Popboks - FUCKED UP - The Chemistry of Common Life [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.10.2008. 14:30 · 5

FUCKED UP

The Chemistry of Common Life

(Matador)

Album za ljude koji 25 godina čekaju naslednika Zen Arcade, remek-dela para Mould/Hart, ali i za (njihovu? vanbračnu?) decu koja su u vreme njegovog izlaska kakila u pelene

Dario Stajić

Ocena:
8


8/10
 

"... Longer you live, the more you look around, the more you realize, something is fucked up. Something is wrong here. War, disease, death, destruction, hunger...”
(George Carlin)


Pokojni njujorški stendap komičar George Carlin u čuvenom nastupu iz 1972. godine javno izgovara „seven dirty words“ engleskog jezika. Neposredno posle prijave doslednog građanina slede hapšenje, tužba, a potom i uslovno oslobađanje „zločinca“. Gužva je nastala zbog reči: shit, piss, fuck, cunt, cocksucker, motherfucker i tits, ili u slobodnom prevodu: Srbin, Hrvat, Bošnjak, Crnogorac, Makedonac, Šiptar (Albanac), Slovenac, Rus, Turčin, Amerikanac, Englez, Francuz, Slovak i ostali narodi i narodnosti eseferjota.

Ubi me prejaka reč!

Možda je najbolje zaboraviti čitati i pisati. Ukinuti govor i jezike. Svako sredstvo i oruđe za rad može da se iskoristi za ubijanje. Ukinuti rad! I tako ukinuti ubijanje? 

FUCKED UP - The Chemistry of Common Life

No way mister! Ili kako gitarista Fucked Upa u intervjuu za Maximumrocknroll kaže: „We love making money and cheating, so we love crime. We love TV and novels, so we love being stupid. We love war and punishment so we love pain. We love life, so we love death“.

Koliko ime benda može da bude hendikep, toliko može da bude i prednost, ako se izgovori na pravom mestu (lopta kojom se Čarli Čaplin igra u filmu Veliki diktator), i u prikladnoj situaciji (pad berzi, globalna kriza banaka...). Za razliku od ekonomskih turbulencija i nestabilne političke situacije, blagostanje ne prija razvoju svesti publike i muzičara. Trenutno je sve sranje, i pitanje je koliko dugo će to sranje još da traje. I zašto to sranje da se umotava u celofan?

“The Chemistry of Common Life”? Fucked Up su verovatno najbolji u nizu bendova koji koriste reč fuck u svom imenu: „Fuck, Fuckbomb, Fuckpony, Fuckhead, Fuckface, Fuckmouth, FuckEmos, Fuck Vegas, Fuck on the Beach, Fuck the Facts, Mister Fuck, Swamp Fuck, the Fucking Champs, the Fucking Wrath, the Fuckmasters, the Fuckerettes, the Fuck You Ups, the Exploding Fuck Dolls, the Fuckin' Shit Biscuits, Holy Fuck i Fuckly“.

FUCKED UP - The Chemistry of Common Life

Čini mi se da Fucked Up i ne zvuče nešto Fuckedup.

Pa... kako zvuči The Chemistry of Common Life?

I pored psihodeličnih i pop elemenata, odlične produkcije TCOCL podseća na vreme TDK, ali i onih jeftinijih kaseta i ko zna kojih kopija snimaka albuma izašlih s legendarnim logom Discorda ili SST-ja, albume: Desendentsa, Hüsker Hü (ni dan-danas ne znam kako se tačno izgovara), Minor Threata ili politički korektnih i mnogo više nego korektnih Fugazija.

Iako svestan burne muzičke predistorije, TCOCL ne evocira uspomene na nekadašnje ljubavi niti diže mrtve iz groba. Bivše devojke ostaju bivše. Devojke. Mrtvi ostaju „goli, uniformirani, mrtvi“... Fucked Up pesmu po pesmu, korak po korak, slog po slog, iz daha u dah pevaju o sebi, vremenu u kom žive, autentično. Uglavnom.

Epskom dramatikom momci i devojka iz najveće srpske prestonice 21. veka – Toronta – uspešno testiraju formulu za traženje svetla u gustoj magli nesagledivih procesa. Alhemija!

„Drugačiji“, što automatski ne znači i „slabiji“ naslednik „rapsodija u buci“ odličnog Hidden Worlda (2007), fakapovci su snimili u dresu njujorškog Matadora, ekipe za koju su u poslednjem prelaznom roku ugovor potpisali i Sonic Youth.

Koncentracija kapitala i ideja na jednom mestu?

Višebožne rifove aman-zaman vrelo, smelo i uz pomoć jataka ispaljuje gitarska trojka: Gulag, 10.000 Marbles i Young Governor. Zanimljivo je da se na omotu CD-a ne pojavljuje drugi Gulagov (Josh Zucker) pseudonim Concentration Camp.

Urlanja i krikovi optički zastrašujućeg pevača Pink Ajza ukrštaju se s flautama i visokim gostujućim vokalima Katie Stelmanis i The Vivian Girls. Svugde prisutni elektronski efekti i atmosferični uvodi, pa i celi blokovi (Golden Seal, Looking For God) s pretećim tematskim razvojem, ali bez katarzi i eksplozija, uz neodlučnu Royal Swan mogli bi da bace seme razdora kod tvrdokornih i večno skeptičnih.

Live (Chaos in Tejas, 20.5.2006)

S(k)epsa?

Fucked Up su dodali novo poglavlje u obilnoj vinilnoj, i sudeći po blogu Looking For Gold, nesagledivoj diskografiji. Vikipedija zna za 34 12“ i 7“ izdanja. Uz njih, pobrojano je i više desetina kasetnih, EP i LP pakovanja na nizu etiketa.

Fucked Upom danas ispiraju usta i NME, i MTV, i Pitchfork. Znamo kako takav publicitet pomaže bendovima (Nirvana, Libertines).

Život je često mač sa dve oštrice. Karijera će pre ili kasnije da ti se obije o glavu.



Komentari

  • Gravatar for mikica
    mikica (gost) | 23.10.2008. 13.51.24
    Fuck su jedan od najpotcenjenijih lo-fi bendova na svetu, Holy Fuck su jedan od najboljih aktuelnih jednostavnih instrumentalnih bendova na svetu, a Fuck Buttons nisi ni spomenuo....ne sumnjam da su Fucked Up zanimljiv bend (ukljuchicu Search na SLSKu,sto pre) ali u pasusu gde se spominju Hüsker Hü (sta god to znachilo)nista se ne moze zakljuciti.... u potpisu L.E.K.torka
  • Gravatar for up fucked
    up fucked (gost) | 24.10.2008. 02.37.35
    gledao u Beogradu 2005, ovaj debeli nije bio na vokalima, nije mogao da dodje, nista mudro...
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 24.10.2008. 07.56.00
    potpisujem za holy fuck i (posebno) fuck buttons
  • Gravatar for autor
    autor (gost) | 28.10.2008. 09.30.24
    gledao sam Holy Fuck pre 9 meseci uzivo i ne delim vase odusevljenje. solidan bend, sa puno kablova i energije na sceni, bolje nego na CDu, manje od ocekivanog. Fuck su odlican bend, ali nisu bili deo spiska koji sam kopipejstovao i stavio pod navodnike u moju recenziju.
  • Gravatar for divno
    divno (gost) | 24.11.2008. 03.31.38
    predivno
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.