Popboks - WILCO - Sky Blue Sky [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 24.05.2007. 00:00

WILCO

Sky Blue Sky

Šesti studijski album jednog od ključnih modernih bendova na površini zvuči veoma tradicionalno, ali inovativnost - koja je na pretprošlom albumu Yankee Hotel Foxtrot postala njihov zaštitni znak - još uvek je tu, samo utkana dublje u strukture pesama

Marko Artuković

Ocena:
7
7/10
O boljem, manje dobrom itd. uvek se, naravno, da raspravljati, ali kada se odvaja bitno od nebitnog (disciplina prilično zapostavljena u današnjem indie svetu), Wilcov četvrti album Yankee Hotel Foxtrot (2002) jedan je od svega nekoliko modernih albuma koji se jednostavno moraju naći u prvom planu. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog gromadne reputacije koju je brzometno stekao, uspostavljajući Wilco kao, uz Radiohead, svetioničare pomerene, a velike muzike.
Na lidera Jeffa Tweedyja (ex-Uncle Tupelo), (tada) depresivca sa migrenskim glavoboljama, podložnom napadima panike, sa nervnim sistemom obloženim medikamentima, takav status morao je imati mešovit efekat. Danas sam Tweedy kaže da mu A Ghost Is Born (2004), album koji su, u izmenjenoj postavi, Wilco izdali nakon Yankee..., ne zvuči blisko. To, međutim, A Ghost Is Born ne sprečava da bude izvrsna ploča.
Na Sky Blue Sky Wilco opet ima izmenjenu posadu; ovoga puta, najupadljivija promena je u ulazak gitarskog inovatora Nelsa Clinea (ex-Geraldine Fibbers, i još puno toga), već dobro razigranog koncertnog člana grupe, u studio. Jim O’Rourke, renesansni ekscentrik, iako je prestao da učestvuje u radu Sonic Youth, gde je bio stalno zaposlen, i otišao u Japan, rasprodavši veliki deo svoje riznice muzičkih sprava, opet je radio sa Wilco, kao i na prethodna dva albuma. Energija i znanje ove dvojice virtuoza, međutim, u službi su glatkih, milozvučnih i naizgled skromnih pesama bez površinskih izleta na nove teritorije.
WILCO: Sky Blue Sky
Sky Blue Sky je izvanredno kompaktna ploča bez ijednog trenutka buke kakvim su se Wilco rado odavali na Yankee... i A Ghost...; kao takav, on lako može zazvučati kao zaboravljeni, pomalo dosadni, klasik iz sedamdesetih godina prošlog veka. Samo, obilje detalja i vešto uklopljenih zavojitih puteva koji su puno više stvar dubinske strukture pesme nego glazure, zapravo, održavaju  bend na inovatorskom nivou na koji su nas Tweedy i ekipa – ili, tačnije, ekipe - navikli.
Treperavo sunčani kontinuitet albuma retko napušta „baladni“ štimung; ovoj postavi benda, odlično usviranoj i rasviranoj, takva dinamika odlično pristaje. I tematski, pa i emotivno, album je gotovo iz jednog komada – od uvodnog sleganja ramenima Either Way,zaključno sa završnom nebesko-vazdušastom On and On and On, Sky Blue Sky je (uglavnom) pomirljiva storija o romantičnoj vezi koja nikako (ne može) da se završi.
Ipak, najveća snaga albuma leži u sviračkom delu priče: naprosto, retko se javlja rock postava koja se može istovremeno podičiti ovolikim pojedinačnim kompetencijama članova i ovako svrhovitom stavljanju svačijeg doprinosa u službu pesme i albuma. Kao najsigurniji put do potpunog doživljavanja Sky Blue Sky zbog toga se nameću ponovna slušanja sa obraćanjem posebne pažnje na različite instrumente, pa zatim opet na celinu... Čak i najupadljivija – tj. najzgodnija za zviždukanje – numera Impossible Germany sadrži izobilje odlično realizovanih ideja.
Na izvestan način, Wilco su ovde poput ABBE. Živopisni Šveđani su svoj neverovatni pop kvalitet dostizali veštim uklapanjem gomila hookova u svoje pesme koje bi na kraju zvučale prilično jednostavno. Sky Blue Sky svoje izobilje, međutim, stavlja u znatno tišu službu, pa je efekat daleko od prvoloptaške spektakularnosti. Veća pažnja posvećena ovom albumu, međutim, teško može ostati nenagrađena.
Audio:
Video:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.