Popboks - AMERIČKA TV JESEN (1) - Svežine [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 30.11.2011. 12:27 · 14

AMERIČKA TV JESEN (1)

Svežine

Negde na polovini smo jesenje-zimske američke TV sezone – jasno je kao dan da među novim serijama nema velikih i prevratničkih ostvarenja, ali ipak tu ima dovoljno toga za pohvaliti. Sledi izbor pet novih američkih TV aduta, u ovoj prvoj epizodi osvrta, dramski nastrojenih

Zoran Janković

 

Homeland

Kreatori: Alex Gansa, Howard Gordon, Gideon Raff, Alexander Cary, Chip Johannessen
Uloge: Damian Lewis, Claire Danes, Mandy Patinkin, Morena Baccarin
TV kanal: Showtime

Kablovski kanal Showtime, počesto tokom prošle sezone kritikovan zbog olakog polaganja vere upotentnost duševnih i društevnih devijacija (kao u slučajevima serija Dexter, Weeds, Nurse Jackie, United States of Tara...) kao dramskih zamajaca, u ovojesenju TV trku je ušao rimejkom dosta friške izraelske hit-serije. P. O. W. je postao Homeland, a za režiju je zadužen vrhunski TV rutiner Michael Cuesta. Amerikanizacija je bio poverena mahom Howardu Gordonu, veteranu zaslužnom za dobar deo serijala 24 i Dosije X. U pitanju je konspiracijska priča o nadgornjavanju CIA operativca i američkog vojnika na koga po povratku nakon gotovo decenijskog tamnovanja u kazamatima iračkih pobunjenika pada sumnja da je sada pritajeni terorista Alkaide. Krajnji rezultat je odlično skrojena serija čiji su se autori svesno držali sredine pute. Shodno tome, Homeland, kao očito derivativni rad na dobro poznate teme, nema šta da ponudi onima koji su ranije izgustirali slične opservacije na desničarske fascinacije bezbednošću i spokojem nacije. Za manje verziranu puibliku, međutim, Homeland predstavlja pun pogodak – dinamičan, napet, sadržajan primer vrhunske serijske konfekcije inače uzbudljivog i revolucionarnog novog američkog TV milenijuma. 

 

American Horror Story

Kreatori: Ryan Murphy, Brad Falchuk
Uloge: Connie Britton, Dylan McDermott, Taissa Farmiga, Denis O’Hare, Jessica Lange, Kate Mara
TV kanal: FX

Možda i najprijatnije iznenađenje ove serijske sezone je American Horror Story Ryana Murphyja i Brada Falchuka, autora dobrano potrošenog i izraubovanog Glee-ja. Autori ove serije, posle osam epizoda je to sada sasvim jasno, nisu gorljivi poznavaoci ili poštovatelji horor žanra koji jeste ciljana meta u ovom slučaju. Paradoksalno, čini se da je upravo to odsustvo opsednutosti kanonima žanra doprinelo da ovaj koncept zaživi. Pred gledaocima su tako dosta relaksirano nabacini prepoznatljivi obrasci i opšta mesta unutar žanra, da bi autori na tako varljivoj osnovi krenuli u izradu višekrake priče u čijoj srži je ipak samo stara dobra sapunica. Srećom, ovaj spoj teško pomirljivih sastojaka zasad vrlo dobro funkcioniše, serija uspeva da prevaziđe okvire puke ekstravagace, tu i tamo se nazre i po koji genijalan detalj (poput odlično uklopljenog osvrta na tragediju hollywoodskog stara Sala Minea), a ima i dosta prijatnih iznanađenja na planu samog teksta. Uostalom, ovo je, sasvim prirodno, ozbiljna produkcija, te se balans osnovnog sadržaja i gothic/horor ukrasa stvara uz mentorsku pomoć producenta Jamesa Wonga (Poslednja ekskurzija). I, barem zasad, niko ne zapevava mjuzikl-arije! 

