Popboks - STARIGRAD PAKLENICA FILM FESTIVAL (2) - Brejkersi, bura i Queen [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 10.08.2012. 10:53

STARIGRAD PAKLENICA FILM FESTIVAL (2)

Brejkersi, bura i Queen

Prošlogodišnji dokumentarni film u BBC produkciji o jednom od najpopularnijih rock sastava svih vremena, grupi Queen, sledi najviše standarde dokumentaristike sa žigom državne britanske TV kuće: vešta montaža, dinamičan tok, hrpa premijerno prikazanih arhivskih snimaka daju temeljan i uzbudljiv sadržaj, dakle bez grešaka u koracima

Marko Nikolić

 
 

Raspored tokom druge polovine festivala muzičkih dokumentaraca u Starigradu pomrsila je bura koja je i u sredu i u četvrtak bila razlog otkazivanja projekcija na otvorenom. Ana, gazdarica apartmana u kome smo bili smešteni, ocenila je da je u pitanju “tek povetarac, jer kada stvarno zapuše onda može skidat' krovove s kuća”, no i ovoliko “zviždanje” vazduha je u ovom slučaju bilo dovoljno da zaljuljana platna budu stavljena van upotrebe te su projekcije filmova održane u mnogo manje uzbudljivim prostorijama festivalskog Press centra i Kina, oba smeštena unutar hotela Alan.

Da li je do bure, zamora materijala ili nečeg trećeg, tek malobrojna ekipa novinara iz Srbije i Hrvatske bila je složna u oceni da su prikazani filmovi bivali sve neujednačenijeg kvaliteta kako se muzičko-filmska manifestacija u Severnoj Dalmaciji bližila svom kraju.
 
Paolo Angeli - Vincent Moon
U ovom “blic” filmu, čija dužina ne premašuje ni celih deset minuta, uopšte nema naracije, samo sardinijska spržena zemlja i neobični umetnik Paolo Angeli u bliskom susretu sa svojim čudnovatim instrumentom. Na prvi pogled, ovo sokoćalo ima telo gitare sa umetnim kontrabas dodacima, žice su postavljene i uzduž i popreko, a ima ih i u dva reda – u drugom redu na nekoliko centimetara iznad samog instrumenta su mnogo labavije postavljene. Mehanizam nalik na minijaturni ventilator okida žice iznutra, pomažući umetniku da da svoj doprinos u kreiranju zvučne slike pogodne za iritiranje komšija. Jedina vrednost ovog naslova je videti pomenuti instrument, mada i on, baš kao i ovaj suvišan film, ima vrlo ograničeno polje primene.
Ocena: 3/10
 
In Search of Haydn -  Phil Grabsky
Filmovanje životopisa poznatog austrijskog kompozitora Josepha Haydna rađen je u maniru TV dokumentaristike –  na desetine sličnih, bogato kostimiranih sadržaja popunjava programsku shemu na kanalima kao što je recimo History Channel. Gledaocu su na uvid pruženi najznačajniji lokaliteti iz kompozitorovog života, nekoliko desetina mahom britanskih eksperata i svetskih muzičara pokušava da osvetli istorijski kontekst i muzičku relevantnost Austrijanca, ali sve je to nedovoljno za segment publike koju tema preterano ne zanima jer u filmu nema ničega što bi iole moglo da je zainteresuje. Ljubiteljima klasike i austrougarske gospodštine pruženo je dosta materijala za uživanje, svi ostali proživljavaće teške trenutke usled učestalih napada dosade i pospanosti.
Ocena: 4/10
 
 
Sloboda ili ništa - Nenad Popović
Za dokumentarac o grupi Partibrejkers vladalo je veliko interesovanje u Paklenici, te nije bilo slobodnih mesta u Bioskopu hotela Alan, ili kinu Sauna, kako su ga prisutni novinari neformalno prozvali. Cane i Anton su i u Dalmaciji dostojno predstavili svoju muziku, misiju i grad iz kog potiču, publika je pozitivno reagovala na uobičajene mudrolije iz repertoara mušičavog i harizmatičnog frontmena, a posebno je bilo interesantno posmatrati film sa engleskim prevodom poznatih pesama. Jedina veća mana ovog ostvarenja je što se u njemu nalazi materijal star sada već sedam godina, ali svejedno, bilo je čudno i lepo biti Beograđanin u Dalmaciji tokom njegovog trajanja.
Ocena:7/10
 
Queen: Days of Our Lives - Matt O'Casey
Prošlogodišnji dokumentarni film u BBC produkciji o jednom od najpopularnijih rock sastava svih vremena sledi najviše standarde dokumentaristike sa žigom državne britanske TV kuće: vešta montaža, dinamičan tok, hrpa premijerno prikazanih arhivskih snimaka daju temeljan i uzbudljiv sadržaj, dakle bez grešaka u koracima. Šta god mislili o njemu, ovaj engleski sastav, predvođen jednim od najvećih frontmena u istoriji pop kulture, neizostavan je deo svakog relevantnog rock n' roll kanona, a gledanjem ovog filma stiže se do spoznaje i zbog čega – pregršt vanvremenskih hitova u njegovoj pesmarici priča priče u kojima su reči suvišne. Gledalački ugođaj bio bi i veći da film nije kriminalno preveden na hrvatski (watershed nije “razblaženo”, argument nije “argument”, već “svađa”, itd.), a ovo je na žalost bila česta pojava tokom trajanja festivala.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike