Popboks - COYOTE HORNSMAN - Coyote Meets Terrortone Sound Production [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.05.2007. 00:00

COYOTE HORNSMAN

Coyote Meets Terrortone Sound Production

Prvi solo album lidera Eyesburna predstavlja njegovo umeće sviranja trombona u kombinaciji s opuštajućim ritmovima iz reggae nasleđa

Marko Nikolić

Ocena:
5
5/10
Nemanja Kojić Kojot pripada plejadi poznatih beogradskih muzičara već više od decenije. Počeci u legendarnim Dead Ideas, sticanje iskustva u Del Arno Bandu, liderska pozicija u Eyesburnu i svojevrsni ventil u Burnin' Soundz i još nekoliko ad hoc projekata stvorili su mu možda i najveću reputaciju među muzičarima njegove generacije. Imajući sve to u vidu, bilo je pitanje vremena kad će se Kojot odlučiti na samostalno izdanje kao dalji logičan sled poteza u karijeri. Napokon, ponovo revitalizovana etiketa SKC izdala je njegov solo debi.
Reč je o ploči snimanoj u Londonu koja je nastala kao plod saradnje Kojota i Jerryja Lionsa, najpoznatijeg po saradnji s reggae veličinom Twinkle Brothers. U nešto više od pola sata muzike predstavljeno je devet žanrovski koherentnih tema: Lionsovi riddimi, muzički na pola puta između dub tretmana i dancehalla, predstavljaju osnovu na koju se kao nadgradnja prelivaju Kojotove harmonije i improvizacije na trombonu.
COYOTE HORNSMAN: Coyote Meets Terrortone Sound Production
Oko ovog instrumenta vrti se ceo album; svi tonovi su u funkciji isticanja Kojićevog tretmana ovog instrumenta. Njegove uzvišeno-tužne melodije dočaravaju nam miris juga i organski reggae ugođaj živog analognog zvuka. One su fin kontrapunkt Lionsovom digitalnom izrazu, koji inspiraciju crpi sa istog izvora. Zajedno, njih dvojica tvore neobičan album koji se ne može svesti na samo jedan (pod)žanr, pokušavajući da osveže okoštale kanone reggae produkcije, koja, izuzimajući pojedina dub ostvarenja, već decenijama beleži manjak relevantnih izdanja.
Rezultat je ploča bez većih uspona, ali i bez padova, koja je korektna i u razmerama recentne svetske ponude ovakve muzike. Potentni ritmovi su bogomdani za časove opuštanja, recimo na nekoj terasi blizu obale na kojoj poveće društvo uživa u suncu i neobaveznom razgovoru. S obzirom na to da su meteorolozi najavili pakleno leto, Kojotov susret sa TerrorTone Sound Productions može biti i vaš izbor.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.