Popboks - DESET NAJINOVATIVNIJIH KOMPANIJA U MUZIČKOJ INDUSTRIJI - Revolucija koja ne prestaje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 28.02.2013. 15:55 · 1

DESET NAJINOVATIVNIJIH KOMPANIJA U MUZIČKOJ INDUSTRIJI

Revolucija koja ne prestaje

Koje to firme u izboru lista Fast Company menjaju ne samo pravila igre u muzičkom poslovanju, već i samu kulturu?

Priredio: Marko Nikolić
Foto: Iz beogradskog studija Digimedia

 

 

Do izbora najinovativnijih kompanija čija je delatnost u vezi sa muzikom, sprovedenog u "režiji" lista Fast Company došlo se zahvaljujući sledećem kriterijumu: nije dovoljno da o vašem poslovanju pričaju samo u branši, bitno je i da ono čime se bavite transformiše kulturu u celinu. Budućnost čeka iza ugla, hajde da vidimo ko to već sada piše nove stranice istorije.

1. Rap Genius

Online servis nastao 2009. sa željom da sve brojnijoj hip hop publici pojasni često komplikovane liričke sheme repera, u međuvremenu je maksimalno proširio svoje polje delovanja - prema rečima čelnih ljudi, kojima je na početku bavljenja ovim poslom jedina želja bila da "upoznaju Cam'Rona", Rap Genius sada ima cilj da "objasni sve" - od pravnih odluka preko pop pesama do Biblije. Sajt funkcioniše kao nepregledna baza znanja koju hiperlinkovima obogaćuju sami korisnici, te stoga investicija od 15 miliona dolara koja je u oktobru prošle godine stigla na račun sajta iz Silikonske doline nikoga posebno nije iznenadila, iako je podigla prašinu u poslovnim krugovima.

2. Spotify

Konstantno poboljšanje usluga ovog online servisa za slušanje muzike dovelo je do toga da je kompanija prvi put prošle godine prišla granici od milijardu dolara zarade. U tome je svoju ulogu odigralo i širenje na tržišta Nemačke, Novog Zelanda i Australije, ali i gomila odličnih aplikacija za mobilne uređaje najnovije generacije, kao i konstantno širenje slušalačkih opcija. Spotify ne voli da "maše" brojem svojih korisnika, ali indikativan je podatak da je tokom šest meseci u 2012. broj onih koji koriste usluge koje se plaćaju na ovom sajtu porastao za milion, što je podvig u moru besplatnih sadržaja koji se mogu naći na internetu.

3. YouTube

Radio sedamdesetih i MTV ponuda osamdesetih na jednom mestu - a sve prilagođeno za korišćenje i najvećim kompjuterskim laicima. Ne treba posebno predstavljati Youtube. Još uvek ne tako uticajan u pronalaženju novih talenata kao radio, ovaj sajt, prema nalazima renomirane kompanije Nielsen, je prvi izbor tinejdžera pri slušanju muzike - u upotrebi je više i od kompakt diskova, radija i iTunesa. Na sve ovo, partnerstvo sa Dellom omogućilo je besplatne live streamove sa četiri najveća američka festivala - Bonnaroo, Lollapalooza, Austin City Limits i New Orleans Jazz Fest.

4. Pulse Films

Koncertni filmovi su stari koliko i rock n' roll ali je Pulse Films svojim sjajnim naslovima udahnuo novi život ovom, činilo se, iscrpljenom žanru. Reneseansa je izvršena na veliki, multidimenzionalni način. Pulse Films su producirali film Part of Me sa svetske California Dreams turneje Katy Perry, a stali su i iza naslova LCD Soundsystem: Shut Up and Play the Hits, posvećenom poslednjem nastupu njujorške grupe. Sa Bjork i Davidom Attenboroughom je minulog leta postignut dogovor o dokumentarnom filmu o evoluciji muzike koji će biti prikazan na televiziji BBC, a šlag na tortu su radovi na nešto konvencionalnijem tržištu video spotova - i Usherov Climax i Coldplayev Paradise su bili nominovani za Video muzičku nagradu.