 

Boss

Kreator: Farhad Safinia
Uloge: Kelsey Grammer, Connie Nielsen, Hannah Ware, Martin Donovan, Kathleen Robertson
TV kanal: 
Starz

Do ove sezone drugorazredni kablovski emiter, kanal Starz je zaslužan za ovaj mali podvig. Pod producentskom paskom Gusa Van Santa i po zamisli i konceptu Farhada Safinija (scenariste Gibsonovog Apocalypta) nastala je ova moderna varijacija na implicitno moralističku priču o prolaznosti i nestalnosti svega, pa i moći. Priča je usresređena na praćenje kontroverznog gradonačelnika Chicaga koji suočen sa teškom bolešću (odumiranje motornog neurona, o čemu je pisao Toni Džat u svojoj izvrsnoj kontemplativnoj prozi Koliba sećanja) i sve probitačniijojm konkurencijom, te nagomilanim i umreženim neprijateljima, mora da iznađe put ka iole dostojanstvenom kraju ili povlačenju iz borbe. Ova serija je očito rađena po dramaturškoj-motivskoj mustri HBO-ove Boardwalk Emopire, ali to se teško može zameriti autorima, prevnstveno kada je evidentno da su prepoznatljiv obrazac ovako vešto uspeli da nadograde i prilagode osobenostima svoje priče.

 

Prime Suspect

Kreatorke: Lynda La Plante, Alexandra Cunningham
Uloge: Maria Bello, Brian F. O’Byrne, Kirk Acevedo, Tim Griffin, Damon Gupton, Aidan Quinn
TV kanal: 
NBC

Ranije glumac, a sada prvoligaški rediteljski superstar Peter Berg se, po završetku producentskog rada na odličnoj seriji Friday Night Lights, drznuo da dirne u svetinju – sa puno povoda mnogohvaljenu i mnogovoljenu britansku TV klasiku Prime Suspect. Špica ne laže, za to postoji i amanet Lynde La Plante, autorke izvornika, koja je ovda zastupljena u ulogama konsultanta i jednog od ključnih producenata. Ipak, ovo je samo u uslovnom smislu remake, od polazišta ostao je tek ključni lik (sada je tu umesto vazda maestralne Helen Mirren odlična Maria Bello na vrhuncu svojih glumačkih moći, ali i sa svom punoćom fizičke lepote i pojave), priča je detaljno amerikanizovana, a serija se kreće u pravcu standarnih američkih visokobudžetskih TV drama u čijem je fokusu policijska procedura. Ipak, ovde ima dovoljno razloga za hvalu, jer je reč o zadovoljavajućem proizvodu visokog kvaliteta zanatske izrade, a tu su i magnetizam Marije Bello kao i činjenica da su autori upeli da, uprkos ograničenju u vidu glavnotokovske-srednjačke prirode ovog ostvarenja, nanižu čak tri odlične epizode u nizode. Nažalost, seriji je ozvonilo – glavešine su odlučile da se zastane na 13 epizoda prve sezone.

 

Hell on Wheels

Kreatori: Joe & Tony Gayton
Uloge: Anson Mount, Common, Colm Meaney, Dominique McElligott, Tom Noonan
TV kanal: 
AMC

Dok odmaraju Breaking Bad, Mad Men i The Killing cenjeni i sve probitačniji prikazivač AMC predstavlja svoju novu uzdanicu– western (zapravo, imajući u vidu vremenski okvir, post-western) serijal Hell on Wheels. Ovo je čedo scenarističko-bratskog para Gayton; Joe Gayton je zaslužan sa Sandlerovu akcionu komediju Bulletproof (1996), dok je Tony Gayton napoznatiji kao scenarista remek-dela The Salton Sea (2002). Hell on Wheels govori o danima izgradnje SAD-a, danima koji su usledili nakon krvavog građanskog rata i danima kada je zemlja užurbano modernizovana izgradnjom megalomanskih železničkih mreža. Samim tim, poređenja sa sličnom, ali daleko superiornijom Deadwood su neumitna i u toj komparaciji Hell on Wheels nema nikakve šanse za pobedu. Osim toga, Hell on Wheels biva opterećena i usporenim ritmom pripovedanja koji je zajednički sadržatelj svim AMC produkcijama; ipak u dosad prikazanom (serija je startovala nešto kasnije u odnosu na gore pomenute) ima dovoljno argumenta da se i ovom TV radu da poštena šansa. Nakon tri epizode čini se da je osnovna konstrukcija priče postavljena i da je utanačen željeni dominantni ton, te da prave vrednosti i aduti sada mogu da lagano krenu da izlaze na površinu.  



