Popboks - MY BUDDY MOOSE - My Buddy Moose [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 01.03.2007. 00:00

MY BUDDY MOOSE

My Buddy Moose

Danas otkrivamo još jedan nepoznati album iz komšiluka. Nastao pod producentskom palicom Dalibora Pavičića, generala The Bambi Molestersa, debi MBM donosi 12 pesama oslonjenih na pop, rock 'n' roll, punk, soul i country - za svakoga po nešto jako&glasno

Igor Čoko

Ocena:
7
7/10
Istorija domaće pop kulture nesporno potvrđuje činjenicu da je Rijeka oduvek bila nezaobilazna tačka na mapi svoje bivše i sadašnje države. Iako su mnogi znalci spremni da kažu kako status tamošnjih bendova danas uglavnom počiva na kultu o “boljoj prošlosti” (Paraf, Termiti, Grč, Let 3, Laufer...), jedno novo je krenulo u akciju demistifikovanja tog stanja.
My Buddy Moose po mnogo čemu nisu nastavak slavne niske, ali Rijeka može biti ponosna na njih. Uz The Bambi Molesters, The Babies i možda The Beat Fleet, MBM su jedan od najboljih hrvatskih alternativnih bendova.
Njihov istoimeni debi donosi zvuk americane u svom najraskošnijem obliku, kroz sublimaciju obrada klasika heroja žanra i autorskih stvari koje odišu, bar za ove prostore, neobičnom ozbiljnošću i kvalitetom. Album My Buddy Moose je žanrovski autentično izdanje: pre svega, pošlo mu je za rukom da pomeri granicu ovdašnjeg shvatanja gitarskog zvuka, i to potpuno spontano i nepretenciozno.
MY BUDDY MOOSE: My Buddy Moose
To je dovelo do situacije da se ovaj četvoročlani bend jednostavnim pristupom autorski pronašao u onom što je Gram Parsons nazvao Cosmic American Music - otvorenoj kreativnoj viziji koja omogućava poigravanje sa kantrijem, folkom, bluzom, soulom, rokenrolom i pankom. Isprepletenim u, kako sami kažu, “čudesnoj sinergiji” koja vas istim intenzitetom prožima tokom čitavog trajanja albuma.
Slikovitije rečeno, debi My Buddy Moosea je koktel u kome se isprepliću emocije Johnnyja Casha, Grama Parsonsa, Long Rydersa, Cowboy Junkiesa, Steve Earlea, Calexica i Steve Wynna, marinirane u prepoznatljivom mediteranskom šmeku, koji zvukovima  harmonike i mandoline, vešto produkcijski uhvaćenim kroz živi moment svirke, daju posebnu aromu. Sasvim dovoljno elemenata koji će vas privući i kada se već upecate, emotivno potpuno razoružati.
Posmatrano iz ugla muzičke ex-yu produkcije, ovo je album vredan svake pažnje, hrvatski odgovor na aktuelne alternativne gitarske trendove prisutne u Srbiji. Ali i biser koji, usled neadekvatne medijske podrške, može vrlo lako ostati samo dobro čuvana tajna, što bi bila velika šteta.
Iskreno, ne bi nam škodilo više, makar približno ovakvih albuma - muzička scena bivše države sijala bi tada nekim sasvim drugim sjajem.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.