Popboks - ARCADE FIRE - Neon Bible [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.03.2007. 00:00

ARCADE FIRE

Neon Bible

Sindrom drugog albuma? Da. Isti onakav sindrom kakav su svojevremeno preležali Slint i Nirvana

Marko Artuković

Ocena:
8
8/10
Poput prijatelja sa kojim smo se nenadano zbližili u vremenu koje podseća na privatnu apokalipsu, montrealski Arcade Fire - koji su debijem Funeral (2004) naprečac osvojili indie populaciju, kritiku, Davide Bowieja i Byrnea i U2 - sada koriste priliku da obuhvatnije progovore o svetu-oko-nas, znajući da će ih neko slušati.
Takav pristup mnogo starije prijatelje – i mnogo iskusnije umetnike - lako može dovesti u nepriliku. Mogu zvučati pretenciozno, pa i propovednički (pogotovo sa ovakvim naslovom); mogu se, pod slatkim teretom ambicije da svojom vizijom obuhvate sve u kojem žive, zaljubiti u mrak. Što je, sve redom, slučaj sa Arcade Fire na Neon Bible. Ali, gle! – to ovu ploču ne čini lošom. Zapravo, između ostalog, upravo zbog toga, ova ploča je izvanredna.
ARCADE FIRE: Neon Bible
Ključna stvar je ista kao i u slučaju Funeral: emotivne i ostale potrebe i namere ne bi, muzički, puno značile da Arcade Fire nisu bili i ostali retko muzikalna skupina. Na Neon Bible ova činjenica se, mnogo više nego prošli put, odnosii na LP kao celinu: ovoje album u najpunijem smislu te reči, dakle album kakvi se u poslednje vreme retko objavljuju.
Jedan od uslova za to je, naravno, adekvatno otvaranje, i Black Mirror je idealna: već prvim sekundama potmule grmljavine uvodi pravo tamo gde egzistira čitav album da bi, stihovima koji su jedno sa muzikom, i smirenom, sugestivnom soničnom gradacijom, uspostavila koordinate ozvučenja, svetla, vlažnosti... rečju – atmosfere!
A ona je nesaglediva vrlina ovog albuma, što je redovno slučaj sa izvrsnim albumima sličnog senzibiliteta: Slintovim  Spiderland, Pink Moon Nicka Drakea...  ili, ponajviše, Ocean Rain Echo and the Bunnymen. Sa ovim poslednjim, Neon Bible je blizak ne samo po atmosferi i mračno romantičnoj okeanskoj slikovitosti, već i zbog nezanemarljive neposredne vokalno-instrumentalne sličnosti. Na primer. u uzastopnim Intervention, Black Wave/Bad Vibrations i Ocean of Noise, koje deluju kao omaž ovom klasiku, koji su Echo and the Bunnymen svojevremeno (1984) reklamirali kao greatest album ever made.
Neon Bible je monolitan, ali nije jednoličan; naprosto, čitav album je komponovan tako da ostavlja utisak da je stilska raznovrsnost koju nudi manja nego što jeste, što ga drastično razlikuje od razularene fešte Funeral. (Antichrist Television Blues) i No Cars Go (čija je verzija ranije objavljena na EP-ju Arcade Fire - 2004), koje izvan konteksta albuma zvuče prilično divlje, perfektno se uklapaju u tamnu, šaputavu celinu. To je, naravno, između ostalog i zasluga producenata, koji se u ovom slučaju zovu – Arcade Fire.
ARCADE FIRE: Neon Bible
U makazama između hiperprodukcije i brzog interneta, u indie krugovima je relativno lako postati slavan na 15 minuta, ali je teško ostati slavan duže od toga. Arcade Fire su svojim debijem razvalili velika vrata alternativne scene, a Neon Bible spušta loptu, obustavlja poluhisterični karneval i predstavlja Arcade Fire kao usredsređen bend koji zna i šta hoće, i kako da do toga dođe.
Karijere koje ovako dobro počnu često ne potraju dugo. Nadajmo se da sa Arcade Fire to neće biti slučaj, jer malo je, danas, tako važnih bendova.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.