Popboks - THE JAM (1981) - I to je zabava [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 15.05.2010. 15:40 · 1

THE JAM (1981)

I to je zabava

Jedna od najboljih i najpopularnijih britanskih grupa, u Jugoslaviji je još uvek poznata pre svega kao ime kojim će vas znalac uveriti u svoje dubinsko poznavanje stvari

Branko Vukojević

Džuboks

Šta da se radi kad imaš samo 22 godine i već četiri izvrsna albuma? Najbolje je snimiti još jedan isto tako dobar, ako ne i bolji. Upravo to su uradili Paul Weller i njegova dva prijate­lja iz grupe Jam svojim poslednjim albumom “Sound Affects”.

Još od vremena Beatlesa najbolja viza stranim kompozicija­ma za dolazak na domaće radio programe bio je boravak na vr­hu britanske top-liste. Što zbog blizine, što zbog činjenice da tamošnje muzičko tržište umnogome predstavlja specifičan propusni filter, zgodan kao putokaz u oblikovanju programa. Kada bismo testirali upućenijeg poklonika rock i pop muzike i tražili od njega da pokuša da prepozna što više kompozicija sa spiska pesama koje su se našle među dvadeset najpopularnijih sa obe strane Atlantika u poslednjih petnaestak godina, nema sumnje da bi procenat uspešnih pogodaka bio mnogo veći na britan­skom spisku.

Nedavno sam razgovarao sa urednikom jedne od naših licencnih produkcija i na pitanje zašto okleva sa izdava­njem nekih potencijalno vrlo atraktivnih naslova američke pro­dukcije (komercijalno, pre svega) odgovorio mi je da čeka pot­vrdu uspeha tih atrakcija u Britaniji, jer je tako pola posla oko propagande i boljeg prihvatanja već rešeno.

Do prvih značajnijih izuzetaka ovog nepisanog pravila došlo je po neposrednoj ekspanziji dva paralelna fenomena - disca i novog talasa. U potrazi za što neutralnijim sadržajima, ljudi koji odlučuju šta će narod slušati preko radija su vrlo dosledno ignorisali dobar deo produkcije, bez obzira na atraktivnost. Ta­ko je došlo do paradoksalne situacije da su pojedinci zaradili oreol beskompromisnosti i nekonvencionalnosti zato što su se odlučivali da u svojim programima puštaju kompozicije koje su prodavane u stotinama hiljada primeraka. Tako se, donekle, po­novila priča iz ranih šezdesetih.

Sve ovo vam pričam zbog toga što su Jam, jedna od najboljih i najpopularnijih britanskih grupa, u Jugoslaviji još uvek poznati pre svega kao ime kojim će vas znalac (sa ili bez navodnika) uveriti u svoje dubinsko poznavanje stvari. Što je bez veze. Jam su poslednjih godina imali seriju hit singlova kojima mogu bez imalo rezerve stati uz bok velikim “singl bendovima” iz šezde­setih, kao što su Who ili Kinks. Kao i sve pesme sa vrhova para­da najpopularnijih to su bile prihvatljive i pevljive kompozicije, bez nedoraslog mudrovanja i polusvarene pretencioznosti.

Me­đutim, Weller i društvo nikada nisu imali dovoljno naglašen fak­tor šminke da bi bili značajnije prihvaćeni na ovim terenima. Poređenje sa Police će dobro poslužiti. Oba sastava svojim ploča­ma bez zadrške dolaze na prva mesta top-liste u Engleskoj, i jedan i drugi su premijerne koncertne atrakcije. Međutim, dok Sting i druga dvojica ofarbanih regrutuju vrlo šaroliku publiku, od 10 do 40 godina, Jam poklonike nalaze u definisanijem i probirljivijem segmentu onih koji kupuju ploče. Police na top-li­ste dolaze pevajući “de du du du, de da da da, je sve što želim da ti kažem”, Jam to isto postižu govoreći o “puškama iz Etona”. Sting And Co. slavu su stekli veštim izvođenjem pastiša reggae muzike, a Weller A.D. je esencijalni rock bend. Police dobar deo svog uspeha duguju činjenici da su se predstavili kao široko prihvatljivo lice “novog talasa” za uključivanje u mo­dernije tendencije. Kada se govori o njima, najviše se priča o tome kako su oni dobri svirači (svirali su jazz, mora da su dobri itd. itd.).

S druge strane, kod Jama svirka ne štrči, već je uspešno integrisana u jednu širu koncepciju. Međutim, to ne znači da se oni “vade” na druge stvari. Njihove ploče su jedan od najupečatljivijih primera bravuroznog sadejstva trojke u rocku. Weller, Foxton i Buckler sa svega tri instrumenta vezu guste strukture koje počivaju na najsuštinskijim odrednicama rock zvuka. Oslanjanje na nasnimavanja i naglašenu pomoć studij­ske tehnologije je svedeno na minimum.

Rasprave o najboljim instrumentalistima nisu primerene “novom talasu”, ali ako jed­nog dana i na to dođe red, nema sumnje da će Jam, a naročito gitarista Weller, tu zauzimati najistaknutije mesto. Ako je Pete Townshend ikada poželeo naslednika, dobio ga je. Ako želite oponašati Police dovoljno je da skinete nekoliko “caka”, zaštit­nih znakova, ali da bi zvučali kao Jam morali biste biti dobri kao i oni sami. Mislim da bi Jasenko Houra najbolje objasnio ovo.

