Popboks - GROUNDATION - Upon the Bridge [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.12.2006. 00:00

GROUNDATION

Upon the Bridge

“Ko kaže da funk grupa ne može da svira rock?”, pitao se direktor kosmosa George Clinton na jednoj od najboljih ploča 70-ih (One Nation Under a Groove - Funkadelic)

Nenad Pejović

Ocena:
7
7/10



Ako parafraziramo prethodno pitanje, možemo se zapitati i zašto beli bendovi ne bi mogli svirati reggae. Odgovor koji pružaju neki od najcenjenijih američkih reggae bendova današnjice je nedvosmislen: Soldiers of Jah Army ili John Brown’s Body, grupe sačinjene od belih muzičara, zasluženo su zauzele mesto u panteonu najboljih savremenih (roots) reggae grupa, potvrđujući da, biološki gledano, pojam crne, bele ili bilo koje ljudske rase - ne postoji!
Ipak, predvodnička pozicija pripada grupi Groundation, momcima iz San Franciska, delom školovanim jazz muzičarima, delom ljubiteljima rock klasike 70-ih i najznačajnijim delom dubokim poštovaocima tradicije majstora kakvi su Marley, Black Uhuru ili Congos. Teško je na prvo slušanje poverovati da je Harrison Stafford, lider Groundationa, beli pevač koji tek što je prešao tridesetu: njegov sugestivni vokal često je upoređivan sa Marleyjevim ili H.R.-ovim bravurama, mada bi najpribližnije bilo poređenje sa Horace Andyjevim falsetom.
Njegov glas je jedno od dva najjača oružja benda: drugo predstavlja visoko stručno muziciranje celog benda na dosadašnjih pet objavljenih albuma od 1999. do sada, a koje po feelingu možete pomešati sa svirkom sa bilo kog reggae klasika iz 70-ih. Status benda potvrđuju i gostovanja visokih zvaničnika rasta zajednice na albumima grupe, a ovoga puta to su Ijahman i Pablo Moses.
GROUNDATION
Upon the Bridge je album koji se tematski i muzički nadovezuje na prethodna četiri: oko osnovnih Staffordovih melodija, plete se bogata mreža zvukova koja, kao i na prethodnim pločama, sasvim neprimetno prelazi u ambijentalne jazz pasaže, vraćajući se na glavni, roots kolosek, kao u pesmi Use to Laugh. Mada termin roots označava poštovanje osnovnih premisa reggae muzike-topli, gruvajući bas, “čak-čak” ritam gitaru, bogato korišćenje udaraljki itd. -bez korišćenja elektronike ili za reggae neuobičajenih instrumenata, recimo, Groundation je i te kako moderna grupa: dinamika između refrena i strofa pesme What Could Have Been svojim intenzitetom deluje poput rešenja HC benda.
Struktura pesama transcendira strofa-refren šablon prateći Staffordove mistične stihove, čineći tako ovaj album idealnim za meditiranje, a posebno ako se konzumira u paketu sa Dub Wars, dub albumom benda s početka ove godine. To posebno zbog toga što se jedina (mada ne tako važna) zamerka estetici Groundationa svodi na gustu zvučnu tapiseriju pesama, kojoj na momente insistirajući Staffordov vokal ne dopušta da potpuno prodiše.
To može biti pitanje ukusa, ali ono što je teško dovesti u pitanje je da Upon the Bridge predstavlja još jedno kvalitetno izdanje u opusu benda, učvršćujući ih uz legende Devičanskih ostrva, hiperproduktivne Midnite, na tronu savremene američke rasta spitirualnosti.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.