrzim krljanje, složio bih se sa Bobom da se ovoj muzici treba prepustiti i zaroniti u sebe. A za Michaela poruka da je 90% srpskog roka direktni plagijat ranih radova Discipline i EKV (od pre 30 godina!) i da to ne samo da nikome ne smeta već je i poželjno kod većine kritičara i fanova. A Michael optužuje WA, kod kojih takvi uticaji nisu primetni, za neoriginalnost. Čudno! Hipnotička repetitvnost post rok muzičke matrice obogaćena ličnim emocionalnim otvaranjem autora čak po meni daje novi kvalitet ovoj muzici i čini je autentičnom ne samo kod nas. Još nešto, panonsko ravničarska depresija je i te kako prisutna, čak i u bržim stvarima!
  • Gravatar for pobogu
    pobogu (gost) | 28.09.2012. 01.19.22
    Samo 6?!?! Pa ovo je najbolji domaci album godinama unazad. Cak i izdanja sa Hrcka dobijaju bolje ocene. Ajd neka mi neko argumentuje zasto su ta izdanja bolja od ovako ozbiljnog i dobrog izdanja.
  • Gravatar for sanja
    sanja (gost) | 29.09.2012. 03.32.43
    meni je ovaj album prelep. hvala wooden ambulance (ako kojim slucajem vidite ovo).
  • Gravatar for M.
    M. (gost) | 30.09.2012. 06.44.24
    Vrlo lep album. I cudna recenzija.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.