Popboks - VARIOUS ARTISTS: - Bossa n' Stones: The electro-bossa songbook of… [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 16.09.2005. 00:00

VARIOUS ARTISTS:

Bossa n' Stones: The electro-bossa songbook of…

Možete da zaboravite na specifični i prepoznatljivi Jaggerov glas, te zvuke Keithovog telecastera. Svih dvanaest pesama, koliko ih je na albumu, izvode razne izvođačice. One su svoj posao obavile jako dobro i većini pesama dale ono nešto: nežnost, šarm i sexy prizvuk, što se posebno ističe u Let's Spend The Night Together i (I Can't Get No) Satisfaction

Viktor Milatović

Ocena:
6
6/10

Stavljena na papir, ideja se čini poput najgore noćne more svakog nas Stones fanatika: klasike Jaggera i Richardsa (od Fool To Cry preko Satisfaction do Wild Horses) upregnuti u bossa nova ritam začinjen sa malo šminkerske downtempo elektronike. Srećom, stvarnost je donekle prevarila teoriju.
Možete da zaboravite na specifični i prepoznatljivi Jaggerov glas, te zvukove Keithovog telecastera. Ovde se radi o potpuno drugačijim Stonesima, a najlakše bi bilo da reći – moderni Stonesi. Nekoliko različitih producenata i muzičara odlučilo je prihvatiti izazov i upustiti se u ovu avanturu.
Reč je o kompilaciji obrada njihovih pesama, ali u laganom electro-bossa nova stilu. Svih dvanaest pesama, koliko ih je na albumu, izvode razne izvođačice! Njihova imena i nisu previše poznata, te vam verovatno ne bi previše značilo kada bismo neke pomenuli.
One su, ipak, svoj posao obavile jako dobro i većini pesama dale ono nešto: nežnost, šarm i sexy prizvuk, što se posebno ističe u Let's Spend The Night Together i (I Can't Get No) Satisfaction.
U najbolje trenutke kompilacije u spomen Bossa n Stones ubraja se rimejk besmrtne Sympathy For The Devil (Freedom Dub), što i nije čudno s obzirom na njene izvorne demonske bossa impulse.
Najgore je, međutim, prošla sirota Angie nad kojom je izvršeno klasično silovanje.
U sendviču između te dve krajnosti smešten je niz dopadljivih pesama sa mnogo seksepilnih ženskih vokala i chill-out šmekom koji priču drži unutar granica slušljivosti.
Leto je pri kraju i ako vam tokom užurbane jeseni bude trebalo opuštanja, kakvog do sada niste mogli pronaći na Stones pločama, ovo nije loš recept.
Inače, dodatno friziranje klasika u bossa nova duhu nije novost u muzičkoj produkciji - pre nekoliko godine Uwe Schmidt (u svetu poznatiji pod imenom Senor Coconut, rođeni Čileanac sa nemačkom adersom), objavio je svoj album na kome su se pesme Kraftwerka našle obučene u bossa ruho.
Time, a i slučaju Stonesa, je stvoren pomalo bizaran rezultat koji na površini pleni svojim zabavnim i nepretencioznim ritmom, ali u sebi nosi i potrebnu ozbiljnost koju mu daje provereno uverljiva tekstualna podloga.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.