Popboks - ATHEIST RAP - Osveta Crnog Gonzalesa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.04.2005. 00:00

ATHEIST RAP

Osveta Crnog Gonzalesa

Ne vredi tugovati nad sudbinom domaćeg izdavaštva, pa ni nad sudbinom šačice bendova koji se usuđuju da nešto objave. Stari znanci sa top lista devedesetih su skoro pa zaboravljeni. O apsurdnosti situacije govori činjenica da povratak nekim izdanjima iz tog perioda sada predstavlja melem na ranu

Uroš Milovanović

Ocena:
5
5/10

Kako smo samo naivno mislili da će i domaćem rocku svanuti, da će bendovima biti omogućeno da vežbaju, sviraju, stvaraju, objavljuju.... Nakon svega, ponovo na margini, čekaju na red. Da vidimo, mediji lepo kažu ovako: političari, stranke, lideri, ekonomija, finansije, sudovi, političari, lideri, finasije, stranke, vremenska prognoza, političari… Domaća rock 'n' roll scena (u najširem smislu) nikad nije bila u većoj apatiji. Što, izgleda, nikog više i ne uzbuđuje.
Objavljivanjem ploče Osveta Crnog Gonzalesa, novosadski punk-rock sastav Atheist Rap svima baca rukavicu (pljuje!) u lice. SVI su na meti oštrih tekstova i NIKO nije pošteđen, pa ni ONI sami. Njihove prepoznatljive finte na ovoj ploči su potpuno zrele. Oni koji nisu bili ljubitelji šarmantno duhovitih – ali, ruku na srce, često i prenapornih singlova sa predhodnih albuma - ovde će biti prijatno iznenađeni odmerenošću i balansom koji je ostvaren prvenstveno u tekstovima.
Osveta Crnog Gonzalesa govori o svemu onome o čemu svaki naš prosečan čovek misli. Preslušavanje dođe kao neka vrsta psihoterapije , pa vam je posle kudikamo lakše. Ali, učinak nije dužeg roka trajanja: za boljitak je potrebno složiti još mnogo kockica. One su često razbacane, neke su zauvek polomljene, a neke skrivene u džepovima skupih odela. Nemaština prouzrokuje oštrenje misli i čula, pa su AR ponovo u akciji, direktno podsećajući na važnost glasa i stava. Kao ne tako davno, tokom turneje Vreme je, izađi na crtu.
Da li je vreme za neki novi prevrat – pitanje je koje u kontekstu lebdi nad ovim izdanjem. I bend ima odgovor, jasan i glasan. Dinamična punk svirka, veseli aranžmani, ironični i duhoviti tekstovi čine okosnicu Crnog Gonzalesa, imaginarnog lika sa bukleta CD-a. Nikad dosta hleba i igara, a on je naivno rešen da jednim molotovljevim koktelom sve to prekine.
Možda, za promenu, ovo izdanje treba poslati na adresu svih srpskih političkih faktora (kao i onih koji misle da to jesu), sa molbom da ga preslušaju više puta i svoje mišljenje pošalju u javnost kroz dnevnu štampu. Teško da bi se snašli. Verovatno bi i to iskoristili za sopstvenu promociju, ali bi negde sigurno shvatili ozbiljnost njegovog sadržaja.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.