Uostalom, ukoliko neko želi da proveri dva poređenja najbo­lje će biti da posluša poslednje albume oba sastava i mnogo to­ga će biti jasno. Problem je samo u tome što (bar u Beogradu) Police možete čuti na radiju svakog sata, a Jam vrlo teško. Što se tiče izdavanja ploče Wellera i drugova kod nas, bolje je da zaboravite i pomisao na to.

Pišući pre skoro godinu dana o četvrtom albumu sastava, “Setting Sons”, rekao sam da nastavlja gotovo vertikalnu uzlaz­nu liniju prethodnog (što i nije neka mudrost primetiti). Prijatna novost je da najnovije ostvarenje, “Sound Affects”, ne obara nanižu liniju na grafikonu uspeha. To je jednoglasno mišljenje i u svim engleskim novinama koje uz prikaze ploča daju i brojča­ne ocene, na njega je potrošeno svih pet zvezdica. To me nije iznenadilo, jer je iskustvo pokazalo da Jam, uz Elvisa Costella, predstavljaju jednu od najstabilnijih konstanti modernog britan­skog rock izraza.

Kod Clasha čovek uvek strepi da će oni u svojoj gotovo dečjoj potrazi za poštenjem ovog sveta lupiti negde glavom o zid i ispasti naivni i patetični. Međutim, Weller sa svojim kompanjonima gazi vrlo sigurno i na petom albumu. Ka­da se čitava stvar sa punkom zahuktavala, 1976. godine, čekalo se da se čitava stvar profiltrira kroz medij albuma. Od tada do danas mnogi su ostali zaglavljeni u cediljki. Jam su vrlo lako preskočili ključne prepreke drugog i trećeg albuma i nametnuli se kao jedna od najzanimljivijih atrakcija svetske rock scene. Kada se setimo da njihov spiritus movens Paul Weller ima sa­mo 22 godine, jasno je da nas i ubuduće očekuje dosta lepih stva­ri.

“Sound Affects” predstavlja novo poglavlje u Wellerovoj seriji “sličice iz Britanije”. Sam naslov je igra reči koju Englezi toliko vole i stalno zagorčavaju život prevodiocima. Doslovno bi se mogao prevesti kao “Zvuk utiče” (Na šta? To nije posebno na­glašeno). Međutim, kada se taj naslov izgovori, može se protumačiti kao “zvučni efekti”. Zato je ploča grafički opremljena po­put ploča sa zvučnim efektima iz šezdesetih godina, koje su bile vrlo popularne u doba ekspanzije stereo snimaka. Mnoštvo sliči­ca na omotu na kojima su zabeleženi različiti motivi svakodnev­ice ukazuje i na dalji pomak Wellerovih pesama ka opštosti.

Ispovesti i problemi tinejdžerskog zajedništva sve više se povla­če dok Paul zauzima specifičnog komentatora britanske svakodnevice. Nešto slično radio je i Ray Davies iz Kinksa. No, dok su njegove pesme više bile vrcava polemika, Wellerov ton nosi više gorčine i direktniji je. U pesmi “That’s Entertainment” prostim nabrajanjem prizora koji se mogu videti iz obične vož­nje podzemnom železnicom ili pogledom kroz prozor nekog stambenog bloka stvara upečatljivu sliku običnog dana u jed­nom velegradu gde se smenjuju nasilje, buka, žurba, dosada i rezignirana romantika. Ova pesma istovremeno izvanredno su­mira čitav album i može se smatrati specifičnom uvertirom ili pak zaključkom ovog ostvarenja.

Muzički, nastavlja se širenje osnove započeto na prethodne dve ploče. Uticaji Beatlesa, koji sve više zamenjuju Who u opu­su Jama, naznačeni na prošloj ploči u kompoziciji “Smither - Jones” ovde se zaokružuju. U pesmi “Start” noseći riff je direk­tan poziv na “Taxman” George Harrisona, ali u celini ovaj uticaj više deluje kroz svest o potrebi da se monolitna zvučna for­mula zameni muzičkim slikama koje odgovaraju posebnom ras­položenju svake pesme.

Na prošlom albumu u pesmi “Smither - Jones” upotrebljeni su gudači, ali iako je to efektno urađe­no, delovali su kao namerno prenaglašen kontrast. Na “Sound Affects” u dvema kompozicijama nalazimo duvače upotrebljene na dva sasvim različita načina. U kompoziciji “Start” Jam u aranžmanu odaju počast “Stax” zvuku koji je obeležio prvu mod eru. Na drugom mestu duvači se mogu uporediti sa aranž­manom u “Penny Lane”. Ostatak ploče je u prepoznatljivom, ali ovaj put u rafiniranijem, Jam ruhu.

Ovaj tekst je napisan na brzinu pošto su novogodišnji prazni­ci uneli malo pometnje u moj radni raspored. Ne verujte kada vam penzionisani novinari pričaju da je veliko zadovoljstvo radi­ti tekstove navrat-nanos. To je velika muka. Međutim, pravo za­dovoljstvo bilo je slušati novi album Jama.

Ovaj završetak sam smislio da bih izbegao ovaj koji sledi, ali nisam uspeo. Već je predvidljivo zaključivati napise o Jam isti­canjem da su oni jedna od najboljih grupa na svetu danas. Ali, šta se može kada je tako.



Komentari

  • Gravatar for dobar
    dobar (gost) | 16.05.2010. 10.37.19
    je the jam.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora

HEAVY METAL (1981)

Ko ne žali uši?

Džuboks

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks