Popboks - THIEVERY CORPORATION - Radio Retaliation [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 16.10.2008. 12:23 · 2

THIEVERY CORPORATION

Radio Retaliation

(Eighteenth Street Lounge Music)

Američki duo na novom albumu govori o "egzodusu svesnih ljudi koji su spremni da prihvate kako nešto nije u redu sa ’zvaničnom verzijom’ u vestima i kulturi"

Zoran Janković

Ocena:
5


5/10
 

Dvojac Rob Garza i Eric Hilton koji stoji iza perjanice downtempo loungea Thievery Corporation u novu školsku 2008/2009. godinu ulazi sa albumom Radio Retaliation, koji predstavlja novi pokušaj da se iznađe manevarski prostor u okviru muzičkog mikrožanra koji se u međuvremenu skrasio u pluskvamperfektu i sveo na svoju pravu  meru – diskretnu zvučnu zavesu u reklamama, na modnim revijama i VIP predasima.

THIEVERY CORPORATION - Radio Retaliation

Sam pokušaj redefinisanja vlastite pozicije (pa i identiteta uopšte) u zadatim okvirima je smeo poduhvat vredan poštovanja. I na prethodnim izdanjima američki duo je pokušavao nešto slično, praćen zvučnim, vičnim i bitnim gostujućim imenima, nekad s više, nekad s manje uspeha.

Muzička kompetentnost je u svim tim slučajevima bila neosporna, a ni novo izdanje nije izuzetak. Ono što ovde sreću kvari, uprkos (kako je to i ranije bio slučaj) obilju muzičkih uticaja s raznorodnih, mahom egzotičnih adresa, jeste nerazumljivo upadljiva stilska uniformnost ponuđenih pesama.

Kada se ogole od studijsko-produkcijskih drangulija, numere na Radio Retaliationu ostavljaju utisak međusobne nerazaznatljivosti, koju samo par koraka deli od dosade.

Album otvara ready-made programska numera Sound the Alarm, u kojoj se blago snenim glasom Sleepyja Wondera obrazlaže politička agenda za ovo izdanje (siromaštvo, svetska ekonomija u rasulu, iznuđeni ratovi, intervencionizam Bushove administracije...).

U nastavku dolazi Mandala, jedna od par punokrvnih pesama, obogaćena  zaraznom sitar-sekvencom Anouske Shankar (inače polusestre njihove ranije saradnice Nore Jones). Iako izvedena uz striktno poštovanje postulata orijentalnog jazza savremenijeg kova, Mandala predstavlja pun pogodak, premda po svedenosti, naglašenoj repetitivnosti i tretmanu žive ritam-sekcije primetno zalazi na teritoriju saboraca Dzihana & Kamiena.

THIEVERY CORPORATION - Radio Retaliation

Nakon naslovne Radio Retaliation, koja predstavlja tek razradu početne numere sa istim vokalom i sličnim tekstom, sledi potencijalno najveći hit, poletni afrobeat Vampires, uz pomoć Femija Kutija, dragocenog lučonoše angažovane muzike.

Femi Kuti ovde iskazuje svoju veru („they’ll gain the war, but lose their souls“) u mogućnost borbe protiv nepravedno ustrojenog sveta, i to čini nabrajajući stradališta (Dafur, Kinšasa, Lagos...). Poput Mandale, i Vampires nosi potencijal plesnog hita sa dužim rokom trajanja.

Tu se prekida zlatna mini-serija, i gotovo do kraja izdanja stupa serija stilski ujednačenih i iz istovetnog kalupa izlivenih numera (Hare Krishna, El Pueblo Unido – kojoj mnogo ne pomaže ni salsa garnirung – The Forgotten People, Shinig the Path, Blasting Through the City...),  koje ne nude dovoljno osobenosti, a samim tim ni razloga za postojanje na ovoj adresi.

Donekle odskaču tek Beatuful Drug, u kojoj eterično-elegični glas Jane Androvski daruje preko potreban pečat unikatnosti i nepatvorene jednostavne elegancije, te starovremenskifunkoidna The Numbers Game (bogatija za uverljivost glasa Chucka Browna). Ovom spisku se donekle može pridodati 33 Degrees sa diskretnom posvetom upokojenom trip-hopu.

Radio Retaliation (28.6.2008)

Ovakav kakav jeste Radio Retaliation ukazuje na dve stvari: autoreferentnost (barem kad je reč o pop-kulturi) je u suštini tek zgodna ali na duge staze ne mnogo korisna postmoderna doskočica, a format maksi singla ponekad je pravo rešenje ukoliko (makar na kratko) presuše kreativni sokovi.

Ovo je dostojanstveno, kompetentno izdanje koje pruža prijatno slušalačko iskustvo, ali previše očigledna derivativnost većeg dela albuma će na izvesno vreme usporiti beg Thievery Corporationa iz easy listening Buddha Bar/St. Germain Caffe... zabata, na koji su već gotovo deceniju osuđeni.

Povezano:

Audio:

 



Komentari

  • Gravatar for ~~~~~~
    ~~~~~~ (gost) | 16.10.2008. 20.42.36
    Muzika za one koji su preskocili trip-hop - easy listening - downtempo - drum & bass - dub - nu-jazz..........devedesetih. Nishta posebno.
  • Gravatar for Nesha
    Nesha (gost) | 26.10.2008. 21.46.46
    Ubitacno dosadno, nikakav korak napred, vec treci album zaredom isto isto isto.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.