Popboks - SAJAM KNJIGA – 10 razloga za šoping - Za ovde i poneti [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 22.10.2008. 14:02 · 9

SAJAM KNJIGA – 10 razloga za šoping

Za ovde i poneti

Pregled najprimamljivijih naslova pripravljenih za sajamske dane. Sledi 10 predloga za mentalnu turšiju za zimu pred nama

Zoran Janković

Ma koliko bivali kivni na gužvu, histeriju, vrućinu, pljeskavice, hiperprodukciju koja zamagljuje procenu vrednog..., kao neosporna stoji činjenica da oni koji su na knjigu slabi a rudarskom upornošću i novcem opremljeni svakog oktobra mogu upravo tamo i tada da pazare dovoljno toga bitnog, vrednog i neophodnog da potraje za dane koji slede.

Iako pisac zavidne bibliografije, Vasilij Aksjonov je tek prošle godine kod nas debitovao u okviru lavine odličnih izdanja ruskih autora, lavine koja je pametno sledila trag dnevnopolitičkih gibanja. Tada nam se predstavio urnebesnom šaljivom misterijom, romanom Moskva kva-kva (Geopoetika), u kojem je, uz dosta topline, visokoparnim, posprdnim tonom opisivao ljubavna prestrojavanja moskovske elite na fonu Staljinovog opsesivnog straha od Titovog atentata.

A sada se u ponudi istog izdavača pojavio i njegov poslednji rad Retki elementi, u kom se Aksjonov hvata u koštac s rak-ranom Rusije – generacijom komsomolaca izraslih u oligarhe (s Hodorovskim na čelu kolone).

Ponovo Vasilij Aksjonov. Ovog puta s gabaritnim troknjižjem Moskovska saga (Informatika), njegovim ogledom u podžanru društvene hronike, ponovo o Staljinovom dobu. Bogata mreža likova, jetki humor, odličan ritam unutar junački razmahane priče i izdašna a primerena propratna oprema ovog čitalačkog poduhvata za najodvažnije.

Kristof Rajnsmajer, još jedan stari znanac, po četvrti put kod nas. Oni srećni koji su ispratili njegova prethodna tri romana (Užasi leda i mraka, Morbus Kitahara, Poslednji svet) znaju šta mogu da očekuju i u slučaju Leteće planine (Geopoetika) – opsesivnu temu samoizgona u daleke predele, dirljivu introspekciju, promišljeno mračnjaštvo i do visokog sjaja izbrušen stil. Ovog puta Rajnsmajer svoje junake, dvojicu irske braće u potrazi za spokojem, odvodi u pogibeljnu planinarsku ekspediciju na Tibet.

Ljubiteljima zahtevnije i prefinjenije beletristike ime Bernharda Šlinka stalna je stavka na listi želja za skoru kupovinu. Nakon zbirke Bekstva od ljubavi i romana Čitač i Povratak kući, Šlink u romanu Vikend (Plato) ponovo budi duhove burne nemačke istorije sagrešenja 20. veka. U Vikendu pratimo ponovni susret teroriste frakcije Crvene armije koji je pušten na slobodu sa sestrom i grupom pređašnjih boraca, od kojih su svi, na razvalinama nekadašnjih krupnih ideala, zauzeli svoje građansko mesto u uprizorenom društvu.

Ništa manje cenjen i voljen je i Giljermo Martinez, argentinski matematičar i baštinik nasleđa Borhesa i Henrija Džejmsa. Nažalost, do naših bioskopa nije dobacila sasvim zadovoljavajuća adaptacija njegovih Neprimetnih zločina Alexa de la Iglesije, ali jeste prevod najnovijeg romana Spora smrt Lusijane Be (Laguna).

Reč je o povređenom piscu koji diktira svoje delo daktilografkinji čiji su svi najdraži poumirali tragičnim smrtima (a za šta ona, ubeđena da i njoj uskoro sleduje slično, krivi prethodnog poslodavca, mnogopoštovanog državotvornog pisca). Martinez nanovo varira oprobane motive: moć književnosti, potrebu saopštavanja priče, trougao kao neumitnost komunikacije.

Beogradski Arhipelag nudi zanimljivu diverziju: David Albahari i Vladan Mijatović Živojnov otvaraju novu ediciju ovog izdavača. Prva u nizu tematskih antologija moderne pripovetke Poslastičarske priče tiče se kolača i ostalih poslastica i svega što život pakuje uz to, a iz viđenja 18 domaćih autora, među kojima su priređivači, te Basara, Pantić, Arsić, Tešin, Šejtinac, Saša Iilić…

Strpljenje se isplatilo – Fabrika knjiga je za sajam priredila treću i četvrtu epizodu izvanredne grafičke novele Persepolis Marđan Satrapi, autorke prvog stripa u istoriji Irana. Na kraju druge sveske ovog sočnog i neizmerno duhovitog bildungsa sa jakim pop garnirungom ostavili smo preplašenu Marđan pred avionom koji je odvodi na školovanje u Evropu.

