Popboks - DIZZEE RASCAL - Showtime [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 24.03.2005. 00:00

DIZZEE RASCAL

Showtime

Na omotu on samouvereno stoji, iza je ogromni neonski natpis sa njegovim imenom. Da li vam ovo nešto govori: dečko iz problematičnog okruženja istočnog Londona je i dalje jednako besan, samo sada ima novca da kupi novu trenerku i par patika

Aleksandar Pavlić

Ocena:
7
7/10

On ima 19 godina. Sa osamnaest je već bio vlasnik debi albuma Boy In Da Corner sa kojim je osvojio najprestižniju britansku muzičku nagradu Mercury. Album je još ranije dobio odlične kritike, dostigao tiraž od 250.000 kopija, a singl Fix Up, Look Sharp se čak pojavljuje na MTV-ju. Fascinantna je činjenica da je Dizzee bio gotovo kompletan autor ovog izdanja (uz malu pomoć par prijatelja): oštre i inventivne produkcije, unikatnog stila repovanja, ciničnih i introspektivnih tekstova, minimalističke garažno-elektro podloge i uznemirujućih aranžmanskih rešenja. Omot albuma potptuno odgovara zvučnom sadržaju; na njemu je Dizzee koji besno sedi u ćošku sa đavoljim rogovima, koje je sam sebi napravio.
Ovog puta na omotu albuma Dizzee samouvereno stoji, iza je ogromni neonski natpis sa njegovim imenom i nazivom albuma. Da li vam ovo nešto govori: dečko iz problematičnog okruženja istočnog Londona je i dalje jednako besan, samo sada ima novca da kupi novu trenerku i par patika.
Već posle naslovne pesme i kratkog upoznavanja sa “novim” Dizzeejem, priče da će ovaj album biti pod mnogo većim uticajem američkog hip-hopa, padaju u vodu, i to je dobro.
Sledi Stand Up Tall i, u zapaljivom garage-house maniru, par saveta dr. Rascala - kako se suočiti sa životom u predgrađu Londona, a ostati dostojanstven. Bez obzira što tekstovi nisu njegova jača strana, ipak su iskreni (a moramo uzeti u obzir i njegove godine), i taj mali nedostatak on nadoknađuje sa zaista superiornom i osvežavajućom produkcijom, i vrlo zanimljivim muzičkim konglomeratom kojeg čine minimalistički ritmovi. Oni su vrlo raznovrsni i kreću se u intervalu od više puta pominjanih britanskih garažnih uticaja, do prepoznatljivih hip-hop bitova, ali i upliva afričkih i istočnjačkih ritmova i melodija sprovedenih u elektro kolosek.
Potencijalni uticaj američkog hip-hopa je u drugom planu i nije veliki, Dizzee svoje američke kolege pominje povremeno u tekstovima (recimo Jay Z-ja u pesmi Learn, u ne baš lepom kontekstu), ali muzički je od njih daleko par svetlosnih godina. Teme tekstova ovog puta nisu samo opstanak u surovom okruženju u kome je Dizzee odrastao, već i ciničan stav o slavi, parama i novim prijateljima kojih je odjednom, nekako, sve više (primer numera Hype Talk i Face).
Tu su naravno i pesme posvećene ostvarenju snova poput Dream, koja je bila i singl, ali i neizbežna Girls (pogađate o čemu).
Celim izdanjem ipak dominira autentični vokal i jedinstven stil repovanja, koji vam ne dozvoljavaju da se zamislite ili usmerite pažnju ka nečem drugom. Jedno je sigurno: posle preslušavanja albuma imaćete jasan stav o Dizzee Rascalu, pozitivan ili negativan.
Osvežavajuće i inspirativno.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.