Popboks - VARIOUS ARTISTS: - Disco Not Disco (Post Punk, Electro, & Leftfield Disco Classics 1974 to 1986) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.02.2008. 11:24 · 5

VARIOUS ARTISTS:

Disco Not Disco (Post Punk, Electro, & Leftfield Disco Classics 1974 to 1986)

(Strut)

Berlinska kuća !K7 reaktivirala je prošle godine etiketu Strut (1999-2003), specijalizovanu za re/afirmaciju i re/izdavanje afrobeat klasika i anonimnih vedeta rare funka. Zahvaljujući tome, sada imamo priliku da čujemo i treći deo alternativne istorije disco muzike

Dario Stajić

Ocena:
7


7/10
 

Britanac Quinton Scott – diskofil, idealista i osnivač etikete Strut – tokom 2003. godine je zapao u finansijske teškoće i zatvorio svoju izdavačku kuću. I pored luksuzno opremljenih izdanja i kataloga probranih izvođača, njegova vizija je privremeno nestala s mape novog muzičkog poretka.

Nemački gigant !K7 – pod čijim je okriljem niz relevantnih imena kao što su Carl Craig, A Guy Called Gerald ili Shantel, te etablirani serijal mikseva DJ-Kicks i ogranke kompanija Rapster i Ever Records – ne krije velike ambicije s najnovijom akvizicijom: Scottovom etiketom! Tako je, npr., Afrika Bambaataa posle deset godina pauze najavio svoju novu kasetu za Strat, nakon čega će uslediti i miks ploča producentske disco legende Giorgia Morodera.

Prvo izdanje na reanimiranoj etiketi je treći nastavak serije Disco Not Disco, na vinilu i na disku! Prethodna dva (2000. i 2002) su neortodoksni izbori džankija na 33/45 obrtaja, Joeya Negra i Seana P-ja. Bez velikih tektonskih poremećaja, na ovim kompilacijama se rame uz rame savršeno pretiču, natežu i protežu bendovi kao što su The Clash, Yello i Can.

VARIOUS ARTISTS: Disco Not Disco (Post Punk, Electro, & Leftfield Disco Classics 1974 to 1986)
Shriekback

S druge strane klackalice sede i smeše im se Material Billa Laswella (jedini sastav koji je zastupljen na sva tri nastavka), te pokojnici: disco-not-disco-pionir Arthur Russell, Don Cherry (otac Neneh Cherry), Yoko Ono i Njujorčani Liquid Liquid.

Iako je u podnaslovu albuma naglasak stavljen na „postpunk, electro, & leftfield disco” bendove, treći deo DND-a se i koncepcijski i logikom nadovezuje na dva prethodna dela trilogije. Provereni klupski hitovi – pre svih Mind Your Own Business politički angažovanog kvarteta iz Lidsa Delta 5 ili Shari Vari crnog, kraftwerkovski obojenog dvojca iz Detroita A Number Of Names – smenjuju se s podjednako dobrim, ali manje poznatim petardama.

Teško je izdvojiti neku pesmu, ali ako bi to bilo neophodno, neka to „bidnu“ nilerodgersovske gitare i punomasno bas ludilo My Spine Is The Bass LinePitanje je kako bi danas zvučao njihov poslednji album Glory Bumps (2007) i poslednji album Disciplin a Kitchme trivijalnog naziva Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?(2007) da se Zeleni Zub posle položene audicije odlučio da ipak (za)svira zajedno s nekadašnjim članovima XTC-ja i League of Gentleman.

VARIOUS ARTISTS: Disco Not Disco (Post Punk, Electro, & Leftfield Disco Classics 1974 to 1986)
James White

Los Niños del Parque sastava Liaisons Dangereuses ne podseća slučajno na druge legende iz Dizeldorfa – Deutsch Amerikanische Freundschaft (DAF). Vrlo značajnu ulogu u oba benda igrao je pokojni Crislo Haas. Pored pionirskih radova na polju elektronske muzike i nekontrolisanih ispada u alkoholisanom stanju, slavu je stekao i s umetničkim kolektivom Minus Delta T i akcijama tipa „transport bureta nafte iz Evrope u Saudijsku Arabiju“.

Ako vam ovo nisu dovoljne preporuke, skinite u prodavnici foliju s omota, pogledajte tekst Billa Brewstera (pored Quintona Scotta), koautora ove kompilacije, strpajte CD u džep (bez folije) i potrčite kud vas noge nose. Na vratima će verovatno da pišti alarm, ali... ne okreći se, sine!

Audio:



Komentari

  • Gravatar for jv
    jv (gost) | 05.02.2008. 15.02.55
    oh! nisam primetio do sad da se ovo sprema uopšte.. i prva dva DNDa su bili odlični, koliko vidim i ovaj je. i sva tri puta sam se iznenađivao (prijatno) pronalazeći na njima originalne verzije odličnih pesama za koje do tada nisam ni znao da su u stvari obrade! usput, da preporučim svima kojima se sviđa ovo izdanje i sjajnu kompilaciju "volga select presents: so young but so cold - underground french music 1977-1983", (2004, tigersushi). Malo ju je teže naći ali vredi truda.
  • Gravatar for DJ Brka
    DJ Brka (gost) | 05.02.2008. 16.18.13
    Jedan od najboljih kompilacijskih serijala - EVER. Pre par godina se cak pojavio bootleg DND 3 i izazvao pravu pometnju. I know I'll be playing this out a lot!
  • Gravatar for Dario Stajic
    Dario Stajic (gost) | 05.02.2008. 17.01.56
    "I have never understood the elitism that accompanies any form of underground music. The buzz for me is to bring together the real killer tracks and present them in a way that both DJs and general music buyers can understand."(Quinton Scott/Strut A&R)
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 05.02.2008. 17.26.17
    Sve Strut-ove ploce su apsolutna remek-dela, jer su ih pravili autenticni "crate digger" posvecenici. Zato su i propali. Vecinu ih posedujem. Oplakao sam trenutak kada su bankrotirali, a ovaj potez Nemaca vredi barem za neku nevladinu nagradu tipa "najhumaniji podvig godine". Kome ikada u ruke stigne bilo koje izdanje ovog serijala, neka ga ne ispusta iz ruku. Moju kopiju je zaplenio Ludovic LLorca jednog leta kada je bio u BG-u. Covek je pao u nesvest kada smo disk slusali u autu, pozajmio, i naravno nikada ga nije vratio. Ura za Nemce!!!!!!
  • Gravatar for ves
    ves (gost) | 06.02.2008. 10.00.24
    meni se svidja samo prva pesma, Launderette, tacnije, odlicna je. super za kompilaciju, sjajna ideja, iako nije moja solja caja. recenzija +
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.