Popboks - DEXYS - One Day I'm Going To Soar [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.09.2012. 18:41 · 1

DEXYS

One Day I'm Going To Soar

(BMG)

Dexys su utekli iz tmine zaborava. Još uvek je neizvesno ima li nade za njihovu Eileen

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10

 

Život je nekome majke, a nekome VH1. Dexy's Midnight Runner su, tako, ni krivi ni dužni zatočeni u kazamatu onih iritirajućih VH1 džinglova i sva je prilika da je njihova Come On Eileen dojadila i Bogu i narodu.

Narečena pesma datira iz gotovo pretpotopske 1982, a u međuvremenu se i njenim vrlim autorima i izvođačima desio život! I, sva je sreća da Dexy's Midnight Runners (sada preimenovani u ekonomičnije Dexys) u ovoj, One Day I'm Going To Soar, kreativnoj epizodi, nakon 26 godina diskografskog posta ostaju krajnje odani sami sebi, a da na ni za jotu nisu poklekli pred izazovima modernosti i rekontekstualizacije, jer pitanje koliko bi ovaj album imao smisla uz postmoderni šminkeraj. Ovako, Kevin Rowland i pratnja postižu pravi mali podvig na dobro znanom im terenu – na terenu silovito emotivnog i suptilnog, pa donekle i konceptualnog kabaretskog soula galsko-ostrvskog podtipa.

One Day I'm Going To Soar znatno obeležava i narativni luk zahvaljujući kome iz pesme u pesme pratimo evolutivno-devolutivni razvoj glavnog junaka na emotivnom planu. Kreće se od zapitanosti o suštini ljubavi, stiže do ushićenosti svojim emotivnim statusom, a završava u spoznaji da je samouteha nekada jedini melem za one kojima bit monogamije (kao nametnutog koncepta) uporno izmiče.
A u međuvremenu se nižu izvanredne pop-pesme, sve izvedene u efektnom ključu mešavine uticaja starih majstora prekookeanskog soula, ali i Vana Morrisona i Roxy Music, uz to naglašeno emotivne, gde i u meri u kojoj i treba, te urnebesno zabavne i/ili poetične; među gotovo jednako uspelim ističu se algreenovski mazna, domaćinski orkestrirana She's Got a Wiggle, silovito-sirova I'm Thinking About You, te prave male eksplozivne duetsko-kabaretske dramedije I'm Always Going to Love You i Incapable of Love, kao i cohenovski elegično-melanholični finiš It's OK, John Joe.
Bez daljnjeg, jedan od ozbiljnijih kandidata za album godine ili barem povratnički album 2012., i to u godini koja na uzorku polovine za nama sluti na godinu ozbiljnih, možda i prevratnički relevantnih dometa.
 


Komentari

  • Gravatar for kvescn mark
    kvescn mark (gost) | 04.09.2012. 02.24.54
    ''i to u godini koja na uzorku polovine za nama sluti na godinu ozbiljnih, možda i prevratnički relevantnih dometa.'' - ??? (deksiji odradili dobar posao, btw.)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.