Popboks - PRINCE - Planet Earth [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 06.09.2007. 00:00 · 2

PRINCE

Planet Earth

Diskografskoj industriji čiji sumrak upravo gledamo Prince Rogers Nelson je u lice bacio još jednu rukavicu, podelivši u Britaniji svoj novi album uz nedeljno izdanje Daily Maila u tri miliona primeraka. Mali princ, veliki posao

Aleksandar Dragaš

Ocena:
5
5/10
Prince je vješt instrumentalista, aranžer i pjevač. Ipak, čini se kako je, s izuzetkom dva-tri koherentna albuma iz 80-ih, njegovo poigravanje sa žanrovima bilo više nalik svaštarenju nego jasnoj viziji o pop, funk, rock, jazz i ostalim fuzijama koje je ostvarivao po uzoru na Sly Stonea, Curtisa Mayfielda, Steviea Wondera, Jamesa Browna, Marvinea Gayea, Jimija Hendrixa, Gil-Scotta Herona, Santanu, Beatlese, Neville Brothers, Parliament i Funkadelic.
Pitanje je mogu li se najjači Princeovi albumi mjeriti s najboljim albumima spomenutih, a čini se da niti jedan od njih nije snimio tako slabe albume kakve je u posljednjih 15-ak godina artističkog glavinjanja i sukoba s diskografskom industrijom, koliko god taj sukob bio opravdan, Prince uglavnom snimao.
PRINCE: Planet Earth
Njegova muzička diverzifikacija često je imala šaku genijalnosti, ali još je češće promašivao “ceo futbal” čak i iz stopostotnih gol-šansi. Na žalost, Planet Earth ulazi u red slabijih izdanja Princea, iako se činilo kako je s Musicology (2004), a donekle i sa 3121 (2006) napokon opet uhvatio muzu za guzu.
Prince veli da ga boli uho za probleme diskografske industrije, a pogotovo ako se zna da će u Londonu tokom kolovoza održati čak 21 koncert u O2 areni (The Dome), vjerovatno zahvaljujući i toj besplatnoj podjeli albuma. Na tom dealu s Daily Mailom zaradio je oko 300.000 funti, što je gotovo deset puta više od tantijema koje je zaradio u Britaniji sa 80.000 prodanih primjeraka prethodnog albuma 3121. Šuška se da će isto uskoro učiniti Madness.
Otvaranje sa space-rockom Planet Earth je izvrsno, Guitar zvuči kao da Prince zamjenjuje Edgea u U2, Somewhere here on Earth je tečan jazz-pop, a nije loš ni twang-pop Somehwere Here On Earth. No, do kraja albuma ne događa se mnogo toga vrijednog. Paradoksalno, čini se kako će s relativno slabim albumom, podijeljenim uz novine, Prince više oživiti svoju karijeru nego da je snimio remek-djelo.


Komentari

  • Gravatar for Ivo
    Ivo (gost) | 29.09.2007. 13.22.10
    Da li jos netko smatra ovu recenziju cistom gluposcu?
  • Gravatar for Boss
    Boss (gost) | 30.10.2007. 14.34.44
    Mislim da je kritika isuvise ostra za i sa dosta licnog a bez ikakvih obavestenja o tome ko je taj koji je pise, u smislu njegovih afiniteta!! Album je ok
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.