Popboks - THE WHITE STRIPES - Icky Thump [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 29.06.2007. 00:00

THE WHITE STRIPES

Icky Thump

Povodom šeste studijske avanture grupe The White Stripes, novinar NME-a je primetio kako Mag “i dalje svira poput trogodišnjakinje koja je, umesto bubnja, za Božić htela ponija“. Jack je ostavio klavir i našao novu igračku – stilofon provučen kroz efekte. Neka grmljavina počne!

Nebojša Marić

Ocena:
7
7/10
Pretpostavljam da bi na naizgled besmisleno pitanje koliko vremena je potrebno za snimanje dobrog rock albuma Jack White bez mnogo razmišljanja odgovorio otprilike: “U svakom slučaju, što manje”.
Obrazloženje ovakvog načina razmišljanja je krajnje jednostavno i važno za razumevanje muzike detroitskog dua. Naime, svako odugovlačenje rasipa energiju i smanjuje izglede da će se dogoditi pravi kratak spoj. A ukoliko magija ne može da se dobije sada i ovde, uz najskromnija sredstva (gitara i bubanj, npr.), tek dugotrajan proces ne bi doveo do željenog cilja.
Energija je, u stvari, od suštinske važnosti kada je reč o bendu The White Stripes. To je pojam koji prožima i rani blues i folk majstore i garažni rock; i Jimmyja Pagea i Nikolu Teslu...
Svi ti rock arhetipi (slike i zvuci) progovaraju iz muzike White Stripesa na albumu Icky Thump, i svi u punoj snazi odjekuju i udaraju u glavu i stomak slušaoca.
THE WHITE STRIPES: Icky Thump
Da bi se došlo do tog učinka, neke pesme sa ovog albuma bukvalno su iskomponovane i snimljene istovremeno, iz jednog pokušaja.
Tako sirovo i energično zvuče Bone Broke, pravo osveženje u zatišju garažnih eksplozija, zatim Catch Hell Blues i Rag & Bone. U pesmi Rag & Bone Meg i Jack sviraju jednostavan garažni blues rif tako da on zvuči kao da se baš 2007. godine odigrao najvažniji tajni trenutak rock istorije – kakofonična repeticija iz koje neretko ispadaju varnice.
U istoj pesmi Jack obznanjuje credo The White Stripesa:
“Bring out your junk and we’ll give it a home
A broken trumpet or a telephone.”
Prvi singl Icky Thump, koji se lako popeo do samog vrha britanske liste, ne ostavlja nikakve sumnje da je Jacku Whiteu ponovo (nakon pesme Seven Nation Army) pošlo za rukom nemoguće. On je, naime, sada autor još jednog rifa koji su svi negde čuli, ali nisu uspeli da ga nađu i odsviraju.
Pesma Icky Thump zvuči kao šizoidni napad. Bubanj udara u ritmu zlokobnog marša. Jackov glas je na ivici vriska ludaka. Tu je i improvizacija na novoj Jackovoj igračkici – stilofonu provučenom kroz efekte. White se tom prilikom cinično poigrao i sa odnosom Amerike prema imigrantima, naročito Meksikancima:
„Who’s using who? What should we do?
Well You can’t be a pimp and a prostitute too.”
Jedan od vrhunaca albuma je 300MPH Torrential Outpour blues. To je najuzbudljivija Jackova naracija, s mnoštvom ispreplitanih slika sa ivice razuma. U njoj je ostvarena i najbolja komunikacija između Jacka i Mag. Tenzija između akustičnih mirnijih delova, i provala distorzije i gotovo neobuzdanih udaraca u bubanj, neprimetno uvlače slušaoca u Jackov mračni svet.
S druge strane, pesma You Dont Know What Love Is (You Just Do As You’re Told), sa hard rock gitarom i prizvukom hita The Raconteurs, u tako nemirnom moru ima slabiji učinak.
THE WHITE STRIPES: Icky Thump
Slušaocu može da zapara uši i marijači zvuk propušten kroz garažni u pesmi Conquest. Međutim, Jack White ne teži savršenoj celini u kojoj svaki deo treba tu celinu da odražava. Za njega je takvo shvatanje blasfemija. On razume celinu kao ravnopravnu, ako ne i podređenu makar jednom uspelom detalju koji će posle slušanja još dugo odzvanjati u glavi slušaoca.
Naravno, jednostavnost je preduslov svega. “Ako bi ljudi rekli ‘volim tvoju pesmu’, a ja razmišljam ‘potrošio sam 600.000 dolara i snimio sam je na kompjuteru i to je trajalo šest meseci’, mislim, to nije neka velika stvar. To svako može! Ali ako oni vole pesmu, a ti pogledaš unazad i pomisliš kako su sve što si imao bili štap i kanap, onda možeš biti ponosan.”
I na šestom studijskom ostvarenju The White Stripes Jack pokušava da, poput alhemičara, zabeleži energiju, ali ne na kraju procesa, kad je ona već uobličena. On želi da je uhvati na izvoru, dok je sirova i neobuzdana.
Ta ideja sama za sebe zvuči suludo, ali je još sumanutija činjenica da bendu njena realizacija neretko polazi za rukom.
Audio:
Video:
  • Icky Thump – Uživo kod Joolsa Hollanda (YouTube)
Povezani članci:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.