Popboks - KANYE WEST - Late Registration [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.10.2005. 00:00

KANYE WEST

Late Registration

Pozajmice i semplovi. Recimo, u angažovanoj Diamonds From Sierra Leone pozajmljen je deo naslovne jamesbondovske pesme iz Diamonds Are Forever. Pesma je, inače, posvećena izrabljivanju dece u rudnicima dijamanata, o njima West neprestano razmišlja, posebno dok se kupa u mleku koze sa Galapagosa

Aleksandar Pavlić

Ocena:
3
3/10

Zlatni dečko rap industrije je snimio album koji će sigurno zaraditi dosta para i čiji singlovi već popunjavaju vrhove top lista. I to uopšte nije čudno s obzirom na omamljene konzumente čiji ukus kreiraju mediji.
Istina je da je ovo jedno prosečno i dosadno izdanje koje se na jedan potcenjivački način obraća svakom slušaocu koji je dobacio malo dalje od 50 Centa i Eminema.
Odrastajući u Čikagu, u udobnosti tamošnje srednje klase, Kanye West je kontakt sa hip-hop kulturom uglavnom imao preko ploča i to najviše RUN DMC- a; kaže da mu je to promenilo život i da je baš tada poželeo da se bavi muzikom.
Muzika koju on direktno autorski kreira nema nikakave veze sa ovom zaista najuticajnijom rap grupom svih vremena. Ali, ima veze sa pobedom forme nad suštinom i zarade nad muzikom. Slučajevi kada on kao producent pomaže drugim autorima su, povremeno, ipak malo uspešniji.
Posle masivnih producentskih uspeha tipa Bonnie & Clyde Jay Z-ja i prošlogodišnjeg Grammy dobitnika You Don'n Know My Name Alicie Keys (a ovo je stvarno samo mali deo), kao što većina glumaca pomisli da bi bili dobri režiseri, tako je i on rešio da malo baca rime.
Prošle godine je izdao prvi album College Dropout, koji je opet, gle čuda, dobio dva Grammyja - za singl Jesus Walks i za sam album - pa tako osokoljen uspehom, vrlo brzo, ove godine objavljuje Late Registration.
Izdanje obiluje gostima (skoro svaka od 21 pesme), a zanimljivo je da deo producentskog posla, osim samog autora, obavlja i Jon Brion (Fiona Apple, Aimee Mann), koji inače nikad nije radio u hip-hop miljeu.
Posle uvodnog mrmljanja, kreće Heard ‘Em Say u kojoj bolju rolu od samog autora ima prateći vokal Adama Levina iz Maroon 5. Skromne vokalne, pa i liričke mogućnosti West pokušava da nadoknadi beat matricama, semplovima i raznim produkcijskim rešenjima.
Ja sam na tom planu doživeo mnogo veće razočarenje. Cenim da nije preterano ingeniozno uzeti za muzičku podlogu jedan od najvećih hitova Curtisa Mayfielda Move on Up i repovati preko.
Isti slučaj je i sa angažovanom Diamonds From Sierra Leone, u kojoj je pozajmljen deo naslovne jamesbondovske pesme iz Diamonds Are Forever sa sve Shirley Bassey. Pesma je, inače, posvećena izrabljivanju dece u rudnicima dijamanata, o njima West neprestano razmišlja, posebno dok se kupa u mleku koze sa Galapagosa.
Muzički, album na momente može da se učini zanimljivim. Recimo, u blues- hop komadu Gold Digger u kojoj je gost glumac-komičar Jamie Foxx, ili u My way Home sa poslovično dobrim Commonom.
Iz prve lige repera tu su i Jay-Z, Nas, Consequence, Game kao i R&B diva Brandy. Oni ipak ne uspevaju da izvade stvar, a od nekih se to stvarno nije ni očekivalo.
Velika je želja da se bude veći od hip-hopa, da se napravi transformacija u zvezdani pop i osvoji svet.
Teško je podneti ovoliku količinu korporacijske muzike tog entertainment modela novog svetskog poretka, toliko teško da sam poslednje rečenice ovog teksta završavao slušajući Mos Defa.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.