Treći i četvrti nastavak prate njeno zlopaćenje po tom uređenijem svetu; lišena korenskog identiteta i porodičnog uporišta, mlada Marđan laka je meta za svaku vrstu boli, boli koja je, eto, predstavljala zlatni kapital za nastajanje ovog remek-dela savremenog stripa više klase.

1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš (Filip Višnjić Komerc) je naslov koji je dobrano zakasnio na naše police, ali je dragocen i izazvaće polemiku o predočenim filmskim remek-delima. Ovaj leksikon predstavlja pokušaj da se spoje zabava i istorija, da se na pitak i pregledan način oda počast naslovima koji su menjali naše poimanje filmskog jezika.

Srpsko izdanje bogatije je za četiri ovdašnje odrednice – Petrovićeve Skupljače perja, Pavlovićev Kad budem mrtav i beo, Šijanov Ko to tamo peva i Kusturičin Dom za vešanje. Ono što može da predstavlja džombu na putu ovog vrednog izdanja je zastrašujuća cena od 3888 dinara (sajamska cena je nešto milosrdnija – 2700 dinara).

Isti izdavač tokom sajamskih dana obećava i srodan naslov – 1001 album koji moraš da čuješ pre nego što umreš. Istog opsega i cene/cena.

Još jedan bitan filmografski naslov (mada ovog puta za nešto verziranije umove) stiže u izdanju Filmskog centra Srbije: Za tren oka: perspektive filmske montaže Voltera Merča. Volter Merč, Oskarima nagrađen montažer i restaurator Velsovog Dodira zla i Kopoline Apokalipse sada, ovde govori o svojim iskustvima u postprodukcijskoj fazi filma, estetici montaže i razlikama između klasične i digitalne montaže. Čini se, već sada, obavezna lektira. Isti izdavač objavljuje i dvojezični zbornik Uvođenje mladosti / Youth Rising, koji se bavi srpskim filmom od raspada SFRJ.

Za kraj nešto dugo porađano a suštinski potrebno našoj sredini željnoj provetravanja: filmski zbornik Novi kadrovi (Clio) priređivača Ivana Velisavljevića i Dejana Ognjanovića. Zbornik na oko 400 strana donosi 15 eseja o skrajnutim fenomenima srpskog filma (dečji, krimi, horori, homoseksualizam, pank, tajne službe...).

Teško se može poreći činjenica da srpski film naprosto vapi za poštenom revalorizacijom; ovaj zbornik to nudi, a malo je reći da ovakvih naslova ozbiljno manjka u našoj knjižarskoj ponudi. Posebnu zanimljivost predstavlja podatak da su polovina autora ujedno i stalni kritičari Popboksa.



Komentari

  • Gravatar for Kunac
    Kunac (gost) | 22.10.2008. 14.37.17
    Temeljno, nema šta! Posebno me privlači poslednji naslov sa liste. ;)
  • Gravatar for Sasmo treba...
    Sasmo treba... (gost) | 22.10.2008. 16.08.15
    ...spremiti novac!
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 22.10.2008. 16.15.14
    .meni je "vikend" od b.shlinka fantastichan. tek sam pocheo da chitam "tango za buenos ajres" (geopoetika) i za sad mi deluje kao dobro shtivo. za ljubitjlee mrachne kule (ne nuzno i stivena kinga) - na alnarijevom shtandu sredinom sajma (mozda je vec danas izasla) u prodaji ce se naci poslednji deo mrachne kule, mada su svi ogrezli fanovi to verovatno vec procitali na engleskom, ali lepo je konacno kompletirati ovu mocnu sagu. e da, propustih persepolis 3 i 4, znachi, izashlo je? koga zanima moze da skine film, lako se nalazi.
  • Gravatar for ivan't
    ivan't (gost) | 22.10.2008. 17.06.14
    što bi neko bio kivan na gužvu, histeriju, vrućinu, pljeskavice, hiperprodukciju koja zamagljuje procenu vrednog? šta bi trebalo, da bude prazno, hladno, da se zabrane pljeskavice, da se izda nekoliko samo naslova da ne bi zamaglili ono što neko smatra za vredno?
  • Gravatar for cvrčak
    cvrčak (gost) | 22.10.2008. 20.03.33
    koji novac? :)
  • Gravatar for Ivan Zlatić
    Ivan Zlatić (gost) | 22.10.2008. 21.45.12
    Persopolis 3 i 4 nisu obuhvaćeni filmom.
  • Gravatar for Jovan Ristic
    Jovan Ristic (gost) | 22.10.2008. 23.41.10
    Pojavile su se i sabrane kratke price Embrouza Birsa. Ne propustiti.
  • Gravatar for mardjan sarapa
    mardjan sarapa (gost) | 23.10.2008. 02.10.15
    jesu. samo ne celi, kao uostalom ni 1 i 2.
  • Gravatar for Divine
    Divine (gost) | 23.10.2008. 21.08.26
    Odlicni predlozi! U autorov ukus ni malo ne sumnjam.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike