Popboks - CHRISTIAN PROMMER'S DRUMLESSON - Drum Lesson Vol. 1 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 24.03.2008. 11:13 · 11

CHRISTIAN PROMMER'S DRUMLESSON

Drum Lesson Vol. 1

(Sonar Kollektiv)

Drumlesson je pseudonim pod kojim Christian Prommer – poznat po projektima Voom:Voom, Truby Trio i Fauna Flash – provlači poznate techno, house i electro klasike kroz kontrabas, pijano i bubnjarske metlice

Dario Stajić

Ocena:
6


6/10
 


 "Free Jazz znači odsvirati što je moguće više pogrešnih nota u što kraćem vremenu”

(školski drug školskog druga)


Christian Prommer je prvi sempler kupio 1989. godine. Pre te kapitalne investicije je još kao tinejdžer svirao bubnjeve u minhenskim soul i funk bendovima, što se u prenesenom, frojdovskom smislu, pored prvih ozbiljno preslušanih albuma, može shvatiti i kao formativni period u razvoju ušne školjke i karaktera nekog muzičara.

Zahvaljujući sebi, ali i širokom krugu prijatelja, pre svih Rolandu Appelu (nerazdvojnom muzičko-poslovnom partneru iz sastava Fauna Flash, Voom: Voom i TrübyTrio), Prommer tehnički spretno transformiše i integriše soul i jazz elemente u moderne klupske formate. CHRISTIAN PROMMER

Ritam je bio i ostao glavna odrednica i putokaz u svim dosadašnjim ostvarenjima. Melodija i laki erotski zvuk predstavljaju varijable po kojima se nadaleko prepoznaje Christianov autorski potpis.

Minhenski Compost Michaela Rainbotha, G-Stone bečkog dua Kruder/Dorfmeister, njujorški Defend Music (sarađuju s modnim megacarom Karlom Lagerfeldom) i londonski BuzzinFly (Bena Wattsa, poznatijeg kao lepša polovina dua Everything but the Girl) samo su deo njegove uspešno sagrađene mreže izdavačkih referenci.

Čisto iz radoznalosti, u pripremama za prvi „solo“ album (u ediciji SonarKollektiva iz Berlina), zajedno sa iskusnim i cenjenim studijskim muzičarima – klaviristom Robertom di Goiaom i bubnjarem Wolfgangom Haffnerom – Prommer je snimio, ili kako se to danas kaže producirao akustičnu obradu detroitskog techno evergrina Strings of Life (Rhythim Is Rhythim).

Verzija se dopala kako Derricku Mayu („Miles Davis of Techno“), koautoru originala snimljenog davne 1987. godine, tako i kolegama iz bratskog kolektiva Jazzanova. Na aktuelnoj DJ turneji 12“ vinil s ovim snimkom pokazao se kao pun pogodak, doživevši ogromnu popularnost kod omladinki i omladinaca, kao i kod nešto starije publike. Seniori koji su prepoznali originalnu verziju složno su, kao i mladi naraštaji, cupkali uz latinebeatove odsvirane u maestralnom bubnjarskom stilu Art Blackeyja i uvijali se uz minimalne davebrubeckovske bravure na klaviru.

To je bilo dovoljan povod da se u dva sledeća sešna, pojačani basistom Dieterom Ilgom i Ernstom Erorerom na udaraljkama, okušaju na remek-delima klupske kulture, klasicima Daft Punka, Kraftwerka, Jaydeeja, Josha Winka, iO (Erdem Tunakan , Patrick Pulsinger), Larryja Hearda, Âme, Nu Yorican Soula (Kenny Dope Gonzales, Louis Vega) i Rajka „Isolee“ Muellera.

Kuriozitet je da je jedino pijanista Roberto di Gioaio neposredno pre svakog sešna imao priliku da čuje delove originala. Ostali muzičari ih, prema vlastitim izjavama, nisu poznavali.

Prommer je okupljeni bend editovao uživo, u stilu legendarnog jazz producenta Boba Thielea (izgradio diskografsku kuću Impulse). Tako je ovaj Bavarac na trenutak od zaborava oteo neka od najlepših dela muzike čije je trajanje – diktirano današnjim tempom života, ali i nemilosrdnim zakonima tržišta – nažalost vrlo kratko. Pesme su uvezane sa četiri intermeca, na kojima je sudelovao i bečki DJ i producent Peter Kruder (Kruder & Dorfmeister, Peace Orchestra, Voom: Voom, Wikipedia Allstars Organisation).

CHRISTIAN PROMMER'S DRUMLESSON - Vol.1

Ovaj brainstorming koncept će krajem godine doživeti nastavak u kom će se neki od poznatijih vokala i producenata (Henrik Schwarz, verovatno Carl Craig) sa savremene elektronske scene oprobati na jazz klasicima.

Izvođački otklon na ovom delu nije preterano velik, tako da je skoro sigurno da Drum Lesson neće probiti granice koje su postavili fantastični albumi-diverzije Life's a Gas – Love Inc. (Mike Ink) ili Pop Artificielle – Lb (Uwe Schmidt). Ako ovu muziku ipak želite negde da smestite, onda bi to moglo biti negde između nastavaka serijala Future Sound of Jazz i plesnih klasika Horaca Silvera i Donalda Byrda.

I još jedan utisak za kraj. Prommerova verzija Beau Mot Plage (Isolee) mi je pomogla da razgazim tek kupljene cipele marke Louis Vuitton (cena 450 evra). Dakle, ako vas obuća žulja, Drum Lesson Vol. 1 je idealno rešenje.

Audio i video:



Komentari

  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 24.03.2008. 13.06.18
    Dobar ti je ovaj citat o free jazzu ;)
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 24.03.2008. 15.40.36
    Ako si zaista cipele koje si platio 450e, morao da "razgazis", onda ti zaista nema pomoci. Sledeci put udji u "Obucu". Manje ce da te zulja, a ostace ce ti vise para u novcaniku. Boze mili, sta sve moze da se procita u prikazu jedne ploce. Bunilo!!!!! Jesi kupio i neku torbicu da ti se slaze u z cipele? Strasno!!!!!
  • Gravatar for @Profa
    @Profa (gost) | 24.03.2008. 16.21.33
    mozda si čuo za onu: "cipela bečka, a noga grmečka"? poslušaj album.
  • Gravatar for STEVE WYNN
    STEVE WYNN (gost) | 24.03.2008. 18.34.18
    Dobro je kršiti pravila
  • Gravatar for Swynn Teve
    Swynn Teve (gost) | 24.03.2008. 20.11.26
    Ali nije dobro praviliti kršenja
  • Gravatar for Aforp
    Aforp (gost) | 25.03.2008. 12.57.18
    recenzija? ovo je samo nejmdroping
  • Gravatar for Spermdroping
    Spermdroping (gost) | 25.03.2008. 13.12.19
    "How many people has Rambo killed in all four Rambo films?"
  • Gravatar for ds
    ds (gost) | 25.03.2008. 13.24.55
    ogadili ste mi moje najdraze cipele. i samo jedna me zulja(la). druga je OK!
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 25.03.2008. 17.11.11
    Da si mi se obratio koji mesec ranije, mogao sam da ti dam da poslusas moju promo kopiju, koju sam dobio pre otprilike 3 i po meseca (tamo negde krajem 2007. godine.) Tako da ja formirano misljenje o njoj vec imam. A i zaradjujem manje od 450e mesecno. Prestani da pises gluposti, i otvori prodavnicu obuce. Najdobronamernije.
  • Gravatar for ds
    ds (gost) | 25.03.2008. 18.45.48
    pa kako ti se svidja album? mada 3 meseca, sigurno nije vise relevantan da delis svoje misljenje s drugima.
  • Gravatar for Keith Richards donates ...
    Keith Richards donates ... (gost) | 28.03.2008. 15.42.38
    ...leather face to Louis Vuitton!!! In another weird advertising move from Louis Vuitton, they've decided to feature the wrinkled mug of none other than rock-god Keith Richards in the next wave of their "Core Values" campaign. Although I'm not sure his style is really suited for a LV, I do think the decision was a million times better than their goofy TV commercial. Not to mention, they put Annie Leibovitz behind the camera -- instant classic. I have to agree with LV's head of communications, who said "I think when people are flipping through a magazine, this will stop them," -- yeah, that's why I clicked on it. My first thought was: WTF? Keith Richards in a hotel room playing his axe next to a piece of LV luggage? Or, I guess it's a custom guitar case. It's cool to see that LV has enough of a sense of humor about their luxury brand to juxtapose it with a sloppy, burned-out rocker. Promoting super-expensive luggage as ironic fashion accessories is a hilarious idea. Unfortunately, I'm not into $3,000 jokes -- unless they're really funny. The photo in itself is a work of art, at least their money produced something worthwhile, whether or not it will actually sell any luggage. http://www.styledash.com/2008/03/03/keith-richard-donates-leather-face-to-louis-vuitton/
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.