Popboks - BELI ALBUM (1968-1979-2008) - Povratak počecima [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 06.12.2008. 22:57 · 1

BELI ALBUM (1968-1979-2008)

Povratak počecima

Smrću Briana Epsteina nastala je velika praznina u poslovnoj imperiji Beatlesa. Dovoditi nekog sa strane u izolovani i zatvoreni krug četvorke, nije dolazilo u obzir. Zato je trebalo pronaći pravi način za usklađivanje poslovnih i stvaralačkih dužnosti najbogatije i najpopularnije rock grupe na svetu

Branko Vukojević

Džuboks

Šta može sledeće da radi grupa koja objavi Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band? Šta god hoće, naravno. Tako i bi. Pre samo 40 godina, Beatlesi su objavili tzv. Beli album, posle čega ponovo ništa više nije bilo isto.

Nekima najbolji, nekima predug (!?), ovaj album - nastao nakon smrti menadžera Briana Epsteina i boravka u Indiji -  svakako je njihovo najrazuđenije ostvarenje: od Ob-La-Di, Ob-La-Da do Revolution 9, preko (Lennonove!) Julie i (McCartneyjevog!) Helter Skeltera, kroz Harrisonove While My Guitar Gently Weeps i Long, Long, Long, uz još čitav niz apsolutnih klasika i bogat asortiman kurioziteta, ova dupla ploča i danas je spremna da fascinira i zbunjuje.

Često sirov (Yer Blues...), jednako često samohrano enigmatičan (Glass Onion...), The Beatles je nezaobilazan i kao istorijska građa, i kao živo rock’n’roll tkivo čija će ponekad ishitrena mudrost i istinska radost stvaranja i sviranja nadživeti i preostalu dvojicu ex-Beatlesa, a i sve nas ostale, koji smo danas tu da mu se divimo i da ga kritikujemo.

Ringo Starr se pre nekoliko godina "složio" da bi bilo bolje da Beli album nije bio dupli, i izjavio da je trebalo da naprave dva: Beli i Belji.

U tekstovima objavljenim 1979. u Džuboksu, Branko Vukojević je pokušao da bude malo... prizemniji.



Komentari

  • Gravatar for zorglub
    zorglub (gost) | 06.05.2012. 20.00.33
    Greota da nema ni jedan komentar. :) Bez sumnje jedan od najvažnijih albuma ikada objavljenih. Istresli su iz sebe sve što su imali, i ono najbolje i najgore. Posebno uživam da ga slušam baš danas, sa naglaskom na pesmu Piggies.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora

THE JAM (1981)

I to je zabava

Džuboks

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks