Popboks - SUPER FURRY ANIMALS - Love Kraft [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.08.2005. 00:00

SUPER FURRY ANIMALS

Love Kraft

Razbarušeno i nakićeno. Super Furry Animals i razigrano više nego ikada. “Love Kraft” je poput “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”: zbog šarenila i ambicioznosti lako ga je hvaliti, ali je u njemu teško uživati

Marko Artuković

Ocena:
6
6/10

Phantom Power (2003), prethodnik Love Kraft, zabavan je, opušten i ne baš ispoliran album koji nije ponudio odgovor na pitanje hoće li Super Furry Animals ikada nadmašiti sebe nakon dva uzastopna odlična albuma Mwng (2000) i Rings Around the World (2001). Zapravo, album ostavlja utisak da to nisu ni pokušali.
Love Kraft, međutim, deluje da je bend ovoga puta žarko želeo da se uhvati u koštac sa sopstvenim potencijalom na znatno ambiciozniji način. Ovaj razbarušen, nakićen i razigran album pokazuje Super Furry Animals u do sada najrazmahanijem izdanju, sa većim autorskim i vokalnim učešćem različitih članova benda nego ikada ranije.
Kada se spoje zdravi pop senzibilitet i sklonost ka obilju soničnih detalja, ponekad nastaju remek dela, a ponekad svetlucavi galimatijasi koji su na mahove veliki, ali u celini “samo” decentni. Krcat brižljivo sprovedenim idejama, a sa frustrirajućim nedostatkom pop kohezije kakva je krasila njihove vrhunske radove, Love Kraft uleće u ovu drugu skupinu.
To ne znači da je ovaj album slabašan ili nevredan pažnje. Upečatljivih melodija ima, ali ne dovoljno da bi album proklizio pred ušima ostavljajući za sobom svežinu i ulivajući veru u mogućnost da naši savremenici budu velikani popa makar blizu The Beatles. Ima i inspirativne ekscentričnosti á la ovi gore, ali ona je retko sasvim elegantno fokusirana. Sve to čini da Love Kraft ne bude jako interesantan, a to je jedna od čudnijih mana koje album Super Furry Animals može da ima.
Neka i zaključak bude sproveden kroz poređenje sa The Beatles – Super Furry Animals su veliki, izdržaće oni to. Love Kraft je poput Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band: lako ga je, zbog šarenila i ambicioznosti, hvaliti, ali je u njemu teško uživati.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.