Popboks - V.A. Just Tell Me That You Want Me - A Tribute To Fleetwood Mac [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.08.2012. 12:23 · 1

V.A. Just Tell Me That You Want Me

A Tribute To Fleetwood Mac

(Hear Music/Concorde Music Group)

...ništa novo, skup raznorodnih i ovde je iznedrio blago šizofrenu pometnju sačinjenu od pesama različitih dometa i donekle i oprečnih pristupa klasicima

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

 

U finišu skorije epizode Gleeja jedna od junakinja je posve obznanila svoju lezbijsku orijentaciju izvodeći pred ostalima pemu Landslide grupe Fleetwood Mac. To pokazuje dve stvari – da američki TV poslenici katkad ne znaju za meru, ali i da su Fleetwood Mac davnijeh dana prepoznati kao nacionalno blago.

Šizofrenost sličnu gorepomenutoj srećemo i u slučaju albuma Just Tell M That You Want Me: A Tribute to Fleetwood Mac gde je pod paskom Randalla Postera okupljeno sedamnaest izvođača. I, ima ovde odličnih obrada, ima i ipak nepotrebno sustegnutih i sledbenički sputanih pristupa, ali i u dobroj meri izlišnog prenemeganja i preterivanja.

Tako, recimo, Antony (Hegarty) je previše dosledno pristupio pominjanoj Landslide, gotovo ostavši veran i izvorniku i svom vokalnom maniru, Best Coast odu čak i nekoliko koraka dalje u pravcu pokloničkog mimetizma u tek nešto malo živahnijem viđenju Rhiannon, a The Kills se odluče za oponašanje Stevie Nicks u pevačkom domenu. Dosta bolje su se snašli Matt Sweeney i Bonnie 'Prince' Billy (Storms), te Trixie Whitley (Blac Dub) u vrlo dobrom power-blues prepakivanju Before The Beginning, odnosno The New Pornographers u diskretnom power-pop nijansiranju jednako neprolazno očaravajuće Think About Me. Dosta hrabrosti i zadovoljavajući ishod pokazao je The Crystal Ark u baratanju sa veoma zahtevnom Tusk, dok vrhunac ovog izdanja svakako predstavljaju Billy Gibbons & Co. u Oh,Well i udruženi Craig Wedren i St. Vincent u Sisters of The Moon gde su dokazali da je moguć i intrigantan i efektan i skladan spoj između polaznog nadahnuća i vlastitog i krajnje osavremenjenog izraza. Sa druge strane, MGMT u slučaju Future Games nisu odoleli zovu dekonstrukcionizma, te ovo njihovo iščitavanje suvog zlata Fleetwood Maca ipav biva tek jalovo i promašeno preterivanje i eksperiment koji je samom sebi i svrha i cilj.

Ovaj album, čak i nevidljivom crtom podeljen na rock i plesni deo, stiže na sasvim očekivanu kotu – zbira teško sabirljivog i još jednog, a uvek dobrodošlog podsećanja na vanserijske domete veterana i zaslužnih velikana. A što se u ovom konkretnom slučaju sjedini u isto. 
 



Komentari

  • Gravatar for Veoma relevantno...
    Veoma relevantno... (gost) | 09.08.2012. 20.43.09
    ...izdanje.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.