Popboks - MEAT PUPPETS - Rise to Your Knees [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 06.08.2007. 00:00 · 1

MEAT PUPPETS

Rise to Your Knees

Dvanaest godina je prošlo od sumornog albuma No Joke (1995), protivteže trijumfalnom Too High to Die (‘94), ali i kraju puta Meat Puppetsa, barem kakvim smo ih do tada znali. Cobainova smrt i konačna pobeda panka momentalno pretvorena u još jedan korporativni uspeh nadovezali su se na turbulencije u životima članova benda

Nenad Pejović

Ocena:
8
8/10
Gitarista i pevač Curt Kirkwood je nakon prvog raspada Meat Puppetsa objavio jednu solo ploču, album projekta-benda Eyes Adrift (sa Kristom Novoselicem), kao i ne preterano uspeo pokušaj obnavljanja matičnog benda sa potpuno novom ekipom na albumu Golden Lies (2000); bubnjar Derrick Bostrom se posvetio rekapitulaciji opusa grupe kroz sjajna Rykodiscova reizdanja kataloga Meat Puppetsa; Curtov brat i basista MP Cris Kirkwood je svoj izgubljeni vikend proveo boreći se sa zavisnošću i ličnim gubicima, da bi konačno dno dotakao jednoipogodišnjim boravkom iza rešetaka.
Rise to Your Knees zato označava sasvim novi početak za Meat Puppets. Braća su ponovo zajedno u sedlu – doduše, sa Ted Marcusom umesto Derricka, koji je odlučio da mu porodični život više prija zdravlju od poročnog - album objavljuje mala indie kuća, i to bi trebalo bendu da omogući povratak na staze šampiona US alternativnog roka. I to kroz ponuđenih 15 pesama uglavnom i uspeva.
Ono što je oduvek bilo karakteristično za ovaj bend, konstantno i nepredvidivo menjanje, ovde manje-više uzmiče pred kompiliranjem brojnih stilova koje su Meat Puppets koristili u prošlosti, kao i jasnim aluzijama na životna iskustva koja su im se u međuvremenu desila.
MEAT PUPPETS: Rise to Your Knees
Sa izraženijim country uticajem na celom albumu, Kirkwood mrzovoljno peva o "milion dolara koji ne mogu mnogo toga kupiti", što je delimično pokajnička izjava benda sa major avanturom iza sebe, a u istom značenju se može razumeti i opor refren poletne pesme Spit: "Nekad sam pljuvao u vetar / sad mi se vraća".
Glavna odlika Meat Puppetsa danas je sporost - kroz većinu pesama se valjaju lenje melodije i Curtov gitarski rad u kojem tek ponekad zaiskri spektakularna virtuoznost iz SST perioda, što međutim nije na uštrb maštovitosti, pa ni slobode da rade šta god hoće: na savršenom alt-rok hitu za leto '07, Enemy Love Song, bend kao da se zabavlja sa MTV šablonima 80-ih, a vrhunac albuma pripada poslednjem komadu Light the Fire, hipnotičkoj death rok-raga-psihodeliji, koju malo šta premašuje iz ovogodišnje ponude.
Dakle, dobili smo još jedan kreativno uspešan povratak vedeta epohe o kojoj smo nekad u Ritmu čitali kao o “Novoj Amerikani”. U međuvremenu, ovaj senzibilitet je pod nazivom američki alternativni rok postao jeftina sirovina za korporativnu eksploataciju i - kao i u slučaju Dinosaur Jr. ili Danny & Dusty, koji su ove godine takođe načinili časne povratke na scenu - ostaje pitanje koliko je danas relevantna osećajnost underground scene 80-ih.
Sluzav trag koji ostavlja aktuelni vašingtonski imperator sličan je onom koji je u vreme početaka benda ostavljao bivši holivudski glumac na osmogodišnjem radu u Beloj kući, a nosioci baklje otpora su još uvek u dobroj formi, uprkos gorčini koju danas ne mogu da sakriju. Za grupu koja je na svojim počecima razmatrala da uzme ime Bastion nezrelosti, to je više nego dobro.
Audio:


Komentari

  • Gravatar for shmal
    shmal (gost) | 05.07.2009. 23.37.35
    ni ovde se ne slazemo... meni je no joke jedno pet puta bolji od too high to die albuma... al to je char puppets-a, sto uspevaju za svakog da snime ponesto, snimajuci sta god im se tog dana peva...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.