Popboks - THE RAKES - Capture/Release [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 04.10.2005. 00:00

THE RAKES

Capture/Release

The Rakes nisu najduhovniji bend koji ste imali prilike da slušate, ali uspeli su da u jedva nešto više od 30 minuta na šarmantan, energičan i gotovo dokumentaristički način opevaju život mlade londonske radničke klase. Oni su ti uz koji ste mogli da odrastete

Senka Pajić

Ocena:
7
7/10

Možda ste imali priliku da čujete neku pesmu sastava The Rakes na radiju i da pomislite kako je u pitanju još jedan u nizu britanskih bendova, NME miljenika koji sviraju nešto što zvuči kao „punk za novi milenijum“, šta god to značilo, i nisu ama baš ništa novo ni posebno.
A možda ste, opet, imali priliku da gledate njihov odličan nastup na ovogodišnjem Exitu, na kojem ste se posle treće pesme, iako niste planirali, progurali u prvi red, skakutali sa 16-ogodišnjacima i sasvim svesno rizikovali da zakasnite na nastup glavnih zvezda te večeri. I možda potajno priželjkivali da se privatavate sa pevačem Alanom Donohoeom posle koncerta u backstageu. (Uuups. zaboravite, molim vas, da ste pročitali poslednju rečenicu.)
Istina je da su The Rakes novi miljenici NME-a, devet zvezdica i neverovatni hvalospevi u recenziji albuma svakako svedoče o tome, a takođe je istina da na albumu Capture/Release nećete čuti ništa spektakularno novo. U stvari, svaka pesma zvuči poznato, kao da ste je čuli 100.000 puta do sada.
Sve to, naravno, ne znači da je Capture/Release loš album. The Rakes jednostavno liče na muziku koju ste slušali dok ste odrastali. Najverovatnije zbog toga što su i oni sami odrasli uz istu.
The Rakes nisu najduhovniji bend koji ste imali prilike da slušate, ali uspeli su da u jedva nešto više od 30 minuta na šarmantan, energičan i gotovo dokumentaristički način opevaju život mlade londonske radničke klase.
Prvih par pesama traju jedva nešto preko dva minuta, repetativne su (o čemu svedoče i stihovi iz pesme Retreat: Walk home, come down, retreat to sleep/ Wake up, go out again, repeat) i lako pamtljive. Na početku pesme The Gult (koja se bavi buđenjem u krevetu pored nepoznate, overweightosobe), čujemo glas Alana Donohea koji nam saopštava da slušamo istinitu priču.
I u to nema sumnje. Svaka pesma na ovom albumu zvuči iskreno i proživljeno.
Posle ovako energičnog početka, čiji su najsvetliji momenti već pomenuta The Guilt i prvi singl 22 Grand Job, sledi blago opadanje ritma i tu The Rakes počinju da zvuče dosadnjikavo, gotovo bezidejno, a repetativnost koja nas je na prvoj polovini albuma zabavljala počinje da zamara, što je naročito očigledno u pesmama Animals i T Bone.
Izuzetak je Binary Love, (Can't you just pretend, that we are more than friends?) u kojoj Donohejev glas na momente veoma podseća na glas Pulpovog lidera Jarvisa Cockera, a u jedinoj pravoj ljubavnoj pesmi na albumu to nikako ne može da bude loše.
I taman kada ste rešili da izvadite CD iz plejera, jer tri dosadnjikave pesme zaredom je stvarno već suviše, The Rakes vas iznenađuju sjajnim završetkom albuma. Terror vas već u uvodnim taktovima osvaja snažnom bas linijom koja pesmi daje gotovo plesni karakter, a potom i jednostavnošću.
A završna Work Work Work (Pub, Club, Sleep), nepretenciozna i šarmantna, ujedno je i najbolja pesma na albumu.
I baš zahvaljujući toj nepretencioznosti, koja se jasno čuje čak i u produkciji, Capture/Release zvuči jednako sveže i zabavno na prvo i na deseto preslušavanje. Ovo sigurno nije jedan od onih albuma koji će obeležiti godinu i kojima ćete se iznova i iznova vraćati, ali ako je to neko opravdanje, The Rakes nisu ni nameravali da naprave takav album.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.