Popboks - GRACE JONES - Hurricane [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.01.2009. 11:55 · 3

GRACE JONES

Hurricane

(Wall of Sound)

Američka diva jamajčanskog porekla je nakon gotovo dve decenije diskografskog zatišja pokazala zapanjujuću dozu inovativnosti i svesti o vremenu u kome živi

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10
 

Hurricane predstavlja odvažan povratak posle fragmentarno ishitrene glumačke karijere (mada se A View to Kill, Vamp i Conan, the Destroyer mogu smatrati za uspehe) i gotovo dočekane penzije na raznoraznim crvenim tepisima širom planete. I to povratak bez sigurnosti i ušuškanosti koju je pružalo nenadoknadivo zaštitničko krilo producenta Trevora Horna.

GRACE JONES - Hurricane

Albumi koje je Horn svojevremeno producentski potpisivao su gotovo uvek (sa izuzetkom Pet Shop Boysa) bili prvenstveno njegovi, pa tek onda ostvarenja autora i bendova s kojima je radio(Frankie Goes to Hollywood, ABC, Seal, Lisa Stansfield...). Na sreću, Grace Jones ovde jasno i glasno pokazuje da je toga svesna, te se odlučila da preovlađujući izraz bude dub kao višeznačno potentan i geografski joj blizak.

Mnoštvo respektibilnih gostujućih muzičara (Sly and Robbie, Brian Eno, Wendy and Lisa, Tricky, Tony Allen...) izdanju je zagarantovalo određeni stepen ozbiljnosti i promišljenosti.

A na samom startu – buka i bes. Uvodna This is Life je prodoran anti-ratni urlik. Dub sa afro-ritmovima kao osnova, sa ragga nakitom, pokojom distorziranom gitarom i naređenjima poput: “Lay down your spears, let go your fears“ koja se samo kao naređenje i mogu shvatiti kada dolaze iz tog.

Posle tako srditog početka predah je neophodan, mada i to treba shvatiti uslovno. Naime, William’s Blood jeste daleko milozvučnija numera, ali zapravo predstavlja oratorijum na temu izneverenih roditeljskih očekivanja, ličnih pogrešnih skretanja, a sve to uz gustu zvučnu zavesu superiorne teksture – klavir, blagi funk ritmovi, organa, gospel hor kao pojačanje u osetljivim trenucima, polimelodičnost, Amazing Grace kao sasvim prirodan završetak ove pometnje sa smislom.

I gotovo filmski bogata naracija William’s Blood naprosto pleni širokim zahvatom koji ukazuje na to kako bes, u sadejstvu sa mudrošću koju donose godine i širom otvorenim očima, može da bude artikulisan u izvanrednu inovativnost i kreativnost.

Coroporate Cannibal, pak, nastavlja tu zastrašujuću nit započetu sa This is Life. Trip hop sirovije vrste, dark electro ukrasi, pulsirajući ritam, škripava distorzija i sablasno intonirano recitovanje uspevaju da se brzo urežu u pamćenje, ali i da u zasenak bace donekle nesuvisle stihove (“I’ll consume my consumers with no sense of humor”, recimo). Ponovo opravak uz elegično-empatično-plačnu I’m Crying (Mother’s Tears), koja i na nivou ponuđene lirike nudi zanimljivo stajalište – Ms. Jones pominje povratak u majčinu matericu, pri čemu bi se i povratak u kreativne vode dao doživeti kao povratak među žive.

Corporate Cannibal

Ostatak albuma predstavlja hod po sigurnijem tlu. Naslovna Hurricane (koja usled gostovanja i doprinosa Trickyja završi sa donekle izlišnim producentskim detaljisanjem), ska/reggae nakit u naglašeno plesnim Well, Well, Well i Love You to Life, brelovski intonirana šansona Sunset Sunrise, a završna Devil in My Life donosi inteligentno poigravanje rešenjima tipičnim za bondovske teme (Grace Jones je kao jedna od Bondovih zlica sasvim kompetentna za takva poigravanja, a Zrno utehe bi svakako dobio ovakvom pesmom umesto već zaboravljene saradnje Alicije Keys i Jacka Whitea).

Iako je u boljim/mlađim danima često izazivala rasprave na temu odnosa sadržaja i pakovanja, Grace Jones umesto puta ka spokoju i tišini nekog posh gerijatrijskog doma na Hurricaneu smelo prati novu stazu vlastitog izraza. I zbilja, bila bi velika jeres ukoliko ne nastavi ovde predočenu zlatnu nit.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for zima
    zima (gost) | 12.01.2009. 20.43.52
    fenomenalan album. top 5 prethodne godine a ni ne slušam dab, trip hop itd.
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 13.01.2009. 15.37.58
    Iako je Grace uvek imala visok nivo kvaliteta albuma, ovako dobar posle toliko vremena nisam ocekivao. Kakav album!!!
  • Gravatar for Mladimir
    Mladimir (gost) | 18.01.2009. 02.26.34
    repeat-repeat-repeat... kad bi imao lastfm - greace bi pokidala sve za tako malo vremena!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.