Komentari

  • Gravatar for taman sam mislio...
    taman sam mislio... (gost) | 30.11.2011. 13.33.20
    ...da će bar popboks biti pošteđen predosadne manije praćenja serijske produkcije u usa. kad ja tamo, a ono međutim...
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 30.11.2011. 20.51.24
    Bolje je da bude koristan i informativan. Nije vreme za poštede.
  • Gravatar for Јендватри
    Јендватри (gost) | 01.12.2011. 01.44.36
    Мени је лакмус папирус за бирање саговорника идући - ко не издржи пола сата разговора, а да ме не пита гледам ли неку од тих серија аутоматски је дисквалификован. Но, ипак сам прелетео текст. Може ли неко мени приглупом да објасни фасцинацију тим Прајм саспектом, пошто је већ и римејк добио? Обична детективско-полицијска глупостиња са иритантном Хелен УзнеМирен. Мислим, да је барем Крекер са Робијем Колтрејном... Јер Роби Колтрејн је ту цар.
  • Gravatar for Zagor
    Zagor (gost) | 01.12.2011. 13.50.39
    a šta vi gledate pametnjakovići? hoćete da kažete da je produkcija filmova bolja? pa taj glupi homeland koji je naivna i patetična serija je pojeo celokupnu filmsku produkciju Holivuda poslednje 3 godine. što kaže autor teksta ovo je revolucionarna decenija za serije kao format, naravno nama će ovde trebati još koja decenija da shvatimo da to što je nešto "serija" ne znači da je na nivou "Nestašnih godina"
  • Gravatar for Džibroslav Nekapirović
    Džibroslav Nekapirović (gost) | 01.12.2011. 16.56.20
    Naravno, jer su "Nestašne godine" pojam od serije za bilo šta od ovog đubriva. Zapravo, "Nestašne godine" su generalno pojam od serije, bar u prvoj sezoni. Na mantru o "nama kojima će trebati još koja decenija da shvatimo (upisati po želji)" ne bih trošio reči. To je jedno od onih opštih mesta koje ja koristim kao lakmus-papir za sortiranje sagovornika, poput ovog kome u istu svrhu služe serije. Ne odstranjujem ih iz diskusije, ali mi je mnogo jasnije sa kim imam posla. I nije protekla decenija donela nikakvu "revoluciju za seriju kao format" (ako izuzmemo način konzumacije koji se promenio za sve podvrste entertejnmenta), već hiperprodukciju i fatalni susret hipsteraja i serijomanije, koji za rezultat ima ovu kapitalnu smaračinu na koju su se osvrnule kolege ispod.
  • Gravatar for amerikenjac
    amerikenjac (gost) | 01.12.2011. 16.59.25
    takoe zagore. stipu ove heitere shto bi samo heitali. inace, ne pratim ni jednu seriju osim american horror story, ali se vazda cerekam kad vidim nezadovoljne srbe kako komentarisu. od fudbala, preko muzike do kinematografije- o svemu dezurni palamuderi bolje znaju i sve bi oni bolje...a chame u svojim sobicama uz jeftine kompjutere. ne vazi samo za ovaj clanak i koemntare nego za generalno taj arogantni stav malog naroda koji mislii da je zasluzio epitet "galski" a grdno se vara...
  • Gravatar for aha
    aha (gost) | 02.12.2011. 01.33.44
    tachno. samo srbi komentarishu fudbal, muziku, filmove. ostali prvo zavrshe inozemne pandane fdu, fmu i recimo dif-a (koji su, dakako, neuporedivo kvalitetniji, jer srbi ne umeju nishta da naprave da valja), pa otidu na vishegodishnje specijalizacije, te eventualno onda na kraju dobiju mogucnost da napishu komentar na nekom internet portalu, koji se odobrava nakon shto struchni ziri pregleda portfolio sa kvalifikacijama (naslushanost, nagledanost, fizichka sprema...) i kandidatu postavi nekoliko unakrsnih pitanja izvuchenih iz sheshira.
  • Gravatar for Zagor
    Zagor (gost) | 02.12.2011. 05.16.16
    briga me za mali narod kao i za sve velike, u raspravi o serijama. manje je bitan komentar o tome koliko će nama trebati da shvatimo. važnije je da se Džibroslav popiškio po čitavom formatu kao hiperproduciranom i hipsterskom. sve sa sopranosima, wire, breaking bad, six feet under, to ništa ne valja, sve je to hipsteraj, eeee gde su ta dobra stara vremena i nestašne godine. e TO je bila serija!
