Popboks - DAVE GAHAN - Hourglass [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.12.2007. 09:54

DAVE GAHAN

Hourglass

(Mute/Dallas)

Četiri godine nakon prvog takvog izleta s Paper Monsters i osam godina posle kliničke smrti kao posledice overdoziranja koktelom droga i alkohola, pevač Depeche Mode je na drugom solo albumu odlučio da do kraja baci rukavicu u lice dugogodišnjem saradniku Martinu Goreu, autorskoj alfi i omegi DM

Aleksandar Dragaš

Ocena:
6


6/10

Naravno, nije to – ne daj, bože – razvod Gahana od Gorea, a ponajmanje završetak još uvijek plodne karijere Depeche Mode nakon odlično prihvaćenog albuma Playing The Angel i gigantske turneje u koju je prošle godine bio uključen i Zagreb sa Domom sportova rasprodanim po drugi put.

Hourglass je više Gahanova želja da preko publike i recenzija poruči Goreu kako je možda sazrijela odlika za veći autorski doprinos pjevača Depeche Mode matičnom bendu. Gahan je tek na Playing The Angel „kontribuirao“ s tri pjesme. Sve do tada pjevao je ono što mu je donosio Gore.

Što se tiče pjevanja, Gahan nije morao ništa da dokazuje. Nikome. Goreu, bendu, kritici i milijunima poklonika diljem svijeta odavno je jasno kako je Gahan izuzetno sugestivan pjevač koji izaziva buru emocija. Fanovi Depeche Mode fanatični su upravo zbog „vrućice“ i „zimice“ što ih u njima izaziva Gahanov bariton koji se savršeno lijepi na „gotičku“ electro-pop podlogu s „upadima“ postpunkerske ili besramno rockerske električne gitare.

Pomalo je sramotno što ga kritika, zato jer je počeo kao ružno pače nekoć presmiješnog synth-pop sastava, barem od početka 90-ih ne smatra jednim od najvećih rock frontmena, što Gahan definitivno jeste.

DAVE GAHAN: Hourglass

Muzički, iako više ide trasom DM-a nego Paper Monsters, novi Gahanov album je uspješniji od „rockerskog“ debija. Hourglassom prevladavaju mračne, tvrde, iskrzane, krckave elektronske podloge sporijeg i srednjeg tempa s tek pokojom nježnijom sintisajzerskom melodijom i upadom oštre električne gitare, ne baš u stilu Goreovih blues repeticija čistih tonova.

Kingdom je strahovito zapaljiv electro-pop hit, kao stvoren za mrak zagrebačkog kluba Jabuka; Deeper + Deeper još jedna S&M koketerija kakve su proslavile DM; Use You brutalan sudar elektronike i alter-rocka, a odjavna Down potencijalni hit pomalo turobnog albuma o žuđenoj ljubavi.

Premda još ne može parirati Goreovoj liričkoj suptilnosti, ironičnosti i stadionskim refrenima, Gahan glasnicama i emotivnošću iz svojih pjesama izvlači maksimalan dobitak, što je i profit za Depeche Mode, pod uvjetom da Gore nema ništa protiv većeg autorskog doprinosa svog frontmena, a ne bi trebalo.

Audio:

Video:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.