Popboks - GRUFF RHYS - Candylion [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.02.2007. 00:00

GRUFF RHYS

Candylion

Drugi solo album lidera Super Furry Animals izrazito forsira „neobaveznu“ stranu jednog od interesantnijih likova modernog rocka, nastavljajući da remeti ravnotežu između vrlina koje odlikuju Johna Lennona, Jima Morrisona, Syda Barretta i Žapca Kraku, koja je bila jedan od glavnih razloga što su Super Furry Animals u jednom periodu bili možda i najvažniji bend na planeti

Marko Artuković

Ocena:
5
5/10
Šarm je uvek bio najupadljiviji adut velške družine Super Furry Animals, a obilje kreativnosti jedno od njihovih osnovnih obeležja. Nizom albuma, koji je vrhunac dosegao na razmeđu milenijuma fantastičnim albumima Mwng (2000) i Rings around the World (2001), pokazali su zadivljujuće baratanje pop nasleđem i jedinstven senzibilitet koji se, premda mu je površina šarena i prilično otkačena, ne libi da pogleda u – i kroz – mračnu stranu. Njihova energija nikada nije zatvarala oči pred ružnoćom i glupošću, pa ni zlom; u tome je, zapravo, najveća vrednost njihove silovite pozitivnosti.
Drugi solo album njihovog frontmena Gruffa Rhysa (usmeno: Grif Ris, prvo i kratko, drugo dugo) Candylion samo je jedan od aktuelnih side angažmana članova grupe. Dva najvažnija recentnija produkta posade SFA, prošlogodišnji album Omni polimorfnih (muzika, dizajn, moda) Acid Casuals, čiji je član klavijaturista i elektroničar SFA Cian Ciarán i, evo, Rhysov Candylion, teško da će, sami po sebi, ugroziti integritet benda. U odnosu na format SF Animals, ovi albumi pripadaju drugom planu. Naročito Candylion.
GRUFF RHYS: Candylion
Prethodni Rhysov solo LP Yr Atal Genhedlaeth (2005) otpevan je na velškom jeziku, dok Candylion donosi uglavnom pesme na engleskom, ali veća razlika između ova dva albuma leži u tome što je Yr Atal Genhedlaeth izrazitiji rock album, dok Candylion rado plovi kroz folk i lagani jazz. To na papiru/ekranu možda (nekome) deluje kao osveženje, ali u praksi – bar u ovom slučaju - ide na uštrb pokretačke energije i ubedljivosti. Aranžmani i produkcija su znatno razrađeniji nego prethodnog puta, ali to nije dovoljno da se nadomesti polet specifičan za Rhysove vrhunske radove.
To sve, naravno, ne znači da je Candylion loš. Naslovna pesm(ic)a je prlično umilna, Con Carino nudi nežan drone ugođaj koji podseća na rane radove Spiritualized, ali odiše optimizmom; Gyrru Gyrru Gyrru je toliko repeat-friendly da je to gotovo zabrinjavajuće...
Avionska pripovest Skylon! koja bez žurbe (traje gotovo petnaest minuta) okončava album simpatična je, ali i najzgodnija kao šlagvort za konstataciju da su svetu, puno više nego Steely Dan za decu, potrebni ozbiljni Gruff Rhys i Super Furry Animals. Da bi bili ozbiljni, naravno, nije neophodno da odustanu od solo projekata, humora, crtanih filmova... Problem je, zapravo, u tome što potreba za velikim rock gestovima u poslednje vreme nije baš najsrećnije raspoređena: neki je imaju previše za svoj istinski potencijal, a neki, čini se, premalo. Valjda će se uskoro ispostaviti da i kod Gruffa Rhysa ipak (još uvek) postoji žudnja za misijom.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.