5. Merlin Network

Hiljade malih nezavisnih etiketa, od Sub Pop do Tommy Boy, udružilo je snage u konglomerat kako bi progovorile glasom velikih izdavačkih kuća. Prvo je u sudskom sporu pobeđen Limewire (prva parnica koju se nezavisni labeli dobili protiv neke peer to peer platforme), a zatim su redom padali i Sirius, Grooveshark i XM Radio. Iz Merlina tvrde da im nije cilj da unište nadirući streaming segment muzičke industrije, već da jedino žele da umetnici budu plaćeni za svoj rad. Čelni čovek Charles Caldas pomenuo je Spotify kao primer koji ide na ruku i korisnicima i izvođačima.

6. Moment Factory

Jay-Z, the Black Keys, Arcade Fire i Madonna na listi su klijenata ove kompanije, na čija se vrata kuca ukoliko želite da od vaših koncerata napravite istinski spektakl. O Moment Factoryju je počelo sve glasnije da se priča nakon prošlogodišnjeg rada u poluvremenu Super Bowla, a uspešna kolaboracija sa "Kraljicom popa" na svetskoj MDNA turneji nagnala je gradske oce Atlantic Cityja da angažuju kompaniju u projektu adekvatnog predstavljanja legendarnog šetališta ovog grada kroz istoriju. Grupa Bon Jovi angažovala je firmu za predstojeću svetsku turneju.

7. Coachella

Uz SXSW najpoznatiji hipsterski muzički festival na svetu transformisao se u oznaku načina života - a luksuzna krstarenja sa muzičkim zvezdama samo su deo ove uspešne priče. Bilo je mnogo skeptika koji su u neverici vrteli glavom na odluku da se u 2012. ovaj kalifornijski festival produži sa jednog na dva vikenda. Brojke su ih demantovale, pošto je Coachella zaradila više nego duplo u odnosu na godinu pre. Usledilo je radno opuštanje na luksuznom brodu uz učešće bendova poput Hot Chip i Sleigh Bells.

8. Songza

Naslednik Pandora Genome projekta koji je zahvaljujući algoritmima uspevao da "potrefi" slušalačke preferencije svojih korisnika, Songza se odlučila za nešto "življi" pristup. Naime, umesto algoritama, ovaj servis je zaposlio ljude da kreiraju plejliste za sve one koji nisu baš vični toj zanimacij i žive u Americi ili Kanadi. Za samo deset dana po objavljivanju, Songza aplikacija za iPhone preuzeta je više od milion puta. Sve u svemu, situacija je prilično obećavajuća za kompaniju koja postoji tek nešto više od godinu dana.

9. StageIt

Platforma koja omogućava interakciju bendova i fanova preko weba, tako što je bendovima ostavljena mogućnost da sa zainteresovanim fanovima ugovaraju nastupe uživo koji se zatim uživo prenose preko ovog servisa. Nema više ugovaranja mesta svirke sa "podizvođačima radova" - Stagelt omogućava bendovima virtualni prostor za svirku, a sam bend određuje datum održavanja, dužinu nastupa i cenu karte. Koncept koji definitivno ima budućnost, pogotovo nakon što je potpisan ugovor sa Warner Musicom.

10. BBC

Britanski javni servis rešio je da otvori Space, eksperimentalni web site na kome se nalazi kompletna kolekcija vinila legendarnog didžeja Johna Peela. Peel je preminuo 2004, i nije stigao da sredi svoje ploče. Space je to uradio umesto njega, i sada tamo, pomoću inovativnog interfejsa možete skidati ploče sa police, razgledati omote ili, naravno slušati muziku sa njih. Projekat je startovao u maju 2012. i prvobitno je bio oročen na šest meseci, ali je naknadno produžen do marta ove godine.



Komentari

  • Gravatar for diy
    diy (gost) | 28.02.2013. 18.31.21
    Spotify još uvek ne ostvaruje nikakav profit, već posluje sa gubitkom. To će se verovatno promeniti u narednih par godina, ali podatak o 'milijardu dolara zarade' nema veze sa realnošću.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike