Popboks - JENS LEKMAN - Oh you’re So Silent Jens [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 08.02.2006. 00:00

JENS LEKMAN

Oh you’re So Silent Jens

Ovaj album tekstualno mnogo ne varira i uglavnom tretira ljubavnu tematiku čineći to širom otvorenog srca, sa naivnim šarmom i iskrenom setom. U nekoliko pesama prepoznaju se obrisi melanholije karakteristične za Nicka Drackea i Leonarda Cohena, ali humor i pažnja koju Lekman poklanja detaljima sprečavaju da melanholija preraste u patetiku

Mirko Mandić

Ocena:
6
6/10



Švedskog kantautora Jensa Lekmana nije teško porediti sa velikanima baroque-popa. Argumenti za ovakve komparacije su sveprisutni na Oh you’re So Silent Jens (odavde OYSSJ), kolekciji pesama koja objedinjuje materijal originalno objavljen tokom 2003/2004. na tri EP-a: Maple Leaves, Rocky Dennis in Heaven i Julie + tri dodatne pesme.
Bez obzira na to da li su deonice na OYSSJ originalne ili dolaze iz pažljivo biranih semplova, ovaj sve slavniji autor iz pesme u pesmu upotrebljava aranžerski i instrumentalni izraz klasike (violine, čela, klavir, flaute, trube) i smešta ga u kontekst popa. Ipak, koristeći lo-fi produkciju, on ne dozvoljava pesmama da zvuče suviše grandiozno i tako stilski približava OYSSJ indie inkarnacijama baroque-popa iz poslednje dve decenije – twee- i chamber-popu.
JENS LEKMAN
Album tekstualno ne varira mnogo i uglavnom tretira ljubavnu tematiku čineći to širom otvorenog srca, sa naivnim šarmom („A whole month’s salary - / gonna set it to flames / on some girl, we just met recently / I barely know her name“) i iskrenom setom („Oh! The memories, they come a-streaming / When I`m walking round here dreaming“).
U nekoliko pesama se poznaju obrisi melanholije karakteristične za Nicka Drackea i Leonarda Cohena (The Wrong Hands, Black Cab, Maple Leaves, Another Sweet Summer's Night on Hammer Hill ), ali humor i pažnja koju Lekman poklanja detaljima sprečavaju da melanholija preraste u patetiku.
Zbog čestog korišćenja semplova Lekmana ponekad porede sa Beckom. Ali za razliku od njega, koji semplove najčešće koristi kao cilj (u pop-art stilu), Lekman ih upotrebljava kao sredstvo. Naime, ovde izabrani segmenti pesama grupa kao što su Belle And Sebastian, Arab Strap, Television Personalities, Beat Hapenning, Avalanches ili Left Banke nikada ne skreću pažnju na sebe. Naprotiv, oni učvršćuju pesme u koje su utkani i tako demonstriraju Lekmanov kompozitorski talenat i njegovu predanost pesmi kao osnovnoj izražajnoj formi. Naravno, odabir onoga što je semplovano dosta govori i o onome ko je semplove pronašao.
Audio:
Iako OYSSJ sadrži 17 veoma dobrih pesama, njegovo preslušavanje od početka do kraja otežano je činjenicom da se sastoji iz jasno podeljenih celina koje predstavljaju originalne EP-eve. Takođe, Lekmanov vokal često zvuči neekspresivno, što dodatno opterećuje, naročito kada se uzme u obzir da OYSSJ traje duže od sat vremena. Ipak, ono što najviše smeta u vezi sa OYSSJ je to što je on samo nagoveštaj onoga u šta bi Lekman mogao da izraste u budućnosti.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.