Popboks - BAD COPY - Najgori do sada [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 24.01.2007. 00:00 · 1

BAD COPY

Najgori do sada

Na kraju naše hip hop mini-ekskurzije po velegradu kao poslednju destinaciju u maršruti predstavljamo novi album lakrdijaša s periferije poznatijih pod imenom Bad Copy

Marko Nikolić

Ocena:
6
6/10


 

Prošla je već cela decenija otkako je Bad Copy jedan od stubova na kojima počiva beogradska hip hop scena. Od prvenca Orbod mebej (ITMM, 1996) grupa - koju su tada sačinjavali Ajs Nigrutin i Miki Boj - išla je uzlaznom putanjom u karijeri.
Nakon smrti Miki Boja na Kosovu krajem prošlog veka, grupa je privremeno prestala sa radom, ali se u izmenjenoj i do danas aktuelnoj postavi (Timjah aka Bdat Džutim, Ajs Nigrutin i Wikluh Sky) vratila na scenu koju je u neku ruku i prerasla drugim albumom Sve sami hedovi (One, 2003) kojim je doprinela popularizaciji i širenju srpskog hip hopa promovišući ga kao najperspektivniju granu domaće muzičke scene.
Svojim neobaveznim i raskalašnim pristupom svakodnevici koji u sebe uključuje opsednutost alkoholom i lakim drogama, antielitistički stav karakterističan za obode grada i konstantnu želju za provodom, BC su brzo stekli široku bazu poklonika njihovog zvuka, baziranog na melodičnom tretmanu hip hop izraza i konstantnom upotrebom specifičnog slenga u rimama.
Njihov autsajderski pogled, koji stoji u esenciji njihovog angažmana, na društvo čiji (ni)su deo, nosi u sebi specifičan naboj koji se izražava kroz seciranje i kritiku u formi izrugivanja određenih fenomena realnosti. Ove postavke nisu do sada ostale neprimećene ne samo kod poklonika ovakvog zvuka, i svoju najozbiljniju primenu u njihovoj karijeri dobijaju na najnovijem izdanju - Najgori do sada.
BAD COPY
Iako ime albuma sugeriše suprotno, u duhu njihove poetike, reč je o najboljem izdanju BC u u kompletnom opusu grupe. Greške u vidu povremene tekstualne nefokusiranosti čiji je izvor neinspiracija i nedorađenosti matrica koje su opterećivala ranija izdanja, na ovom albumu su svedene na minimum. Najgori do sada uspeva da razbije tu povremenu hermetičnost s ranijih materijala i na taj način prevazilazi kontekst razumljiv i zanimljiv samo uskom krugu upućenih/zainteresovanih i doseže do ravni opšteg. Time ovom izdanju biva otvoren put do šireg auditorijuma i shodno tome još većem broju slušalaca.
Primetan je evidentan napredak Timjahe u repovanju, a Wikluhov rnb talenat dolazi do punog izražaja. Savremena produkcija takođe zaslužuje sve pohvale - agresivne bas linije čine da pesme funkcionišu i na podijumima za igru i stoje kao kontrapunkt prijemčivim melodijama koje podižu komercijalni potencijal ove znalački iskalkulisane i brižljivo osmišljene ploče na veoma visok nivo.
Od za grupu klasičnih tema kao što je Štroka, Vinjau i Jebi se u glavu, preko potencijalnih klupskih hitova kao što su prvi singl Bad Copy Žoor i Helanke Bele, tange zelene, do vrlo uspelih stilskih eksperimenata kao što je pesma Kućni red i E to je on, ovaj album je legitiman presek stilskog opredeljenja grupe i predstavlja nesumnjiv napredak u njenom delovanju.


Komentari

  • Gravatar for sky wikler
    sky wikler (gost) | 20.06.2008. 21.44.01
    najbolja grupa koju je srbija imala.....naravno i njeni dragi pevaci.naj pesma predhodinh albuba bekam,spejs nigrutin,stiglo je prolece a sa novog idemo odma...........BAD COPY KONZA
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.