Popboks - YUSUF - Roadsinger (To Warm You through the Night) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.06.2009. 12:33 · 1

YUSUF

Roadsinger (To Warm You through the Night)

(A&M Records)

Najpoznatiji konvertit u istoriji pop muzike ponovo peva na anglosaksonske teme i note

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10
 

Tridesetak godina samoizgona u alternativnu duhovnost i humanitarno-misionarskog rada u dobrobit islamskog sveta kanda su u Catu Stevensu (danas Yusufu (Islamu)) probudili onaj poriv neizbežan za svakog trubadura pravog kova – želju za povratkom kući. Iako dobro prihvaćen na oba fronta (i kritičarskom i fanovsko-potrošačkom), prethodni An Other Cup (2006), zapravo je, sada je to očigledno, bio tek skica i priprema terena za Roadsingera.

Krštenica, pređena kilometraža i izabrane staze su učinile svoje. Promene koje 61-godišnji Yusuf pokazuje na ovom izdanju možda nisu toliko burne i korenite kao manjenje imena, vere i životnog stila, ali jesu primetne, značajne i suštinske.

Muzički gledano, Yusuf ne iznenađuje, niti izneverava. Roadsinger je starovremenska ploča, ali je do transformacije došlo na jednako važnom, idejnom planu.

YUSUF - Roadisnger

Na kanonskim ostvarenjima (poput Tea for the Tillerman, tog neizostavnog muzičkog bukvara za sve sadašnje trubadure zapadnog sveta), Cat Stevens je pojao o izmaštanim svetovima, snolikim pejzažima, utopijskom saglasju čoveka i čoveka, čoveka i prirode... Roadsinger, pak, predstavlja autora potpuno svesnog trenutka u kom se vratio u zapadni svet, u tu imperiju na zalasku moći. I ne samo da je svestan, već i voljan da tu nimalo originalnu, ali posve tačnu dijagnozu sroči u sedam od 11 pesama.

Izuzetak bi bile bravurozna, onirična minijaturna završnica Shamsia, pojednostavljena country melodija na temu nužnosti kulturološke različitosti All Kinds of Roses, utopijska i krhka The Glass World, te možda i ponajbolji trenutak sveukupno: šaputavo- džezirana Dream On koja stoji kao maestralno odabrana i promišljena kopča sa onim što je Cat Stevens nudio na svojim izdanjima 30 i kusur godina ranije, na vrhuncu slave i moći.

Yusuf je rezigniran stanjem sveta koji ulazi u njegov vidokrug, a kao spas predlaže već viđenu recepturu – samospoznaju, ljubav među sapatnicima i više međusobnog razumevanja.

Arhaično i naivno, oko toga spora ne može biti, ali Yusuf na svojoj strani ima čudesno očuvan glas (vredi poslušati The Rain, recimo, u kojoj vokal, pretpostavljen ozbiljno naoštrenim gudačima, deluje neverovatno mladalački). Njegov mek i sugestivan glas uverava da ovde nije reč o lažnom/kalkulantskom dušebrižništvu; naprotiv, on uspeva da ubedi u iskrenost svoje zabrinutosti nad sudbinom sveta iz kog je utekao još u pluskvamperfektu, a sada ga posećuje u ulozi putujućeg pevača.

Njegovo vajkanje nad činjenicom da u ovom svetu u kom sunce ne sija niko ne zna svoje komšije i niko nema vremena (u World O’Darkness), ili pominjanje nove Nojeve barke i njenog sastava (u The Rain), prolazi kao kredibilno i proživljeno. Kao i preterivanje u slučaju očaravajuće naivne i didaktične Be What You Must gde mu podršku pruža dečji hor.

Roadsinger je dostojanstveno izdanje veterana kome se na račun minulog rada i odvažnosti da po svaku cenu pliva uzvodno daju oprostiti i očita autodramatizacija i blaga pretencioznost (u naslovnoj numeri Yusuf peva o sebi kao o putujućem pevaču/hodočasniku koji je i glasonoša i prorok) i/ili naginjanje nad bezdan šlagerskog countryja u Thinkin ’Bout You.

Yusufov Roadsinger ne poseduje beskompromisnu emocionalnost Damiena Ricea, recimo; nema ni opčinjavajuću snagu oproštajnih dela Johnnyja Casha, ali predstavlja ostvarenje koje godi i koje ne razočarava.

Ono nam nudi znalački upakovan i tempiran milozvučni country pop koji ima potencijala da u pohvalu udruži i višedecenijske sledbenike i novopristigle poštovaoce (Roadsinger je debitovao na desetom mestu britanske liste albuma).
 



Komentari

  • Gravatar for dobra
    dobra (gost) | 30.06.2009. 16.33.28
    mu je ona stvar 7 seconds sa neneh cherry.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.