Popboks - THE CARDIGANS - Super Extra Gravity [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.11.2005. 00:00

THE CARDIGANS

Super Extra Gravity

Super Extra Gravity nije lak zalogaj: privlačnost melodija nije uvek prvoloptaška, a Nina Persson je i ovog puta, što se lirike tiče, nezgodna za saradnju. Gust i složen, ali vešto formulisan, to je album od posebne važnosti za današnji pop rock mainstream

Marko Artuković

Ocena:
7
7/10

Vrlo dobrim albumom Long Gone Before Daylight (2003), The Cardigans su dosegli tačku u kojoj njihova ozbiljnost preti da proguta njihov nekadašnji adut - njihovu pop pitkost. Naravno, umetničke ambicije ovi Šveđani nisu počeli da pokazuju tek na svom petom LP-ju, ali njih je na ranijim albumima dovoljno lako prevideti da bi muziku koju nude oduševljeno prihvatili i oni koji u Don't Speak sastava No Doubt nalaze sve što im je potrebno u pop pesmi.
Iz Long Gone... se mogao iscediti samo jedan zicer-hit – For What It's Worth. Već drugi singl, You're the Storm, bio je suviše opasan da bi tek tako prošao kod širih-slojeva-publike.
Prvi singl sa šestog dugosvirajućeg izdanja The Cardigans Super Extra Gravity, razbarušena I Need Some Fine Wine and You, You Need to Be Nicer (osim što je sa svojih 40 karaktera u naslovu strahovito zgodna za kritičare koji otaljavaju svoj posao) odlikuje se umereno glomaznim skladom bezgrešne slatkosti sunčanog mainstream popa, arty ekstravagantnosti i žovijalnog rokanja. Kao takva, ova numera je precizan predstavnik albuma koji teži da srećno ujedini različite ambicije The Cardigans.
Ostatak Super Extra Gravity vrvi od ozbiljnih kandidata za singlove; neumorno ubedljiva Godspell i statično-plesna In the Round samo su neki od njih. Izvanredno sviračko umeće benda je raskošno ozvučilo songwriting Petera Svenssona, čijim nenametljivim gitarskim akcijama i ovde vredi posvetiti posebnu pažnju.
Audio:
Bubanj Bengta Lagerberga, mudro akcentovan već na početku albuma izborom prominentno udaračke Losing a Friend za uvodnu kompoziciju je, kako svirački tako i studijski, impresivan. Što se sličnosti sa rock gorostasima tiče, nesvakidašnji susret Fleetwood Mac i The Velvet Underground bio je zanimljiv i konstruktivan.
A Nina? Nakon odustajanja, žaljenja i nesigurnosti opevanih na Long Gone..., oporo-slatka Nina Persson ovde ubeđuje, zahteva, pa i otvoreno prekoreva, zadržavajući stamenu ženergiju (M. G. Fleka) kojom vlada u svim raspoloženjima.
Super Extra Gravity nije lak zalogaj: privlačnost melodija nije uvek prvoloptaška, a Nina Persson je i ovog puta, što se lirike tiče, nezgodna za saradnju. The Cardigans ne žele da budu lakši od života i njihova osobena pop vizura podrazumeva dozu komplikacija. Upravo zbog toga, imaju izvanredan značaj kada je velika scena u pitanju. Gust i složen, ali vešto formulisan, Super Extra Gravity je album od posebne važnosti za današnji pop rock mainstream.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.