Popboks - SPARKLEHORSE - Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 06.10.2006. 00:00

SPARKLEHORSE

Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Pred nama su svi elementi Sparklehorse estetike: prijatno kuckanje ritam-mašine i modifikovan, šaputav glas propušten kroz razne filtere prepleteni su sa sanjivim, melanholičnim melodijama uz povremene fuzične gitare. Idealno za meditaciju, jogu ili dokono buljenje u plafon

Ksenija Mladenović

Ocena:
6
6/10





Mark Linkous, spiritus movens Sparklehorsea, skroman čovek bez ikakvih pretenzija da bude rock star, dosledno fura svoju muzičku viziju eksperimentalno psihodeličnog folk rocka daleko od medijske galame i komercijalno-merkantilne muzičke mašinerije. U tome mu svakako pomaže geografska dislociranost od muzičkih centara moći (Linkous živi u Severnoj Karolini, a albume snima uglavnom u sopstvenom studiju), a najviše diskontinuitet u radu (ovoga puta prouzrokovan trogodišnjom depresijom), i to u svetu u kome je zlatno pravilo opstanka “publish or perish”.
Pet godina, koliko je prošlo od izdavanja prethodnog albuma It’s a Wonderful Life, bio je više nego dovoljno dug period da ljubiteljima Sparklehorse zvuka otvori apetit i da se izlazak novog albuma dočeka s velikim očekivanjima, ali i zebnjom. Ovo poslednje ispostaviće se, srećom, kao nepotrebno, pošto su i na ovoj ploči prisutni svi elementi Sparklehorse estetike: prijatno kuckanje ritam-mašine i modifikovan, šaputav glas propušten kroz razne filtere prepleteni su sa sanjivim, melanholičnim melodijama uz povremene fuzične gitare.
SPARKLEHORSE
Linkous nastavlja da eksploatiše svoju čarobnu formulu balansirajući na tankoj liniji između originalnosti i manirizma i ovoga puta uposlivši veliki broj saradnika: producenti i snimatelji Dave Fridmann i Dangermouse (sa kojim Linkous planira izdavanje albuma pod imenom Dangerhorse), Tom Waits, Steven Drozd (Flaming Lips), Johnny Hott (House of Freaks) potpomažu kreiranje prepoznatljivog Sparklehorse kosmosa, koji, iako se na momente čini opasno poznat, toliko da nedostaje ono fino uzbuđenje pred otkrivanjem nečega novog, ipak je nekako drag.
Činjenica da se Linkous polako iscrpljuje u sopstvenom konceptu biva još jednom skrajnuta pred magijom melanholičnih, toplih balada Getting It Wrong, Return to Me, prefinjenih spacy-pop komada Mountain i Shade & Honey, te apsolutnog favorita, omamljujućeg desetominutnog instrumentala Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain, idealnog za poniranje u okean snova. Psihodelična Don’t Take My Sunshine Away i potencijalni lo-fi pop hitići Ghost in theSky i It’s Not So Hard malo dižu tempo albuma, dok uvršćavanje pesme Morning Hollow, hidden tracka sa prethodne ploče deluje pomalo zbunjujuće.
Uz malo prekrajanje redosleda pesama eto nama adekvatne muzike za meditaciju, jogu ili dokono buljenje u plafon… samo se pitam, kako/da li atmosferu s ploče ponavljaju na koncertima?
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.