Popboks - BLITZEN TRAPPER - Furr [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 08.12.2008. 13:40 · 1

BLITZEN TRAPPER

Furr

(Sub Pop)

Šestorka iz Oregona je nakon tri albuma snimljenih iz hobija napustila dnevne poslove i potpuno se posvetila muzici

Nebojša Marić

Ocena:
7


7/10
 

Prošlogodišnji album sastava Blitzen Trapper Wild Mountain Nation čelnike Sub Popa nije mogao da ostavi dugo u nedoumici da li da ih treba uzeti pod svoje okrilje. Eric Earle, sin bluegrass gitariste, na njemu je, kao uostalom i na prethodna dva izdanja Blitzen Trapper i Field Rexx, pokazao veliki autorski potencijal.

BLITZEN TRAPPER - Furr

Za razliku od večine bendova na savremenoj američkoj sceni, Blitzen Trapper su prepoznatljivost izgradili insistiranjem na stilskoj heterogenosti. Pesme na Wild Mountain Nationu imaju izlomljenu strukturu u kojoj se slobodno prepliću i sudaraju kantautorstvo, blues, južnjački zvuk, garažni rock... Zbog načina na koji tretira pesmu, bend je često bio poređen s nikad prežaljenim Pavementom (jednom od Earleovih omiljenih grupa).

Na novom albumu Blitzen Trapper pokazuju nešto drugačije ambicije. Pesme su manje razlomljene, a u međuvremenu je i Earleovo samopouzdanje dodatno poraslo.

Otvaranje Sleepy Time in the Western World, kroz niz slika ispunjenih južnjačkim motivima (duh, planina, vetar...), priziva spiritualno buđenje Amerike, što je i lajtmotiv albuma. Pomenuto Earlovo samopouzdanje ne znači da je on uspeo da nađe potpuno originalan potpis, već da sada još ubedljivije smišlja, koristi i kombinuje u okviru postojećih obrazaca iz američke tradicije. Uz nekoliko energičnih gitarskih pesama (od kojih su najubedljivije Gold for Bread i War on Machines), na Furru je bend pre svega usredsređen na kantautoski izraz.

BLITZEN TRAPPER - Furr

Mračna pričalica Black River Killer dolazi iz Dylanovog šinjela i dobro bi se uklopila u oskarima zasuto ostvarenje braće Coen Nema zemlje za starce, dok u Not Your Lover i Echo/Always On/EZ Con Earle pokazuje da je savladao način na koji je Neil Young pisao pesme koje su se našle na klasiku After the Goldrush (1971). Vrhunac Furra svakako je naslovna pesma, u kojoj lider Trappera kroz zaraznu folk harmoniju plete priču o nemogućnosti čovekovog stapanja s prirodom. U God & Suicide odjekuje spoj folka i alternativnog rocka karakterističan za R.E.M.

Donekle iznenađujuće, i pored razuđenosti koja ostaje glavna karakteristika benda, Furr se nameće kao u veoma uspela celina (uz poneki višak kao što je npr. Fire & Fast Bullets). To je ostvareno pre svega zahvaljujući odličnim aranžmanima i svirci benda, kao i zbog dobro sprovedene ideje o rock muzici potpuno oslobođenjoj od imperativa originalnosti i modernosti po svaku cenu.

Furr

Zbog Earlovog nespornog talenta, takav pristup ipak ne donosi puko ponavljanje i bezličnost; naprotiv. Za razliku od mnogih bendova koji se pozivaju na americanu, Blitzen Trapper svoju muziku shvataju šire. U tom smislu Earle ne krije da, pored žanrova kao što su bluegrass i country, na njegovo pisanje pesama utiču i moderni r&b i hip hop.

Dani srednjoškolskog zezanja (jedan od bendova u kojima je svirala većina Trapera se zvao The Balldricks po čuvenom liku iz serije Crni guja) i bavljenja muzikom iz hobija su, dakle, davno prošli. Furr nesumnjivo pokazuje da su Earle i kompanija kadri za velika dela.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Tjinder
    Tjinder (gost) | 13.12.2008. 14.34.10
    Not your lover!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.