Popboks - THANK YOU BAUDELAIRE I VVHILE - Racing Raindrops i VVhile Is Vanity [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 16.08.2012. 12:17

THANK YOU BAUDELAIRE I VVHILE

Racing Raindrops i VVhile Is Vanity

Dva debi EP-ja novih beogradskih bendova - Thank You Baudelaire i VVhile

Marjan Stošić

Ocena:
6

 

 

Thank You Baudelaire: Racing Raindrops (Kišobran, 2012)

 

 


6/10

 

Thank You Baudelaire je bend iz Beograda koji postoji već par godina, ali tek dolaskom pevačice Aleksandre Tomović početkom prošle godine počinju sa ozbiljnijim radom. Racing Raindrops EP predstavlja prvo izdanje novoosnovane muzičke etikete Kišobran. Snimljen je u studiju Undeground u Beogradu, dok je mastering urađen u Pragu. Izdanje se može besplatno preuzeti sa bandcamp stranice benda uz jedan od 24 različitih omota koji prate ovaj EP.

Thank You Baudelaire sviraju kombinaciju dance i alternativnog roka, ali imaju i dosta pop elemenata. Na izdanju se nalaze 4 pesme koje su produkcijski urađene veoma kvalitetno u odnosu na izdanja mnogih bendova iz zemlje i regiona. Otpevane su na engleskom jeziku, a akcenat ne predstavlja problem. Muzičku osnovu čine dinamične i kreativno osmišljene bas linije u kombinaciji sa dance ritmovima bubnja, uz čestu upotrebu zvona (cowbell) zbog kojeg je neizbežno poređenje sa bendom The Rapture. Gitarske deonice su veoma dobro osmišljene, a Aleksandra uspeva da svojim glasom dočara emociju pesama. Zvuci klavijatura, hendklepovi, zvižduci, prateći vokali, kao i saksofon u poslednjoj pesmi, ukazuju na to da se bend potrudio da obogati zvuk na albumu.

Neke od mana ovog izdanja predstavljaju česti dinamički prelazi i predugo trajanje pojedinih pesama. Plesne numere In the Groove i Brief Moments imaju nepotrebne ritmičke padove i uspone. Dok kod nešto umerenijih Sublime i Were You Right, ti mostovi i dužina pesama čine da misli odlutaju tokom slušanja.

Racing Raindrops je sasvim korektno debi-izdanje. Na ovim prostorima bendovi sa ženskim vokalom tradicionalno privlače veću pažnju slušalaca, a vreme će pokazati da li će Thank You Baudelaire uspeti da pronađu svoje mesto na regionalnoj muzičkoj sceni.

 
 
 
VVhile: VVhile Is Vanity (Napravi zaedno/Twintoe/ Jazz Chairs, 2012)

 

 


6/10

Andrija Spičanović, bivši frontmen rasformiranih bendova 36 Daggers i Cut Self Not, nedavno je predstavio svoj novi projekat pod nazivom VVhile. Pored Andrije, koji je zadužen za gitare i vokal, u bendu je i Stevan Ćirović (ex-Let’s Grow/Jaibo!) za bubnjevima.
VVhile Is Vanity EP je dostupan u vidu vinilnog 7“ izdanja, koje su u saradnji objavile makedonska DIY etiketa Napravi Zaedno, izraelsko/nemačka kuća Twintoe Records i Jazz Chairs iz Beograda. EP je dostupan i u digitalnom formatu kao besplatni download. Ovo izdanje nam donosi  4 pesme sveukupnog trajanja  oko 12 minuta. Snimljen je u niskobudžetnoj varijanti, u kućnim uslovima.
 
 
VVhile se definitivno može svrstati među indie/DIY bendove, a što se žanrova tiče tu su pre svega zastupljeni noise-pop i shoegaze, ali i low-fi, alternativni rok i još dosta toga. Na ovom izdanju bend emituje velike količine energije i melodije umotane u veliki broj slojeva buke i mikrofonije.
Andrija peva na engleskom jeziku, a glas se uglavnom tretira kao neki dodatni instrument  jer su tekstovi skoro potpuno nerazumljivi, ali to je upravo ono što odlikuje lo-fi bendove. Odsustvo basa nadoknađuju distorzirane gitare i dinamični ritmovi na bubnju, ali uprkos svemu ovo je veoma melodično izdanje. Primetan je uticaj benda My Bloody Valentine na pesmama Worldending Curse i Vanity. Masni, teški rifovi nose pesmu Marriage Riots, da bi drugu polovinu iste numere preuzeli mikrofonija i buka u Sonic Youth stilu. Izdanje zatvara shoegaze kompozicija pod nazivom Fecal Gaze.
S obzirom na to da EP traje samo 12 minuta, verujem da nas VVhile uskoro može iznenaditi još nekim novim diskografskim izdanjem.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.