Popboks - BAD BRAINS - Build A Nation [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 08.08.2007. 00:00 · 2

BAD BRAINS

Build A Nation

Nakon višegodišnje pauze, kultna njujorška HC-punk-reggae grupa vratila se albumom u čijem snimaju su učestvovali članovi originalne postave (HR, Darryl Jenifer, Dr. Know i Earl Hudson), a uz produkciju Adama Yaucha iz Beastie Boysa

Nenad Pejović

Ocena:
6
6/10
Teško je na ograničenom prostoru izneti sve ono što Bad Brains čini najvažnijim crnim rok sastavom u poslednjih 30 godina i jednim od najvažnijih u kompletnoj rok istoriji. Podjednako je teško to učiniti kroz prikaz njihovog najnovijeg ostvarenja.
Time se ne želi reći da je reč o slabom albumu: vizija ove četvorke je toliko unikatna i kompleksna da celokupna konkurencija, ako se u slučaju Bad Brainsa uopšte može govoriti o njoj, i sa albuma koji ne spadaju u vrhunac opusa grupe - ima šta da čuje!
Ukratko: pored svirački i autorski vrhunskog poznavanja esencijalnih crnačkih žanrova (džez, fank, rege), Bad Brains su svoj stil izgradili pod uticajem engleskog panka i, nešto kasnije, hevi metala. Kad na to dodate postepeno prihvatanje i modifikovanje rasta ideologije u pravcu militantnog propovedanja zajedništva (crnih i belih) ljudi, dobijate vitriolsku smešu koja je Bad Brainse učinila kulturnim političarima prvog reda, kao što je to pre njih bila plejada crnih majstora - od Chuck Berryja, Little Richarda, James Browna, Marvin Gayea, Sly Stonea ili Georgea Clintona.
To je znala kompletna američka hardkor-pank scena 80-ih; znala je i cela scena Sijetla; na kraju, znala je i Madonna, u okrilju čije izdavačke kuće su Bad Brains sredinom 90-ih bili spremni za katapultiranje u orbitu planetarne popularnosti. To se, međutim, nije desilo. Od tada, uprkos povremenim pokušajima obnavljanja karijere, bend je sve više tonuo ka antikvarijatu rok istorije.
BAD BRAINS: Build A Nation
Build a Nation je najavljen kao najambicioznije ostvarenje grupe još od albuma Quickness (1989), s obzirom da se Bad Brains sa prethodnim albumom urađenim u originalnoj postavi God of Love (‘95) nisu proslavili. HC/metal i rege, sastojci od kojih su sastavljena njihova remek dela iz 80-ih i koji su uslovljavali neprestanu tenziju između Darryla i Dr. Knowa s jedne, i H.R.-a i Earla s druge strane, na 14 pesama su podeljeni tako što pet čine rege komadi, a preostalih devet su bazirane na žilet rifovima i puškomitraljeskoj ritam sekciji.
H.R.-ov glas, koji je u produkciji fana grupe Adama Yaucha (Beastie Boys) dublje nego pre uronjen u reverb i delay, nema nekadašnju dijaboličnu ekspresivnost, pa njegovi propovednički stihovi skoro podjednako nežno odjekuju i u tvrđim i u mekšim pesmama.
Pomenuti rege deo ploče ni u jednom trenutku ne dostiže briljantnost klasika I&I Survived (2002) i skoro svaka od ponuđenih pesama deluje kao derivat jednog istog sešna, mada, za utehu, treba imati u vidu da nema mnogo kompetentnijih rege muzičara od ove četvorke.
Kroz tvrđe pesme, Bad Brains šibaju kao u slavnim danima Rock for Light/I Against I (’83-86), neopterećeni godinama i trendovima. Bez obzira što Build a Nation ne označava korak napred za H.R.-a i ekipu, teško da bilo koji ispisnik (Henry Rollins, Ian McKay ili bilo koji od aktera nedavnog Sonyjevog rokumentarca American Hardcore u kome Bad Brains zasluženo imaju najistaknutije mesto) danas zvuči ovako vitalno.
Ono što najviše odvaja novi od prethodnih albuma jeste razumljiva pročišćenost i smekšanost H.R.-ovog glasa, ali i rasplinuti i svedeni tekstovi sa uglavnom religioznim temama. Od rasta pank proroka, H.R. danas više peva kao (jamajčanski) DJ, pa od nekadašnjeg vodopada reči u genijalnoj House of Suffering, ovde dobijamo svega tri reči u naslovnoj numeri.
Možda je i bolje umesto opisa patnje prionuti na građenje novog naroda. S tom napomenom što su taj posao Bad Brains, kao manjina (crni rok bend) unutar veće manjine (bela HC scena 80-ih) odavno odradili i zato Build a Nation deluje bolje u svetlu činjenice da su graditelji ponovo tu, iako njihove nove cigle nemaju nekadašnji zlatni sjaj.


Komentari

  • Gravatar for Kefalo
    Kefalo (gost) | 22.10.2007. 13.37.46
    svaka je na mestu!
  • Gravatar for Sale Pankrt
    Sale Pankrt (gost) | 10.07.2008. 16.58.06
    Meni su licno rege pesme na ovom albumu puno kvalitetnije nego brze stvari,ali je najbitnije da su se njima vratili HC-punk korenima.By the way,I against I je jedan od hitova sa pocetka karijere,nikako ne iz 2oo2.!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.