  • Gravatar for Рале
    Рале (gost) | 02.12.2011. 11.21.40
    Од свега овога гледао сам само American Horror Story и то је тешко смеће.
  • Gravatar for mika žika
    mika žika (gost) | 02.12.2011. 16.34.40
    загоре, тебра, ферхунде је зааакон. врхунски тв програм. препоручујем. шехерезаду нисам пратио.
  • Gravatar for amerikenjac
    amerikenjac (gost) | 02.12.2011. 19.30.30
    gospon "aha" ja stvarno ne znam ni jednu drugu naciju koja npr samu sebe nazove "evropskim brazilcima"...ili koja pompezno daje izjave tipa "glupi ameri (ili bilo koji drugi narod) ne bi mogao 3 dana izdrzati pod sankcijama kao sto smo mi" i slicno. stoga, stvarno ne znam...sudeci po tome kako se sa mnogo gorcine pljuje po serijama koje sluze za zabavu, pretpostavljam da bi urbani srbi i srpkinje bili odusevljeni nekim "art serijama" u kojima 22 minuta skripi prozor a 22 minuta skripe vrata. mozda bi to bio vrhunac kulturne ponude za vaskoliki serbski filozofski narod. ponuda serija na kablovskim televizijama, pogotovo u americi - je jeftina zabava za mase. tako je i treba posmatrati, nista vise ali i nista manje od toga. stoga, cemu pljuvati po svemu sto se vama ne svidja? alternativna kultura, koliko god imala pozitivnih aspekata, ostaje autisticna sa mrznjom prema svemu sto izadje iz uskog miljea kruga die hard obozavalaca. tako se isto "metallica prodala nakon kill 'em all", ili je "punk umro onog dana kad je clash potpisao za CBS" i slicno. naravno da u svakoj drzavi i na svakom kontinentu postoje hejteri kojima nista ne odgovara (moj bi otac govorio rdjavom k...u i dlaka smeta), ali nekako kod balkanskih naroda a pogotovo kod srba je to jako izrazeno, mozda su to istorijske konsekvence mita o nebeskom narodu, trna u oku novom poretku, kamencicu u cipeli evropske unije i slicna trabunjanja. jednostavno, sve sto bilo ko napravi,srbi kazu da mogu bolje..a nikako da dokazu epitete koje su sami sebi nabacili, od evropskih brazilaca pa nadalje. bas me zanima kakve serije vi volite? kakvu gledanost imaju i jos vaznije - po cemu su one kvalitetne a ove spomenute nisu?
  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 04.12.2011. 10.24.43
    Hipsteri imaju mišljenje o ovim serijama jer su ih gledali pre nego što su bile snimljene.
  • Gravatar for MajMun
    MajMun (gost) | 09.12.2011. 09.04.30
    Homeland je odlična serija! A ni Hell on Wheels nije preloša.
  • Gravatar for Don Kihot
    Don Kihot (gost) | 15.12.2011. 14.38.17
    Mister amerikenjac, evropskim brazilcima su nas nazvali drugi, ameri su glup narod što se pokazalo u onim malim klipovima gde ne mogu ni Evropu da ubodu na feografskoj karti a za sankcije nemam komentar. Uprkos svemu ovome, slažem se da smo nezasluženo prepotentni. Ali...ako već znaš da su ove serije zabava za mase (ja bih dodao zaglupljene mase) zašto ih uopšte gledaš? Zašto lepo ne pustiš muziku (ne samo ti, nego i svi koji frenetično prate američko serijsko izdavaštvo) i pročitaš neku knjigu ili časopis ili strip? Zašto ne izađeš sa društvom na piće? Zašto ne odeš na neku svirku? Zašto ne odeš na partiju fudbala/pikada/pljuvanja u dalj? Zašto ne potražiš na internetu neki sadržaj koji bi ti zaista bio koristan (možeš da šetaš kroz veliki broj bitnih muzeja preko interneta, npr.)? Zašto ne pratiš društveno angažovane dokumentarne serije? Zašto ne pogledaš neki film nezavisne američke produkcije, koji ipak ima neku poruku ili kvalitetan humor? Zašto...Ali ne, lakše je isključiti mozak i uzeti što ti se servira. E tako nastaju ti što se busaju u grudi da su najbolji na svetu ali to niko ne primećuje. Isključi TV, tamo se odavno prikazuje samo đubre i okreni se drugim medijima koji nude neverovatnu količinu kvalitetnog sadržaja. Iskoristi 21. vek na još neki način osim tog da pogledaš svo đubre koje stigne iz Holivuda.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike