Popboks - DRUM’N’ZEZ - Mi smo u parku [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.09.2012. 14:09 · 3

DRUM’N’ZEZ

Mi smo u parku

Da se odmah razumemo: svako ko od ovog albuma očekuje bilo šta osim razbibrige, neka ga uopšte ni ne ubacuje u plejer. Još od Palačinke, Drum’n’Zez su se afirmisali isključivo kao “zabavljački” bend

Predrag Novković

Ocena:
5


5/10

 

Četiri pune godine od poslednjeg izdanja Dunava ukus (PGP, 2008.) novosadska postava Drum’n’Zez objavila je novi studijski album Mi smo u parku. Album se ovoga puta pojavljuje samo u formi free download izdanja, a “izdavač” je Exit Music etiketa. Na albumu se nalazi 13 pesama i najavio ga je prvi spot, za pesmu Papučar, objavljen još početkom juna.
Da se odmah razumemo: svako ko od ovog albuma očekuje bilo šta osim razbibrige, neka ga uopšte ni ne ubacuje u plejer. Još od Palačinke, Drum’n’Zez su se afirmisali isključivo kao “zabavljački” bend i tokom proteklih 5-6 godina jasno su stavili do znanja da ih nikakav drugačiji pristup muzici i ne zanima. Daleko od toga da Voja Malešev (vokal, autor tekstova, lider benda) nema talenta za pisanje “ozbiljnijih” tekstova, ali za tako nešto on koristi paralelni projekat Killo Killo banda, koji uporedo gura sa Drum’n’Zezom.

Satirična analiza muško-ženskih odnosa dominira albumom Mi smo u parku. Slušajući album, dobijate utisak kao da gledate nekakav sitkom iz osamdesetih, poput Kozbija ili Bračnih voda, u kome nam glavni junak iz svog ugla priča priču o svakodnevici vernog muškarca koji povremeno napravi poneku sitnu brljotinu, ali voli svoju dragu, odan joj je i spreman je da sa njom provede čitav život. Od ukupno 13 numera na albumu, svega dve ili tri su tematski drugačije. Preostalih deset pesama slušaoca vode kroz svakakve epizode, od uvodne Probaj u kojoj moli svoju izabranicu da pokaže malo strpljenja dok se on ne popravi, preko Ima da te ljubim gde joj poručuje da ima leka za njenu ljutnju, pa do Ladne supe u kojoj opisuje kako se proveo kada je umesto u prodavnicu otišao sa ekipom u kafanu.
Sa druge strane, daleko od toga da se ovom izdanju ne mogu uputiti neke ozbiljne zamerke. Najpre, u pojedinim pesmama, pre svega u numerama Papučar i Kume, bend opasno prelazi granicu prihvatljivosti folk momenata u pop muzici i priklanja se nekakvom Guča soundu, kojim dominiraju trube i svadbarski ritmovi koje, jel’te, u nas voli i staro i mlado. Iako kvari kompletan utisak, to nije ništa novo, Bregović je to odavno patentirao, a Dubioza kolektiv poslednjih godina na delu pokazuje kako je takvom muzikom moguće od klupskog benda postati dvoranski. Nisam baš sasvim siguran da agro-rege ekipa iz Novog Sada ima takve namere, ali ukoliko igraju na tu kartu, sasvim je moguće da je ovo jedna od njihovih poslednjih recenzija na stranama nekakvog urbanog, pop, rock ili sličnog magazina.


Komentari

  • Gravatar for Heisenberg
    Heisenberg (gost) | 12.09.2012. 19.57.31
    ovoliki logo izdavača na omotu na tako upadljivom mestu nisam nikad video. zar mora tako besramno???
  • Gravatar for VU
    VU (gost) | 14.09.2012. 00.11.07
    I sa logom i bez odvratno.
  • Gravatar for v
    v (gost) | 16.09.2012. 17.59.58
    1. Jao pa "granicu prihvatljivosti folk momenata u pop muzici" ahahhaa. Kakva snobovska konstrukcija! Moglo je isto to da se napiše na mnogo normalniji način, nije ništa loše u tome da se recenzentu (isto kao i meni) ne dopada taj folk momenat, ali PRIHVATLJIVOST. Pa koga on zeza, jel nisu ispoštovali neki ISO standard ili šta? 2. Što se tiče spota i pesme, Nigrutinov papučar je bolji poprilično. 3. Album nisam poslušao niti ću. 4. Exit Šmexit.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.