Popboks - SUPER S KARAMELOM - Prazne priče [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.03.2009. 13:25

SUPER S KARAMELOM

Prazne priče

(Samizdat)

Pretendenti na mesto favorita tinejdžerskih žurki objavili su novi album u sopstvenoj režiji

Nebojša Marić

Ocena:
5


5/10
 

Oslanjanje na aktuelni muzički pravac kako bi se pridobila tinejdžerska populacija svakako nije smrtni greh, ali budi opravdanu sumnju kada je reč o vrednosti benda koji pribegava tom rešenju. U konkretnom slučaju imamo Bečejce Super s Karamelom, čiji se hit Debela devojka svojevremeno dosta vrteo po medijima. S obzirom na to da se tinejdžeri ovde odavno ne zabavljaju uz nešto što ima makar daleki nagoveštaj rocka, uspeh pomenute pesme nije bio mala stvar.

SUPER S KARAMELOM - Prazne priče

I pored toga, budućnost benda posle debija nije delovala ružičasto. Pre svega, podžanr koji su odabrali – tinejdžerski punk utonuo u pop - podrazumeva tanku liniju između bljutavosti i šarma, i nju je bend na debiju često prelazio (npr. Kondorov let). Tako su se našli pred nemalim izazovom: da li i koliko se menjati, i da li možda treba ići linijom manjeg otpora i bukvalno ponoviti recept sa prvenca?

SUPER S KARAMELOM - Prazne priče

Problemi nisu bili samo konceptualne prirode. Super s Karamelom je u međuvremenu pevački tandem (sada ga čine Milana Vujkov i Tamara Ružička). Poslednje, ali ne i najmanje važno – bend je izgubio podršku etikete Automatik. Sve u svemu, morali su da krenu ispočetka kada su najvažnije stvari u pitanju. 

Iz takve situacije Super s Karamelom možda nije izašao kao potpuni pobednik, ali je uspeo da napravi nekoliko iskoraka koji bitno menjaju sliku benda za jednu sezonu. Novi album u prvom delu ne menja muzičku matricu koju smo slušali na prvencu, s tim što su sada rifovi tvrđi, a svirka usredsređenija. A i vizura je drugačija – manje-više bezbrižna tinejdžerka je u međuvremenu postala samosvesna. Ukoliko sada želite da joj priđete, moraćete da pazite na njene loše dane i da preispitate svoj stav o ravnopravnosti polova.

Već od prvih taktova pesme 21. Vek, koja otvara Prazne priče, jasno je da je ovo ozbiljno zamišljen album (u prilog ovoj tezi govori i veoma zanimljivo rešenje omota, bez drečavih boja i slika članova i članica benda), koji nema pesama koje bi se na prvo slušanje nametnule kao hitovi. Uzrok tome su detalji koji znaju da zasmetaju baš u trenucima kad se čini da je bend na sigurnom putu da poentira. To se naročito odnosi na pojedine prelaze, kojima često nedostaju snaga ili tenzija (npr. u pesmama Zašto, Matori...).

SUPER S KARAMELOM - Prazne pričeS druge strane, Prazne priče ne o(p)staju do kraja samo na ponavljanju pop punk matrice. U pesmama U prolazu i Jesen jasno se čuju odjeci motowna i ženskih sastava 60-ih. U njima Super s Karamelom dobija toliko neophodno novo zaleđe, tradiciju na koju u budućnosti treba još slobodnije da se osloni. Ove pesme donose svežinu u izrazu benda i predstavljaju vrhunce izdanja.

Odevanje bisera Eve Braun Bečej noću u poletno punkoidno ruho na samom kraju odiše mladalačkim optimizmom. Šteta je što nijedan ozbiljan izdavač nije stao iza Praznih priča. Na albumu možda nema napadnih hitova, ali se čuje ambicija benda (ne bez pokrića) da se dosegne ono što su ostvatili slavni vojvođanski  prethodnici (Eva Braun, OPO...) kada je reč o trominutnoj formi

Audio:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.