Popboks - GEORGE MICHAEL - Twentyfive [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.01.2007. 00:00

GEORGE MICHAEL

Twentyfive

I posle ove kompilacije, jasno je da će prvi, proračunato hladan i narcističan solo album pod naslovom Faith ostati najveći osvojeni komercijalni vrh u alpinističkom pohodu na srca fanova širom sveta. George Michael se više ne brije dva puta dnevno

Dario Stajić

Ocena:
6
2CD
6/10
3CD
7/10



“Drinks are free,
Fun and sunshine –
there's enough for everyone”
Club Tropicana – Wham!



Mnoge pesme megauspešnog dueta Wham! (1981-86), pa i neke iz solističkog perioda njegove karijere, često bude pogrešne asocijacije kod dela ženske i muške publike. Iako naš čovek već decenijama ima probleme s alkoholom (“Drinks are free...“), kanabisom (...there's enough for everyone”) i prozakom („Fun and sunshine...“) – on ni u jednom trenutku ne laže.
Zanima me ko će prvi da se usudi i uporedi iskustva pevača sa ispod naočara za sunce skrivenim spojenim obrvama, opisana, recimo, u pesmi Club Tropicana sa višeznačnošću jedne Some Velvet Morning Leeja Hazlewooda ili Perfect Day Lou Reeda. Život, pored romana, piše i pop hitove. Za njihovo razumevanje su nekad potrebne decenije, konopac oko vrata, pucanj iz sačmarice, malo duže listanje englesko-jugoslovensko-britanskog rečnika ili samo par minuta svesnog slušanja.
George Michael je krajem 90-ih pronašao novu životnu sreću u druženju s kućnim ljubimcem Hippyjem, labradorskim retriverom. Jadno štene se utopilo u Temzi pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Počevši od prvog dana rođenja, kad se ubio njegov ujak, sudbina se surovo poigrava s popularnim pevačem. Njemu je na albumu Patience posvetio pesmu My Mother Had a Brother. Slično je i njegov deda s majčine strane, s glavom u rerni, svoj život priveo kraju.
Previše opsednut spoljašnim izgledom i seksualnim tegobama tokom 80-ih i 90-ih, Georgios Kyriacos Panayiotou, britanski Grk kiparsko-jevrejskog porekla, nikad ne prelazi kućni prag a da nije sređen od glave do pete. Površno preslušani, ispod tri sloja barokne produkcije, prilično pretenciozno zvuče i njegovi malobrojni zvanični albumi.
Sam Michael, isfrustriran diktaturom i metodama tadašnjih oligarha, menadžersko-producentske trojke Stock, Aitken i Watermana, u svojim kasnim intervjuima opisuje svoje nezadovoljstvo esnafskom podelom na izvođače i autore, koja na korporacijskoj muzičkoj mapi sveta, prema njegovom mišljenju, i dalje postoji i diktira mnoga pravila igre.
Dosta bolja situacija je sa singlovima. Zbog stalnih nesporazuma sa Sonyjem, koji je tokom 90-ih preuzeo njegovu matičnu kuću CBS, George Michael je za vreme dugih i iscrpljujućih sudskih rasprava svoju diskografsku aktivnost sveo na za njega podnošljiv minimum. Izdavački kontinuitet se pokazao kao vrlo inteligentan potez, naročito u poređenju s kreativnim sunovratom od kog se skoro čitavu deceniju oporavlja Prince, ili neslavnog raspada i frustracija neposredno nakon izlaska drugog albuma Stone Rosesa, koji su imali slične nevolje sa izdavačima i mendžamentom.
GEORGE MICHAEL
Kompilacija Twentyfive presek/dokumentacija/novo svedočanstvo je jedne usponima, padovima, novinskim naslovima, ličnim gubicima i hit singlovima bogate karijere.
Prva (tehnički brižnije izvedena) zvanična kompilacija iz 1998. Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael bila je podeljena u dve celine: For the Heart i For The Feet. George Michael se i ovoga puta koristi istim obrascem podelivši album u zvanično u dve celine. Prvi CD pun dance petardi nosi naziv For Living, a drugi nakrcan sporogorećim baladnim punjenjem – For Loving.
Na njima se prvi put pojavljuju: moderni R&B vatromet An Easier Affair, lagana uspavanka This Is Not Real Love, duet s Mutya Buenaom (bivša Sugababe), i nova verzija Heal The Pain otpevana u jednom dahu s Paulom McCartneyem.
Ovu pesmu, originalno objavljenu na albumu Listen Without Prejudice Vol. 1 (1990), kao sample za B stranu CD singla Rolled/Oats smotali su i trip-pop-indie-hoperi Lemon Jelly.
Trostruka luksuzna verzija albuma Twentyfive donosi treći, možda i najvredniji deo – For The Loyal, s nekim slabije eksploatisanim snimcima i premijernom Understand. Vrlo zanimljivo i organski kompaktno zvuče, poređane u nizu, jedna pored druge:
3.2. Software dance zvečka Precious Box s poslednjeg albuma Patience (2004). GM planira da svoje nove pesme ubuduće ponudi besplatno na internetu;
3.3. Stingova Red lightRoxane, koja se u potpunom mraku i potpuno novom svetlu, skrivena iza big band jazz paravana, skida do gole kože;
3.4. Fantasy – duboko u 80-im, propraćena sintetičkim fanfarama i Soul II Soul/Snap ritmovima.
GEORGE MICHAEL
Retki su u praksi albumi koji s 15 tačaka istog tempa i pod razno, pa čak i kad se radi o megapoznatim hitovima, mogu da održe konstantnu pažnju slušaoca. To se dešava, ali vrlo retko. Ako vam muzika služi, recimo, za uspavljivanje ili kao soundtrack za neobavezne popodnevne razgovore, kod kuće ili na javnim/tajnim mestima.
Sekundarni tretman/prijem muzike često pogađa muzičara direktno u nerv, naročito ako albumima dajete pretenciozna imena poput: Listen without Prejudice, Vol. 1, Older ili Patience. Stoga, pazite šta govorite, ako se nađete s Georgom Michaelom u četiri/dva oka: slušanje bez predrasuda ne podrazumeva slušanje s pola mozga.
Luksuzno izdanje s dodatnim trećim CD-om i tekstovima svih Michaelovih pesama definitivno predstavlja bolju opciju od standardnog dvostrukog izdanja, iako su na oba prilično nepregledno i nemarno navedeni podaci o ostalim autorima i tehničkom personalu.
Jedino se jasno vide imena partnera na pojedinim duetima, a to veličine Eltona Johna, Paula McCartneya, Mary J. Blidge u najmanju ruku i zaslužuju. S druge strane, nedostaju dosta uspešni dueti s preživelim članovima benda Queen i primadonom Lisom Stainsfield: These Are The Days Of Our Lives (EP Five Live – 1993).
Već se naziru konture sledeće kompilacije u kolekciji hitova Georgea Michaela. Ona će verovatno da obuhvati sve (mešane) dublove, duele i grand slam titule, pojačane snimcima i nastupima sa Astrud Gilberto, Whithney Houston i Arethom Franklin.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.