Popboks - Kombinovana recenzija - THE BLACK WATCH & SOFT HEARTED SCIENTISTS [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 16.02.2006. 00:00

Kombinovana recenzija

THE BLACK WATCH & SOFT HEARTED SCIENTISTS

Skromnost nije uvek vrlina; nekada je i mana. Mnogi spektakularno dobri bendovi izrazito su neskromni. Ova dva albuma ne nude apsolutno ništa spektakularno, ali njihova skromnost je takva da deluje poput čaše sveže, bistre vode u indie moru čija površina vrvi od oporih izliva pretencioznosti

Marko Artuković

Ocena:
6
The Hypnotizing Sea
6/10
Uncanny Tales from the Everyday Undergrowth
6/10


Everybody's in a band, smoreno je pre šest godina konstatovao Tim Foljahn u završnici izvrsnog a, eto, malo poznatog albuma povremenog američkog benda Two Dollar Guitar Weak Beats and Lame Ass Rhymes. Zaista, uši mladih ljudi koji nastoje da prate indie scenu zapljuskuju ogromne količine muzike. Često na površinu isplivavaju ne najbolji, nego najneobičniji primerci; tihi, nenametljivi kvalitet ima male šanse za širi uspeh.
The Hypnotizing Sea, novi LP američkog sastava The Black Watch osnovanog još 1987, donosi – kao i većina izdanja ljupke engleske kuće Pink Hedgehog - muziku lišenu bilo kakve površne grandioznosti: ništa nije šareno, ništa uvrnuto, ništa veliki gest.
Bilo da je u pitanju tvrdi shoegaze (uvodna Innercity Garden), blago ekstravagantni country (ljupki omaž Dylan Dylan Dylan) ili, naprosto, melodični alternativni gitarski pop (većina pesama na albumu), The Black Watch zvuče razgovetno i samouvereno, ali i nenametljivo.
* * *
Soft Hearted Scientists nisu baš toliko skromni – ne samo da imaju priličnu sklonost prema šarenilu, pa i misticizmu, nego su iznedrili i čitav manifest. Dovoljno je, međutim, preleteti preko tog manifesta da bi se uvidelo kako je, zapravo, u pitanju svojevrsni manifest nepretencioznosti. Ovaj sastav iz Walesa (još jedan, dakle, sa tri reči u imenu) slavi ljubav, maštu i prirodu.
Uncanny Tales from the Everyday Undergrowth, njihov dugosvirajući debi koji objedinjuje sva tri dosadašnja EPja, blago je zamaman i povremeno (Wendigo, Brother Sister, Black Castles) intenzivnije interesantan izlet u originalni muzikalni, bajkoviti svet ovog perspektivnog benda.
Audio:
Skromnost nije uvek vrlina; nekada je i mana. Mnogi spektakularno dobri bendovi izrazito su neskromni. Uncanny Tales from the Everyday Undergrowth i The Hypnotizing Sea ne nude apsolutno ništa spektakularno, ali njihova skromnost je takva da deluje poput čaše sveže, bistre vode u indie moru čija površina vrvi od oporih izliva pretencioznosti.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.