Popboks - KYLIE MINOGUE - X [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.12.2007. 09:14 · 15

KYLIE MINOGUE

X

(EMI/Dallas)

Na desetom albumu najpoznatije džepne Venere, uprkos letošnjoj samoljubivoj histeriji srpskih tabloida, nije se našao zicer Kikija Lesandrića Romale Romali, tj. Power You, Power Me

Dario Stajić

Ocena:
4


4/10

Evergrin The Loco-Motion postao je svetski hit u izvedbi male crne dadilje Carol King Little Eve još davne 1962. godine. Pored naše Carol King, našeg Električnog Orgazma i našeg Grand Funk Railroada, izgleda da se najuspešnije u ovom žilavom standardu snašao tada 19-godišnji australijski ali i naš devojčurak Kylie Minogue.

Njena interpretacija ne samo da je bila veliki hit na rodnom kontinentu i okolo te davne 1987. godine, nego je predstavljala i odskočnu dasku za skok preko velike bare. Otvorila joj je širom vrata producentskih i diskografskih kuća.

Prvi lejbl koji je zagrizao mamac, tj. namirisao plen, zvao se, simbolično, Mushroom Records. Sad, koliko je toga trebalo da se pojede pa da se publika navuče na glas po frekventnom spektru blizak zvuku pištaljke za pse, nije teško proceniti.

Madonna, Cindy, Mandy, Candy: to je nekad bilo moda.

Britney, Ashley, Kimberly, MyScene: to je moda danas.

Girl Power is not dead.

Stock Aitken Waterman, najomraženija producentsko-autorska trojka od Drugog svetskog rata do danas, uočila je potencijal ove visprene čigrice i uknjižila niz hitova sve do raskida ugovora 1992. godine. I Should Be So Lucky je uz Can’t Get You out of My Head (2001) predstavljao njen najzarazniji i verovatno najzapaženiji iskorak u karijeri, ono po čemu je se i vrapci na grani sećaju.

Ovoj drugoj pesmi je posvećena skoro polovina fascinantne knjige o istoriji popa Words and Music: a history of pop in the shape of a city suosnivača sastava Art of Noise i čuvenog britanskog muzičkog novinara Paula Morleyja.

Ostatak veka Kylie je provela uglavnom u skakutanju između filmskog platna, malog ekrana i raznoraznih dueta u kojima se očigledno trudila da ubode još poneki poen na vrhu top-liste i da poentira u krugu visokocenjenih kolega.

Na listi za odstrel su se našli i Pet Shop D’Boysi, Manic Street Welsh Iredentista James Dean Bradfield; plutala je i otvarala usta beživotno u bari pored Killera Nicka Cavea (sedi na panju), plesala u diskoteci s Robbiem Psiho Williamsom.

Ipak, onih nekoliko centimetara visinske diva-razlike između nje i Madonne i dalje se čine nedostižnim.

KYLIE MINOGUE: X

Ono što prvo upada u oči posle otvaranja omota je papirić na kom je ispisana najava dvostrukog DVD filma White Diamond (izlazi narednog petka). Na njemu će, osim snimaka s ovogodišnje megauspešne turneje Showgirl Homecoming Live, slušaoci/gledaoci moći da dožive Kylie “bliže i intimnije nego ikad dosad”.

Po ceni od 2,99 evra po pesmi, tj. SMS-u, pretplatnici raznih mreža i vlasnici real tone mobilnih uređaja mogu da skinu jednu od 13 pesama s novog albuma. Sitnim slovima su ispisani još neki detalji, verovatno u vezi s dodatnim troškovima.

Omot albuma pomalo asocira na antiestetiku kvaziantologijskog ostvarenja – albuma Rio (’82) Britanaca Duran Duran. U unutrašnjosti se kriju retuširane varijacije na teme: Kylie-Marilyn, Kylie-Blondie, Kylie-Basic-Instinct, Kylie-Kim-Wilde i Kylie-C++. Pored vrlo nečitljivih, na brzinu sklepanih credit notesa, ocena jedva čitljivo prolazna: dva plus, sedi!

Ulogu Kylienog Jacques Lu Conta odigrao je drugi Britanac Calvin Harris, dečko rođen i odrastao 80-ih. Da li su prosipali vino po skupocenom tepihu još nije doprlo do naših ušiju, ali njegov trag je, za razliku od ostalih mrlja, nekako najevidentniji.

In My Arms i Heart Beat Rock su verovatno pesme s najdužim vremenom poluraspada. Italodisko, ili filterhouse, ili kako li će se to već u budućnosti zvati? Teško je pohvatati nove nazive starih muzičkih pravaca. Rock it, Herbi Henkoče!

No More Rain donekle podseća na Overload, hit tinejdžerki-koje-sede Sugababesa. Donekle pleni neinspirativnošću, baš kao i Sensitized, sa semplom prelepe ali, nažalost, uzduž i popreko prežvakane pesme Sergea Gainsbourga (Initials B.B.).

Ostatak ostvarenja kao da je povratak u njenu, kako se ispostavlja, ipak srećniju prošlost. Ili pomirenje s prošlošću od koje je Kylie, čini se, svih ovih godina tako jako bežala.

Da li je sve moralo tako, tj. ovako? Čemu žurba? Koliko je sve povezano s teškom dijagnozom, (hemo)terapijom i zračenjima po kojima je album X verovatno i dobio ime? Rad kao beg od samoće, razmišljanja.

Ova živahna 39-godišnja devojčica je u svom životu ostvarila mnogo više nego što je mogla da sanja. S druge strane, šta ona danas ima od svega toga?

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 05.12.2007. 17.58.26
    Joj, kakav tekst! Da se čoveku zavrti u glavi.
  • Gravatar for Leon Zoldar
    Leon Zoldar (gost) | 05.12.2007. 18.17.54
    Album je bled i daleko od sjajnog, čak i posmatrano u mikro okvirima opusa same Kylie Minogue, ali ovo je retko samodopadljiv, prazan, promašen i zlurad tekst. Sud je, čini se, donet na osnovu onoga što album nije ni nameravao da bude a ne na osnovu onoga što jeste. Iole dobronamernom prva asocijacija za X u naslovu ovog izdanja bi bila prosta činjenica da se radi o jubilarnom desetom izdanju, a nikako hemoterapija i slično... Potpisnik recenzije je svojom interpretacijom tog simbola pokazao ne samo zlobu prema predmetu svog prikaza, već i nečovečnost i gadljivost prema onima koji su na bilo koji način, pa i indirektno (kroz bolest/smrt bližnjih, npr.), propatili zbog kancera... a malo je reći da to X ima bilo kakvu vezu sa značanjem i sadržajem ovog ostvarenja Kylie Minogue.
  • Gravatar for kapitaklizam
    kapitaklizam (gost) | 06.12.2007. 01.21.37
    @Leon Zoldar, da, da, to i ja mislim, bash zlurad tekst, bez obzira na to shto se meni album svidja.
  • Gravatar for udbaš
    udbaš (gost) | 06.12.2007. 09.45.16
    Još jedan primer, posle ipak najfrapantnijeg Artukovićevog teksta o "Loose" Nelly Furtado (u kome ne samo da je ispao pretenciozan osporavajući kvalitete ovog pop-remek-dela već i glup i lišen ukusa hvaleći ranu Nelly), kako Popboksovi recenzenti često uopšte ne razumeju muziku o kojoj pišu. Ovaj tekst je autorov lični obračun sa Kylie, i udar na mnoge tekovine pop muzike koje su se u međuvremenu ustoličile, što bi bilo u redu za kolumnu, ali ne i za recenziju albuma, možda baš zato što o albumu u suštini ništa nije rekao.
  • Gravatar for jv
    jv (gost) | 06.12.2007. 11.28.44
    slažem se i ja, grozan prikaz.
  • Gravatar for udbaš
    udbaš (gost) | 06.12.2007. 13.00.42
    Tekstovi će uvek biti ovakvi dok god piše onaj ko hoće a ne onaj ko zna. Međutim, s druge strane, i ovaj tekst je bolji od mnogih pošto se barem vidi neki, ma koliko pogrešan bio, motiv da se nešto kaže.
  • Gravatar for Herr Oberkommando der Wehrmacht Generalf
    Herr Oberkommando der Wehrmacht Generalf (gost) | 06.12.2007. 13.59.05
    Svako o ovako losim albumima moze da pise, pa i Dario Stajic. Cathy Dennis se nije proslavila s pesmama. Ima ona puno bolje stvari u svojoj kajdanci. Cutfather, Greg Kurstin (Lily Allen) und Bloodshy & Avant (Madonna) - imena, velika na papiru. Guy Chambers ostavio bolje pesme za R.W.-a. Nemam nista protiv ljudi koji su bolesni, ni protiv clanova njihovih familija, ali mrzim ljude malog rasta.
  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 06.12.2007. 21.08.04
    OK, album je svakako loš ako se uporedi sa nekim drugim Kylinim radovima, ali nije baš ni totalno smeće - ne zaslužuje da bude predmet jednog ovakvog amaterskog prikaza. Da li je ovaj tekst uopšte neko pročitao pre nego što je okačen?
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 06.12.2007. 22.22.05
    Definitivno najlošija recenzija godine, čak i u poprilično velikoj konkurenciji loših. Katastrofa i debakl-
  • Gravatar for Djuro
    Djuro (gost) | 06.12.2007. 23.00.52
    Da li sam nesto propustio?!?!? Mislim, odavno na Popboksu nismo imali tako dobru recenziju. Dobro, Burial...
  • Gravatar for Nesi
    Nesi (gost) | 06.12.2007. 23.17.07
    Ne slušam KYlie Minogue ali posle ovog teksta osećam da sam joj nekako bliže. Mislim da je recenzent pokazao više ljudske topline za nju od svih časopisa koji je stalno hvale. Ne znam otkud vam ideja da je čovek bio maliciozan! Ja baš imam suprotan utisak. Rak je nažalost česta pojava i mislim da ne treba da bude tabu tema!
  • Gravatar for Tom Waits
    Tom Waits (gost) | 07.12.2007. 11.23.18
    Loš album, još lošiji tekst.
  • Gravatar for G.B.
    G.B. (gost) | 07.12.2007. 12.58.24
    "Pljuni! I zapjevaj...!"
  • Gravatar for Ognjen
    Ognjen (gost) | 22.12.2007. 23.31.00
    Ja ne znam da li je iko preslusao ovaj CD, ali u okviru onoga sta ja mislim da je bio cilj ovog "uratka", album X je sasvim solidan. Ima vjerovatno 5 potpuno zarazih pjesama, pocev sa savrseno odabranim prvim singlom za koji znamo da nece biti veliki hit, ali sjajno pravi mjesto za drugi singl koji ce vjerovatno biti pravo zadovoljenje za plesni podijum -- sto je na kraju i cilj. X nije visoka filozofija, Bob Dylan, pa cak ni Madonna sa svojom opsesijom s mjestom u svijetu -- X je "Murder on the Dance Floor". U srednjoj skoli, profesorka srpskog bi za ovaj tekst dala dva minus i napisala urednom cirilicom -- ????????? ????. Problem pretencioznih kriticara nije to sto imaju prefinjen ukus, vec sto ne znaju svoj posao. Posao je da ocijeni rad a ne da pokaze kako on zna bolje. Pritom, sta uopste znace sve te reference na istoriju Kylie Minogue (pritom nekako pop klasik "Can't Get Your Out of My Head")? X je dobar CD, uz njega se plese i zaboravlja na ono sto je bilo (da hemoterapiju i "I Should Be So Lucky"). Tu je g. kriticar promasio temu. Ne daj boze da je stvarno na CD zavrsila "Romale, romali", gdje bi mu uopste bio kraj.
  • Gravatar for Vuk
    Vuk (gost) | 28.12.2007. 13.11.58
    Album nije nista posebno, a mislim da je cak i ispod prosecnog. Ima par pesama koje su potencijalni hitovi, ostatak mi pre smrdi nego mirise. Sto se tice "filozofije", ne moze se ocekivati od nekog pop mainstream izovodjaca. Album nije neki koji ce ostati upamcen za naredne vekove, a ni must-have godine. Solidna 4,5.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.